Când tehnologia pune în pericol lumea sportului! Avertisment surprinzător al unui specialist pentru sportivii care folosesc excesiv smartphone-ul

Federația engleză de rugby a angajat un oftalmolog care avertizează că smartphone-urile afectează sportivii în ceea ce privește coordonarea mână-ochi și conștientizarea vizuală.

Poziția este ocupată de Sherylle Calder, un doctor sud-african. Recrutată de antrenorul principal al naționalei de rugby a Angliei, Eddie Jones, Sherylle Calder a mai lucrat in fotbalul american, golf, cursele auto, dar are și experiență în rugby.

„În ultimii cinci sau șase ani când am evaluat jucători de elită din diferite sporturi am observat un declin la nivelul abilităților. În lumea modernă, abilitatea jucătorilor de a avea o reacție vizuală bună se deteliorează. Când te uiți la telefon nu are loc mișcarea ochilor și totul este destul de static„, a declarat Calder pentru The Guardian.

Sponsorul de pe tricou al englezilor este O2, o companie de telecomunicații, iar aceste știri nu sunt ideale pentru parteneriatul comercial al federației engleze de rugby, notează sursa citată.

Membrilor lotului nu li se va impune să renunțe la device-uri, dar li se va specifica că jocul lor se va îmbunătății dacă vor petrece mai puțin timp în fața ecranelor.

„Nu putem să îi oprim, dar putem să îi învățăm cum trebuie să se comporte pentru binele lor„, spune Calder, care a fost implicată și în staff-ul selecționatei de rugby a Africii de Sud, care în 2007 a cucerit Cupa Mondială.

„Avem timp până în 2019, asta este ținta noastră.” Următoarea ediție a Cupei Mondiale va începe pe 6 septembrie 2019, iar gazda competiției este Japonia.

Specialistul angajat de naționala trandafirului roșu precizează că abilitățile noastre s-au dezvoltat în urma activităților fizice. Exemple ar fi cățăratul în copaci, saritul gardului sau cazăturile banale, toate aceste lucruri îmbunătățesc funcțiile motorii și sunt lucruri pe care oamenii nu le mai fac:  „Copiii petrec mult timp pe telefoanele mobile, astfel instinctele naturale dispar. Ne pierdeam abilitatea de a comunica și toate deprinderile sunt în scădere. Vom munci foarte tare pe conștientizarea vizuală deoarece ea te ajută să iei decizii eficiente sub presiune.”

Naționala engleză de rugby va avea oportunitatea să demonstreze efectele acestei decizii începând cu 4 februarie la Turneul celor Șase Națiuni.

Pe stadionul Twickenham din Londra, sâmbătă, 4 februarie de la ora României 18:50 se va disputa meciul dintre Anglia și Franța.

În clasamentul World Rugby publicat pe 5 decembrie 2016, selecționata Angliei ocupă locul secund, în spatele All Blacks, naționala de rugby a Noii Zeelande.

articol scris de Cosmin Buricel

Publicat: 31 01. 2017, 19:45
Actualizat: 31 01. 2017, 19:46