Povestea omului care dărâmă munții: Campion mondial la rugby și neînvins în boxul profesionist!

Ce au în comun boxul și rugbyul? La prima vedere…foarte puține. Însă un campion neozeelandez – numai inimă și mușchi – a demonstrat că sportul nu are bariere. Sonny Bill Williams, originar din Auckland, se poate lăuda cu o carieră demnă de invidiat. La doar 28 de ani, el a reușit să câștige cele mai râvnite trofee din lumea rugbyului și nu numai. În vitrina lui Sonny Bill strălucesc acum deja nenumărate titluri individuale, cupe naționale, distincții sofisticate, însă cea mai importantă a fost obținută cu tone de transpirație, genunchi juliți, umeri striviți și arcade sparte. Chiar acasă în Auckland! Se întâmpla în 2011, când naționala de rugby în XV a Noii Zeelande câștiga Cupa Mondială. De ce am specificat rugby în XV!? Veți citi în continuare…

ȘASE MECIURI, ȘASE VICTORII ÎN BOX

Sonny Bill pare omul care ține orice provocare la degetul mic. Nu-l sperie nimic. E genul kamikaze, iar evoluțiile sale de pe terenul de rugby ridică pulsul spectatorilor la 120. Dar în paralel cu sportul cu balonul oval, Williams a urcat și în ringul nobilei arte. Luptător prin definiție, zdrahonul de 1,94 m a beneficiat de resursele de energie necesare și pentru a zdruncina sacii de box. Și adversarii! Debutul în pugilismul profesionist l-a consemnat în 2009, la Brisbane, atunci când a reușit să treacă printr-un KO tehnic de Gary Gurr, în doar 1 minut și 22 secunde din meciul de la categoria grea. La finalul confruntării adversarul său l-a descris ca pe un „boxer de neclintit”. De altfel, federația de rugby din Noua Zeelandă a făcut un compromis. Deși „munții” din All Blacks n-au voie nici la schi să meargă pentru a nu-și fractura vreo gleznă, oficialii forului de rugby i-au permis lui Williams să dispute două meciuri de box pe an. Bună sau nu… decizia a sporit spectacolul și i-a conferit lui Sonny statutul de model pentru puștii care vor să-și facă din sport un drum în viață. Și în continuăm cu croșeele: în cei cinci ani de carieră. Sonny Bill a disputat șase partide, câștigând toate confruntările, dintre care trei prin KO – performanță atestată de cea mai completă bază de date din box – www.boxingrec.com!

27.05.2009 – Garry Gurr – KO – 1,22 min

30.06.2010 – Ryan Hogan – KO – 2,35 min

29.01.2011 – Scott Lewis – victorie la puncte 60-55

05.06.2011 – Alipate Liava’a – victorie la puncte 60-54

08.02.2012 Clarence Tillman – KO – 2,58 min

08.02.2013 – Frans Botha – victorie la puncte 97-91

ADOLESCENȚA DIN ȘANTIER

Dar revenim lângă bețe. Călătoria lui Sonny Bill în lumea sportului a început în 2002, la vârsta de 17 ani, pe când juca la gruparea de rugby în XIII Marist Saints. Din nefericire pentru Sonny, în acea perioadă rugbyul nu îi era îndeajuns pentru a câștiga o pâine mai albă, iar în timpul rămas liber,  neozeelandezul își punea casca de muncitor în construcții. Totuși, în cel mai urât moment al unei zile frumoase, norocul i-a surâs. Când a fost reperat de unul dintre scouterii lui Bulldogs, echipă din NRL (Liga Națională de Rugby în XIII), și a primit un contract cu care a intrat în istorie, Sonny devenit cel mai tânăr sportiv din această competiție care avea să semneze un contract. Abia pusese primul pas pe treapta ascensiunii, iar visurile îi rămâneau intacte.

