A tranșat disputa Arcul de Triumf – FRR – MTS! Octavian Morariu: „Să meargă și rugby-ul să joace la Steaua, Dinamo sau Giulești?! Mă amuză chestia asta…că e din bani publici” | EXCLUSIV

stadionul Arcul de Triumf frr mts
Vezi galeria foto - 14 poze

Octavian Morariu e membru al Comitetului Internațional Olimpic și totodată președinte al Rugby Europe, instituție pe care o conduce din 2013. Oficialul a vorbit despre conflictul FRR – MTS. „Arcul de Triumf” se afla în administrația Federației Române de Rugby, dar acum a fost preluat de Ministerul Tineretului și Sportului.

„Arcul de Triumf”, considerat casa rugby-ului românesc, este al doilea stadion finalizat dintre cele pe care România s-a angajat că le va moderniza pentru găzduirea EURO 2020.

Federaţia Română de Rugby doreşte să organizeze aici, în acest an, 72 de meciuri, printre care stagii de pregătire ale „stejarilor”, partide oficiale ale naționalei în cadrul Rugby Europe Championship 2021, Nations Cup 2021 sau testele cu Uruguay, Tonga şi Spania.

Octavian Morariu, despre Arcul de Triumf – FRR – MTS: „A fost o condiție, din ce documente am văzut, fără de care FRR nu ar fi dat terenul”

„Da, rugby-ul trebuie să aibă continuitate aici din foarte multe motive. Ne uităm la aspectul administrativ, FRR a cedat folosința acestui teren pentru a se construi un teren de antrenament pentru Campionatul European de fotbal, condiția fiind ca terenul să revină. A fost o condiție, din ce documente am văzut, fără de care FRR nu ar fi dat terenul.

Apoi, e o problemă de ordin sportiv. Acolo nu sunt doar meciurile de rugby, acolo funcționau școlile de rubgy, era sediul federației. Acum federația se vede lipsită de principala ei infrastructură pentru dezvoltarea și organizarea acestui sport.

Mai e și o problemă de deontologie și de respect al tradițiilor. Pe acest teren s-a jucat rugby de peste o sută de ani, au fost date de către Regele Carol…e și context general, pe lângă rugby, dacă întrebați pe oricine din sportul românesc, se spunea…mergem la federație. De zeci de ani…În mintea tuturor e federația de rugby” a declarat Octavian Morariu pentru ProSport.

„Sunt și alte federații care au infrastructură din bani publici, ce facem? Luăm de la toate înapoi?”

„Acolo, FRR a organizat și primele jocuri de crichet, deci am avut deschidere către sporturi, inclusive către cele care la noi nu sunt foarte populare. Dacă mă uit la toată chestiunea asta ca președinte al FRR și ca membru al World Rugby pot să spun: Atenție, dacă privați Federația Română de Rugby de un asemenea instrument de lucru, șansele ca România să mai organizeze competiții majore sunt…ieșim de pe hartă!

Când noi ne luptăm să aducem acasă asemenea competiții, cineva, să nu spun cine, privează rugby-ul românesc de așa ceva! Mi se pare incredibil! E din bani publici, toate sunt din bani publici în sport. Sunt și alte federații care au infrastructură din bani publici, ce facem? Luăm de la toate înapoi?” a explicat Morariu.

„Să meargă și rugby-ul să joace la Steaua, Dinamo sau Giulești?! Să vedem ce ar zice ceilalți…”

„Dacă rugby-ul ar avea arena asta, ar fi plină tot timpul. Eventual să meargă și rugby-ul să joace la Steaua, Dinamo sau Giulești?! Să vedem ce ar zice ceilalți…Cred că fiecare trebuie să stea în casa lui, să-și organizeze casa lui și mai ales să se respecte tot ce e semnat și scris. Dacă nu mai respectăm asta în România e grav. Sunt documente!

Suntem în perioada de folosință gratuită. Mă amuză asta…cu bani publici. Păi, FRR ce e? Este o federație pentru rugby-ul din România, nu e pentru un club. Adică, banul public pentru ce e? Nu e pentru sport? Nu e pentru naționale? Nu e pentru jucători? Nu e pentru progres?

Ce se întâmplă acum e o lovitură foarte grea data rugby-ul românesc. Erau sute de competiții pentru copii…sau poate MTS vrea să plătească rugby-ului românesc milioanele pe care le-a băgat acolo, e și asta o variantă, dar să vedem cine o face. E foarte ușor să spui că s-a făcut din bani publici, dar FRR nu e ceva privat! Ea se ocupă de rugby-ul românesc” a încheiat președintele Rugby Europe.

 

 

Publicat: 15 02. 2021, 09:29
Actualizat: 15 02. 2021, 09:50