Ultimul mare test! România dă ultimul examen în acest an, contra naționalei statului Fiji

România încheie lanțul meciurilor test. Azi va avea loc ultima partidă din 2013 pentru naționala condusă de galezul Lynn Howells. Disputa se va juca pe stadionul Arcul de Triumf, din capitală, de la ora 19:00, în direct pe TVR2, împotriva naționalei din Fiji.

Cine este Fiji?

Reprezentativa micuțului arhipelag din Oceanul Pacific este una din vechile echipe din emisfera sudică, de la primele încleștări în lumea rugby-ului și până astăzi trecând nu mai puțin de 89 ani. Deși a lipsit la ediția a treia a Cupei Mondiale, echipa insulară a reușit să se califice de trei ori în sferturile turneului final. Prima reușită a fost chiar la prima ediție, atunci când s-a calificat dintr-o grupă care avea în componență echipe ca Noua Zeelanda, Italia și Argentina. În următoarea fază, Fiji s-a înclinat în fața Franței(16-31).

A doua performanță notabilă pentru echipa din Fiji a avut loc abia peste 12 ani, la Cupa Mondială din 1999, atunci când a făcut parte dintr-o grupă formată din Franța, Namibia și Canada; de această dată, în sferturi, adversarul a sosit tot din Europa, însă nu a mai fost Franța ci Anglia.

Ultima mare performanță a avut loc la penultima Cupă Mondială, din 2007, care a avut loc în Franța, atunci când în runda grupelor, naționala fijiană a avut ca adversari reprezentativele Australiei, Canadei, Japoniei și Țării Galilor. În următorul act, echipa din Fiji a fost nevoită să se recunoască învinsă de Africa de Sud(20-37).

„Puțini”, dar răi

Poate cel mai notabil lucru legat de echipa din Fiji îl reprezintă numărul mare de jucători în raport cu populația destul de mică; din aproximativ 950 000 de locuitori ai țării, nu mai puțin de 80 000 sunt rugbyști profesioniști. Un alt lucru remarcabil la naționala fijiană o reprezintă stima pe care o au pentru țara lor. Din 2012, echipa a renunțat la vechiul dans înaintea meciurilor  și au adoptat noul dans Bole(mbole), cel din urmă fiind mult mai dinamic și mai feroce.

Primul XV al României: 1. Mihăiță Lazăr, 2. Otar Turashvili, 3. Paulica Ion, 4. Valentin Popârlan, 5. Marius Sîrbe, 6. Alexandru Mitu, 7. Viorel Lucaci, 8. Mihai Macovei, 9. Valentin Calafeteanu, 10. Florin Vlaicu, 11. Florin Ioniță, 12. Csaba Gal, 13. Cătălin Dascălu, 14. Ionuț Dumitru, 15. Cătălin Fercu


Articol publicat de Adrian EUGEN

Publicat: 23 11. 2013, 10:17
Actualizat: 23 11. 2013, 10:18