Ei sunt rugbiștii care ajută sportivii ajunși la finalul carierei: „Statul e repetent” + „Anii petrecuţi pe teren sau în sala de sport să conteze ca vechime”

stelian burcea vlaicu rugby
Vezi galeria foto - 4 poze

Sportivii care ajung la finalul carierei nu au parte de sprijin din partea statului pentru adaptarea la o nouă ocupație. Ex-rugbistul Stelian Burcea a lansat programul de reconversie profesională „Stai în Joc”, proiect din care fac parte și Florin Vlaicu sau Valentin Popârlan. De asemenea, cer autorităților să aprobe ca anii petrecuți în sport să conteze ca vechime profesională.

Burcea spune că obiectivul numărul unu al programului „Stai în Joc” este ca sportivii să fie pregătiți pentru o nouă viață după momentul retragerii.

Mare parte dintre cei care închei viața de sportiv profesionsit nu sunt deloc pregătiți pentru reconversie, iar locurile ca antrenori în disciplinele pe care le-au practicat sunt extrem de reduse.

Ei sunt rugbiștii care ajută sportivii ajunși la finalul carierei: „Statul e repetent”

„Consider că statul este repetent la a ajuta foştii mari sportivi. Statul este cel care a instituit, poate fără să vrea, zicala ‘ori eşti campion mondial, ori nu eşti nimic’. În afară de rentele viagere care se oferă unui număr restrâns de sportivi, statul nu face absolut nimic pentru ceilalţi”, a spus Stelian Burcea pentru Agerpres.

„În perioada următoare, vom transmite interpelări către o serie de parlamentari, Ministerul Muncii şi Ministerul Tineretului şi Sportului pentru a vedea care sunt planurile lor pentru foştii sportivi. Noi ne gândim să lansăm o iniţiativa legislativă prin care toţi anii petrecuţi pe terenul sau în sala de sport să conteze ca vechime, în funcţie de indicatori actuali, în funcţie de cât a cotizat fiecare. Ne referim la sportivii de performanţă.

Vom vedea în ce măsură este posibil şi ce formă vom găsi. Este anormal ca o categorie atât de importantă, care a făcut şi face servicii imaginii României, să nu fie băgată în seama şi să sufere pentru faptul că după 1989 nu a existat şi nu există un sistem unitar în ceea ce priveşte sportivii, modul în care au fost angajaţi la cluburi şi aşa mai departe”, a mai spus Stelian Burcea, fost internațional de rugby.

Care e obiectivul programului „Stai în Joc”?

Burcea a explicat care e obiectivul programului „Stai în Joc”: „Cel mai important obiectiv al nostru cred că este conştientizarea. Toţi trebuie să realizeze că viaţa de sportiv sau antrenor nu este eternă. Plecând de aici, noi dorim ca sportivii să fie cât mai bine pregătiţi pentru viaţa de după sport, în funcţie de direcţia pe care doresc să o urmeze. De asemenea, un alt obiectiv este sprijinirea sportivilor în activitate, dar şi a celor care s-au retras din activitate.

Pentru cei în activitate, ne propunem să le oferim sprijin la încheierea contractul şi chiar reprezentare în faţa diverselor comisii sau organisme sportive. Pentru cei pe final de carieră ne propunem să identificăm, împreună cu ei, cele mai bune direcţii de acţiune şi sprijinirea lor cu diverse cursuri de specializare. Totodată, vom acorda suport antrenorilor pentru perfecţionare continuă şi găsirea de oportunităţi de muncă”.

Te trezeşti după 20-25 de ani de sport ca simplu pieton în faţa vieţii şi poţi ajunge în nişte situaţii deloc plăcute…Ideea mi-a venit în momentul în care am avut în minte pentru prima oară întrebarea: Şi ce fac acum?…Sincer, este momentul cel mai greu din viaţa unui fost sportiv – Stelian Burcea

CITEȘTE ȘI Ministrul Carol Novak, pus în încurcătură! Staff-ul celor de la FR Rugby a aplicat pentru postul de consilier al Ministrului Tineretului și Sportului

 

Publicat: 06 04. 2021, 18:40
Actualizat: 06 04. 2021, 18:40