Vă doare ceva? Priviți-l pe acest Superom! Un român de 15 ani joacă rugby la juniorii Stelei deși nu are palma dreaptă

La prima vedere, rugby-ul pare un sport extrem de dur, complicat și pe care nu oricine îl poate practica. Asta în teorie. Practica, demonstrează însă că „sportul golanilor practicat de domni” este accesibil oricui.

Superliga.ro prezintă povestea incredibilă a unui puști bucuruștean care a trecut peste orice fel de prejudecăți și, în ciuda handicapului teoretic insurmontabil, practică rugby-ul de doi ani.

Gheorghe Teodor are 15 ani, este elev în clasa a 11-a la liceul „Dumitru Motoc” și joacă rugby la juniorii Stelei. Are doar palma stângă, dar asta nu-l împiedică să joace alături de copii fără niciun fel de griji.
 
„O zi frumoasa de toamna. Pe terenul de rugby din Complexul Sportiv Steaua, un grup de copii alearga dupa balonul oval supravegheati de antrenorii Corneliu Octavian si Cornel Florin Tatu. Sunt copii si mai mari, si mai mici, ca varsta, dar si ca gabarit. Printre ei se afla si Gheorghe Teodor. Tanarul sprinteaza alaturi de colegii sai. Rade, glumeste, vocifereaza, se agita. Participa din toata inima la joaca. Colegii de echipa ii paseaza, prinde balonul, inainteaza cativa metri si, inconjurat de adversari, se culca la pamant si-l intinde catre coechiperii care au venit la sustinere. Dincolo de toate acestea, Gheorghe Teodor nu este un copil obisnuit. Ii lipseste palma dreapta, din nastere, dar nimic din ceea ce face pe teren nu lasa sa se observe asta”, descrie site-ul superliga.ro atmosfera de la meciurile în care joacă Teodor.

În rugby, palmele sunt esențiale

Pentru a înțelege dificultățile cu care se confruntă Gheorghe Teodor atunci când practică rugbyul, trebuie discutat puțin și despre tehnică.  

Potrivit Humankinetics.com, prinderea unui obiect face parte dintre tehnicile manipulative de bază în anumite sporturi. În rugby, lucrurile nu stau diferit. Scopul prinderii este de păstra posesia obiectului pe care l-ai prins. „E mai bine să prinzi un obiect în palme decât să-l capturezi între mâini și corp sau între palmă și braț”, scrie site-ul mai sus amintit. Teodor nu are decât palma stângă.

„Îi place rugby-ul. Participă cu seriozitate la antrenamente. Îl ajută și ceilalți copii să îmbrace echipamentul, să se încalțe. Îi leagă șireturile”.
Corneliu Octavian, antrenor Steaua U16

În rugby, dificultatea prinderii este sporită de faptul că, de cele mai multe ori, pentru a-i spori viteza și distanța parcursă pasa pleacă învârtind balonul oval. Amortizarea în momentul primirii necesită o tehnică bine dezvoltată. De asemenea, trimiterea balonului învârtit necesită o tehnică în care degetele sunt esențiale pentru imprimarea efectului de rotire.

Ține cu Steaua, actuala FCSB

Teodor a făcut mai întâi karate. Apoi a încercat altceva. De ce Steaua? Este fan și al echipei de fotbal, dar rugby-ul îi place mai mult. „Am venit cu un coleg de scoala, Cristian Cana. De fapt, un fost coleg fiindca acum sunt la liceu. E mai mic decat mine. Are 13 ani. Am ramas impreuna la rugby. Mi-a placut. Imi place atmosfera. Ma inteleg bine cu ai mei colegi”, spune puștiul citat de superliga.ro.

Teodor joacă pilier și este folosit în echipa U16 a Stelei, inclusiv în meciurile oficiale. Unul dintre acestea a fost câștigat cu Mangalia, 35-0.

sursa foto: superliga.ro

 

Publicat: 25 11. 2015, 09:57
Actualizat: 25 11. 2015, 10:04