Rugby-ul, la un pas de colaps după eșecurile pe linie de la Cupa Mondială! Un fost mare internațional trage semnalul de alarmă: „Dacă politicul nu intervine, murim” | EXCLUSIV

Rugbystii romani discuta dupa meciul de rugby dintre Romania si Georgia, din cadrul Rugby Europe Championship, desfasurat pe Stadionul National Arcul de Triumf din Bucuresti, sambata 12 martie 2022. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 8 poze

Marin Ionescu (70 de ani) este una dintre cele mai respectate voci din rugby-ul românesc. Campion european la juniori și seniori ca rugbist în anii 70, conduce acum Asociația Internaționalilor de Rugby (AIR) din România.

Rugby-ul, la un pas de colaps după eșecurile pe linie de la Cupa Mondială! Un fost mare internațional trage semnalul de alarmă: „Dacă politicul nu intervine, murim”

Face parte dintr-o generație de excepție a sportului cu balonul oval din țara noastră. Ca jucător de linia a doua sau a treia, a disputat câteva meciuri de referință. A făcut parte, de pildă, din XV-le care a înregistrat cel mai categoric succes din întreaga istorie a naționalei noastre de rugby: 100-0 cu Bulgaria, la Burgas, în 21 septembrie 1976.

A câștigat în fața Franței (15-12, în noiembrie 1976), a terminat la egalitate (13-13) cu Irlanda XV, la Dublin, în 18 octombrie 1980, și a participat la testul pierdut (6-14) cu Noua Zeelandă, la București, în 24 octombrie 1981.

ProSport l-a interviat vizavi de participarea stejarilor la Cupa Mondială din Franța, acolo unde România a avut o prestație lamentabilă.

“M-a deranjat atitudinea multor jucători, modul cum s-au prezentat dar și cum erau încărcați de la imn. Am avut câțiva sportivi, câțiva dintre cei retrași, care mai simțeau ceva pentru echipa națională”, spune, cu tristețe în glas, Marin Ionescu.

„N-am înțeles de ce nu s-au făcut acele trialuri celebre între jucătorii români”

„Viitorul nu sună bine în rugby. La gimnastică pare că dăm semne bune, la volei da, dar aici nu sunt perspective. Dacă partidul de guvernământ, politicul, nu intervine, murim. Statul trebuie să se implice,

Mulți spun că e un buget mare, oameni care nu au treabă cu rugby-ul, dar este cel mai numeros și costisitor sport de echipă. Am auzit foarte mulți care clamează că trebuie aduși antrenori străini.

Problema e că nu mai avem copii pentru practicarea acestui sport. Statul trebuie să se implice și prin programe în școli, nu doar financiar. Să readucem tinerii spre acest sport.

N-am înțeles de ce nu s-au făcut acele trialuri celebre între jucătorii români. Pe vremea mea se aduceau în Parcul Copilului peste 40-50 de practicanți din prima divizie. Unii rămâneau la lot, alții plecau, îi vedeam pe unii nervoși cum plecau spre Gara de Nord

Era o emulație, erau sportivi. Acum s-a schimbat optica, aducem din alte țări, dar văd că la ultimul meci n-au impresionat, n-am văzut atitudine.

Faptul că nu avem un campionat puternic ne-a tras cel mai tare în jos, iat cel mai grav lucru e că nu mai avem practicanți. Sunt două motive care ne-au dus în această situație”, declară fostul jucător al stejarilor.

Meciurile României la Cupa Mondială 2023

  • 9 septembrie 2023 (Bordeaux): Irlanda-România 82-8
  • 17 septembrie 2023 (Bordeaux) Africa de Sud-România 76-0
  • 30 septembrie 2023 (Lille) Scoția-România 84-0
  • 8 octombrie 2023 (Lille) Tonga – România 45-24

Dezastrul de la naționala României de rugby e complet! Umilințele trăite la Cupa Mondială l-au făcut până și pe selecționer să spună adevărul: „Nu există în țară!”

Publicat: 10 10. 2023, 08:45
Actualizat: 10 10. 2023, 08:48