SPECIAL | Șapte ani și zece trofee! Ora exactă în rugby-ul românesc se dă de la Timișoara

Timișoara Saracens este o echipă-fenomen nu doar în rugby-ul românesc, ci și în ceea ce privește sporturile de echipă din țara noastră. O poveste de succes, o adevărat metamorfoză din cocon în fluture în ultimul deceniu, de la deplasări cu sandwich-uri în Cupa Europei Centrale la un antrenor personaj de film și la o intrare în rețeaua globală a prestigiosului club Saracens London. În actualul sezon, clubul și-a retrăit parcă tot destinul comprimat, după un an cu multe probleme, la finalul căruia trofeul de campioni le- adus o „mântuire” de Rusalii.

Istoria clubului studențesc timișorean este și ea una cu momente de glorie, În 1972, a fost primul club din afara Capitalei care a câștigat trofeul de campioană. Legenda spune că clopotele Catedralei Mitropolitane din Timișoara au bătut atunci de două ori. Au mai urmat câțiva ani de medalii, după care clubul a devenit unul de pluton. La fel, exilați pe un teren la marginea Timișoarei, lângă calea ferată din cartierul Ronaț, i-a prins și zorii noului mileniu. Clubul timișorean se mai înscria în Cupa Europei Centrale, o competiție rugbystică demâna a doua. La finalele din Cehia sau Ungaria, rugbyștii timișoreni mergeau adesea în ziua meciului, cu singura mâncare constând într-un pachet de sandwich-uri.

„Migrația” lui Dan Dinu de la Arad a declanșat nebunia

Totul până în 2010, când arădeanul Dan Dinu, prosper om de afaceri, a decis să vină cu bani și o serie de jucători pe care i-a avut la echipa din Arad. Sătul de neimplicarea autorităților din orașul de pe Mureș, unde „domnia” lui Gheorghe Falcă e încă una extrem de controversată cel puțin în ceea ce privește sportul, Dinu a venit în Banat. În 2011, clubul a câștigat Cupa României. Perspectivele se schimbau, pe Bega veneau jucători de explozie din zona Pacificului, iar în 2012, a venit și „perla” Chester Williams.

Sud-africanul Chester Williams, asul din mâneca clubului timișorean

Cunoscut pentru apariția din filmul Invictus, Chester Williams a fost un jucător care a rupt bariera rasială în naționala Africii de Sud, la începutul anilor ”90. Timișoara, Williams a rupt barierele și limitele, iar în 2012, cu el pe banca, Timișoara a luat primul trofeu. Povestea s-a repetat în 2013, iar cum oamenii nu rămân mereu în același loc, și Williams a plecat. În 2014, bănățenii au mai luat o Cupă a României, iar în 2015, au făcut „tripla”: titlul, Cupa României și nou-înființata Cupă a Regelui. Națională se convoca în proporție covârșitoare de la Timișoara, iar clubul a intrat în rețeaua globală a englezilor de la Saracens London.

Sezonul 2017-2018, o mare piatră de încercare

În 2016, Timișoara a câștigat din nou Cupa Rimâniei și a ajuns la „masa bogațiilor”. În grupele Challenge Cup. O masă deocamdată poate prea mare pentru cluburile românești, iar timișorenii nu au putut să strângă puncte. Mai mult, în ianuarie 2017, Stade Francais a câștigat fără meci, deoarece terenul de pe „Dan Păltinișanu” erau înghețat. Era un sezon complicat, iar Dan Dinu și-a rechemat, în ultimele săpotămâni, „fratele”, pe Chester Williams, iar trofeul de campioană a ajuns din nou la Timișoara.

Actualul sezon a început cu ambiții foarte mari la Timișoara și cu un alt Williams antrenor. Australianul Matt Williams, care nu a reușit să „rupă norii” și a plecat, în cele din urmă, mai alescă la club începuseră probleme financiare. A fost o iarnă și o primăvară grea la Timișoara, care a ratat calificarea în grupele Challenge Cup în fața nemților de la Heidelberg, clar outsideri. Asul din mânecă a funcționat însă din nou. Chester Williams a revenit, iar Timișoara a luat un nou trofeu, după o deja clasică finală cu Baia Mare, câștigată cu 21-15.

Se va repeta „vraja” a treia oară? Chester Williams termină anul acesta studiile de masterat la Universitatea de Vest din Timișoara. Dar: „Cred că în ultimele două-trei săptămâni ale sezonului,voi reveni întotdeauna”, a spus cel poreclit „Perla neagră”.

Publicat: 28 05. 2018, 13:13
Actualizat: 28 05. 2018, 13:33