Prima jucătoare de tenis din România suspendată de Agenția Națională Anti-Doping: are 16 ani și își încerca norocul în două sporturi

  • Federația Internațională de Tenis a salutat miercuri, printr-un comunicat oficial, decizia Agenției Naționale Anti-Doping de a o suspenda, timp de 12 luni, pe jucătoarea de tenis de 16 ani, Elena Mădălina Căpraru, depistată pozitiv cu steroizi anabolizanți (metandienonă).

Elena Mădălina Căpraru (16 ani) este prima jucătoare de tenis suspendată pentru dopaj de la înființarea Agenției Naționale Anti-Doping, în 2005, a punctat pentru ProSport Valentina Alexandrescu, director general Direcția de Testare și Programe Social Educative în cadrul ANAD. Junioara practica în paralel tenis și culturism, era legitimată la clubul Dacia Galați, la tenis, iar testul a fost efectuat pe 28 septembrie 2014, în cadrul Campionatului Național de Seniori, Women Physique și Perechi – Culturism & Bikini, organizat la Cluj. după ce a terminat pe poziția a treia categoria „BIKINI FITNESS 172 cm”.

A fost testată la Campionatul Național de Culturism, la solicitarea făcută de Federația de Culturism„, a precizat Valentina Alexandrescu, explicând că sportiva avea dublă legitimare, la culturism și tenis. După depistarea pozitivă, la proba A, „sportiva și-a recunoscut vina, a mărturisit că a primit o pastilă care conținea această subtanță de la antrenorul de la clubul de tenis, care la rândul său a recunoscut cele întâmplate. Elena Căpraru a renunțat la proba B„, a conchis oficialul ANAD.

Judecată după vechiul cod, în vigoare în 2014

 Elena Căpraru a primit, la Comisia de Audieri, o suspendare de doi ani, însă după contestație, pedeapsa a fost redusă la un an. „Cazul a fost gestionat potrivit prevederilor codului vechi, în vigoare în 2014. Codul nou prevede patru ani de suspendare pentru sportivul aflat la prima abatere cu susbtanțe nespecifice„, a explicat pedeapsa aplicată Valentina Alexandrescu. „Cred că era la primul test„, a răspuns reprezentanta ANAD, întrebată dacă Elena Mădălina Căpraru a fost testată și la solicitarea Federației Române de Tenis.

28 de teste, dintre cele 3.000 de controale efectuate de Agenția Națională Anti-Doping în 2014, au vizat jucători sau jucătoare de tenis, a punctat Valentina Alexandrescu. „Există criterii care determină sporturile cu grad de risc ridicat, tenisul nu este unul dintre ele și nu este una dintre disciplinele cele mai testate„, a recunoscut directoarea Direcției de Testare ANAD.

Antrenorul Laurențiu Basarab, cel care a recunoscut că i-a dat sportivei sale pastilele, a fost suspendat pe viață, pentru administrarea de substanțe interzise unui minor. „Potrivit legislației actuale, antrenorul nu mai are voie să se asocieze cu niciun sportiv: dacă un sportiv legitimat se antrenează în privat sau la stat și se prezintă cu un antrenor sancționat pentru dopaj sau care a avut o încălcare a unei prevederi anti-doping și se prezintă la un concurs, este notificat automat și dacă nu renunță la colaborare, va fi sancționat„, a punctat Valentina Alexandrescu.

Publicat: 05 04. 2015, 08:49
Actualizat: 05 04. 2015, 12:29