VIDEO RUGBY Cupa Mondială 2015 | „Bomba” detonată de Japonia la meciul cu Africa de Sud are repercusiuni și la naționala României, înaintea partidei cu Franța. Când pot spera „stejarii” să bată o națiune din Top 10

This browser does not support the video element.

Vezi galeria foto - 1 poze

România debutează miercuri seara (ora 22:00, DigiSport) la Cupa Mondială de rugby (Anglia), în compania vicecampioanei mondiale, Franța! „Stejarii” vor înfrunta echipa pe care au întâlnit-o de cele mai multe ori în istorie, în 51 de ocazii.

Contactat telefonic în cadrul emisiunii PROSPORT LIVE, Daniel Mitrea, antrenorul federal de specialitate, a susținut că „stejarii” sunt gata să facă un meci foarte bun în fața uneia dintre cele mai bune echipe ale lumii. „Ca la orice debut clar vor fi emoții, dar jucătorii sunt determinați, vor să arate că rugby-ul românesc încă mai are multe de demonstrat. Nu este neapărat o așteptare, este o dorință ca jucătorii noștri să facă cea mai bună performanță. De 4 ani de zile nu am mai jucat cu una din marile națiuni, de la ediția Cupei Mondiale trecute, și atunci așteptările noastre sunt ca să confirmăm că România încă poate și trebuie să joace cu marile națiuni”, a declarat Daniel Mitrea.

Oficialul român nu s-a încumetat să dea un pronostic înaintea partidei de miercuri de la Londra, dar a susținut: „Băieții își doresc în primul rând să aibă o bună prestație. Apoi, depinde foarte mult de echipa Franței. Dacă ne vor privi cu superioritate, atunci s-ar putea să…., ca și în meciul Africa de Sud cu Japonia. Dar după cum am văzut compoziția echipei Franței, s-ar putea să ne privească cu mult respect. Și atunci când Franța vrea să joace, se bate de la egal la egal cu orice forță din lumea rugby-ului”,

PRIMUL XV AL ROMÂNIEI pentru meciul cu Franța

  • 1. Mihai Lazăr, 2. Otar Turashvili, 3. Paulică Ion, 4. Valentin Popârlan, 5. Johan Van Heerden, 6. Valentin Ursache, 7. Viorel Lucaci, Mihai Macovei, 9. Florin Surugiu, 10. Dănuț Dumbravă, 11. Adrian Apostol, 12. Florin Vlaicu, 13. Paula Kinikinilau, 14. Mădălin Lemnaru, 15. Cătălin Fercu
  • REZERVE:
  • 16. Adrian Rădoi, 17. Andrei Ursache, 18. Horațiu Pungea, 19. Ovidiu Toniță, 20. Stelian Burcea, 21. Valentin Calafeteanu, 22. Ionuț Botezatu, 23. Csaba Gal

Victoria obținută de Japonia în fața Africii de Sud (scor 34-32), înregistrată sâmbătă, la Brighton, au transmis și „stejarilor” un sentiment de încredere. „În primul rând a fost bulversantă victoria Japoniei, băieții îi știu foarte bine pe niponi. Apoi, nimeni nu se aștepta ca o mare forță, cum e Africa de Sud, să fi cedat așa ușor. Dar cu toate acestea, victoria cu Japonia ne dă mare încredere”, a mărturisit Daniel Mitrea, convins că 99% din antrenori ar fi gestionat altfel finalul partidei Japonia – Africa de Sud: „Sunt convins că 99% dintre antrenori ar fi cerut ca acea lovitură de pedeapsă să fie transformată în puncte și cred, cu toate acestea, că este o decizie a liderilor echipei care au simțit că pot marca. De cele mai multe ori, jucătorii care sunt în teren simt mai bine decât publicul spectator sau staff. A fost o decizie bună, atât timp cât au reușit să obțină puncte. Ar fi rămas cu regretul că n-ar fi obținut un egal dacă la acea fază n-ar fi marcat”.

Plecând de la această ultimă idee, Daniel Mitrea a declarat că Mihai Macovei, căpitanul României, este un foarte bun lider: „Știe să își conducă echipa atât în teren, cât și în afara lui. Știe să țină echilibrul între jucători și staff-ul tehnic și staff-ul federal. Așadar, este om cu legătură, tie să transmită cele mai bune mesaje”.

  • „Pentru cine cunoaște cum a pregătit Japonia Cupa Mondială în acești 4 ani, nu este neapărat o mare surpriză. Japonia a venit de 2 ori în București, i-am văzut și totul mergea ca un ceas japonez, toate detaliile foarte mici bine puse la punct, astfel că au știut exact cum să ajungă în vârf de formă pentru acest meci”, Daniel Mitrea, antrenor federal.

Franța este adversarul cel mai des întâlnit de România în istorie, palmaresul fiind de partea „cocoșilor galici”. Însă „stejarii” au ținut steagul sus de mai multe ori în fața Franței, națională pe care au și învis-o în 8 din cele 51 de confruntări. Ultimul succes datează de acum 25 de ani, când România s-a impus la Auch (Franța) cu 12-6!

România și Franța s-au întâlnit de două ori până acum și la Cupa Mondială, la edițiile din 1987 și 1991, de fiecare dată adversarii câștigând destul de clar, cu 55-12 (Wellington, 1987) și 30-3 (Beziers, 1991). Va putea să spere și România, precum Japonia, că ar putea să învingă o echipă de Top 10 în rugby-ul mondial în următoarea perioadă, în următorii ani? „Va putea doar dacă va investi exact cât a băgat Japonia în rugby în ultimii 4 ani, aproximativ de 15 ori mai mult ca noi”, a fost răspunsul antrenorului federal.

La ce alte întrebări a mai răspuns Daniel Mitrea puteți urmări în materialul video care însoțește acest articol.

Publicat: 22 09. 2015, 13:17
Actualizat: 23 09. 2015, 14:50