A RĂ‚MAS CU O IMAGINE DE TRĂ‚DĂ‚TOR

Un an mai târziu a venit și debutul în cea mai prestigioasă competiție de rugby în XIII intercluburi din Emisfera Sudică. Timp de patru sezoane sportivul din Auckland a jucat pentru gruparea din Sydney cu care a câștigat titlul din primul sezon.După patru ani memorabili petrecuți în Australia, Sonny avea să schimbe țara, continentul și inclusiv categoria sportivă, trecând de la rugbyul în XIII la cel în XV! Totuși, plecarea lui nu a fost pe placul fanilor, pe placul echipei Bulldogs sau a conaționalilor săi. Sonny a cârmit spre Franța deși mai avea 18 luni din contractul semnat în 2004. Noul club, colosul Toulon, și-a asumat răspunderea plătind clauza de 300.000 lire sterline, însă, din nefericire, imaginea de „trădător” nu a putut fi cosmetizată ușor.

Odată sosit în Europa, Bill s-a remarcat prin calitățile sale excepționale: viteza, echilibrul și mânuirea balonului, caracteristici care i-au adus imediat faima pierdută. Însă odată cu trecerea anilor, Sonny a stat în cumpănă. Avea de ales între a rămâne în Franța să semneze cel mai mare contract din lumea rugbyului, în valoare de 6 milioane de dolari pe trei ani sau să revină acasă și să prindă echipa națională la Cupa Mondială din Noua Zeelandă.

A JUCAT ÎN TOATE MECIURILE LA CUPA MONDIALĂ‚

Aparent, Sonny nu a avut niciun alt gând în afara Cupei Mondiale din Noua Zeelandă și astfel acesta a refuzat orice ofertă venită din afara țării, el semnând în vara lui 2010 cu cei de la Canterbury, iar în 2011 cu cei de la Crusaders. Odată dat startul Cupei Mondiale, Sonny Bill a făcut tot posibilul să devină om de bază în echipa All Blacks, trupă cu care a și reușit să aducă titlul mondial în Noua Zeelanda după o pauză de 24 ani. Din cele șapte partide dispute de națioanala sa Sonny Bill a fost integralist în trei, în celelalte patru intrând pe parcusul meciului. Odată câștigat trofeul suprem, Sonny Bill mai avea doar un singur obiectiv care îi lipsea din palmares, cel al Super Rugby! În 2012 el a semnat un contract cu Chiefs pe o perioadă de un sezon și astfel atletul în vârstă de 28 ani face tot posibilul să câștige cu noua echipă marele trofeu. După un sezon senzațional Chiefs se califică în finală unde trece de sud-africanii Sharks, scor 37-6. În aceea finală Sonny Bill reușind chiar și un eseu.

A RATAT ȘANSA DE A CÂȘTIGA ȘI TITLUL MONDIAL LA RUGBY ÎN XIII

În perioada 2012-2013 Sonny Bill și-a surprins fanii din toată lumea. A acceptat oferta venită din partea clubului nipon Wild Knights, dar câteva accidentări l-au ținut departe de teren, el intrând doar în șapte partide și marcând doar două eseuri pentru micuța echipă japoneză. În tot acest timp el a susținut și campania niponă pentru Cupa Mondială din 2019.

Anul 2013 a fost un an excepțional pentru Sonny. După ce a revenit în lumea rugbyului în XIII, acesta a reușit să câștige din nou Liga Națională de Rugby XIII cu noua echipă Sydney Roosters și să se califice și în finala Cupei Mondiale de Rugby XIII. Din păcate, Noua Zeelanda a cedat în ultimul act chiar în fața rivalei Australia și astfel Sonny Bill a ratat șansa de a deveni singurul rugbyst care câștigă Cupa Mondială la rugby în XV și în XIII. Totuși calitățile sale au fost recunoscute inclusiv de Forul Internațional de Rugby în XIII, iar în 2013 acesta a fost desemnat jucătorul anului.

Carte de vizită

Nume: Sonny Bill Williams

Data nașterii: 3 August 1985

Locul nașterii: Auckland, Noua Zeelanda

Înâlțime: 1,94 m

Greutate: 108 kg

Post: Mijlocaș la închidere, Centru

Echipe:

2004-2008: Canterbury Bulldogs

2008-2010: Toulon

2010: Canterbury

2011: Crusaders

2012: Chiefs

2012-2013: Wild Knights

2013- Sydney Roosters

Națională

2010-2012: Noua Zeelandă XV: 19 meciuri, 6 eseuri

2004-2013: Noua Zeelandă XIII: 12 meciuri, 5 eseuri

ARTICOL SCRIS DE ADRIAN EUGEN

 

Publicat: 10 12. 2013, 10:18
Actualizat: 10 12. 2013, 14:38