Povestea de film a românului de 35 de ani care luptă la Jocurile Olimpice. Ion Panait și-a luat concediu de pe șantier pentru a-și urma visul la Rio

Sportivii calificați la Rio visează să urce pe podiumul olimpic, dar pentru unii dintre aceștia, simpla lor prezență la Olimpiadă reprezintă un miracol! Este și cazul lui Ion Panait, luptătorul român în vârstă de 35 de ani care va intra săptămâna viitoare în concursul de la greco-romane, în limitele categoriei 66 de kg. Spre deosebire de adversarii săi, Panait nu se antrenează doar pe salteaua din sală, muncind din greu în construcții pentru a-și câștiga existența.

"Când mergeam la competiții, dormeam în case de copii și răbdam de foame"

Povestea lui Ion Panait nu este despre sport, ci despre viață, iar începutul ei este desprins din realitatea dură a unei țări care devine tot mai neînsemnată din punct de vedere sportiv. Ionuț a copilărit într-un centru de plasament, dar povestește că lucrurile nu s-au schimbat pentru el nici atunci când s-a apucat de sport, ba dimpotrivă: "Când mergeam la competiții în țară, dormeam în case de copii și cam răbdam de foame", a dezvăluit luptătorul pentru Libertatea, vorbind și despre ziua în care și-a dat seama că este făcut pentru lupte: "În 1990 am ajuns la căminul 9 mai din Bușteni. După vreo doi ani, am văzut că în clasa de la școală erau vreo 20 de copii care făceau lupte. Eram zdravăn, cum suntem noi, cei de la țară! Antrenorul m-a văzut și pe mine și m-a chemat la sală. Mi-a dat unul mare pe mână, dar l-am pus jos imediat! M-am dus și mâine, și poimâine, de am rămas numai eu din 20! Oricum, a trebuit să o iau de la zero, habar n-aveam de sportul ăsta".


Ion Panait (roșu) este unul dintre cei mai apreciați luptători legitimați la clubul SV Germania Weingarten, alături de care a ieșit campion al Bundesligii în 2011 și 2012.

"Lumea îmi spune că e ceva fenomenal"

Mai târziu, performanțele lui Panait l-au recomandat pentru a fi selecționat în loturile naționale de juniori, apoi a făcut parte din delegația României la competițiile majore rezervate seniorilor, câștigând două medalii europene de argint (Tampere 2008 și Baku 2010). Sportivul din Mizil a luptat și la Jocurile Olimpice de la Beijing 2008, acolo unde s-a clasat pe locul 13, dar aventurile sale în marile arene ale lumii nu i-au asigurat și recompense financiare pe măsură. Având un salariu de doar 1.200 de lei pe lună la clubul Dinamo, Ion a decis în urmă cu 10 ani că e timpul să-și facă un viitor în Germania, acolo unde s-a angajat în construcții. Dar românul nu a renunțat la sportul de performanță și a reușit imposibilul: să îmbine munca de 8 ore pe șantier cu antrenamentele și cu meciurile oficiale disputate sub culorile clubului SV Germania Weingarten: "Să lucrezi 8 ore pe șantier și să mai mergi la turnee afară și în Bundesliga, să câștigi meciuri… Lumea îmi spune că e ceva fenomenal", a spus Ion pentru Pro TV.


Ion Panait (dreapta) și Alin Alexuc (stânga) sunt cei doi luptători care vor reprezenta România la greco-romane în turneul Jocurilor Olimpice. Din delegația luptătorilor români mai fac parte Ion Guidea și Albert Saritov (lupte libere) și Alina Vuc (lupte feminine).

Adversarii credeau că s-a pensionat, dar el s-a calificat la JO de la Rio

Încurajat de fostul său antrenor, Petrică Cărare, și sprijinit de Federația Română de Lupte, care i-a promis că îi va plăti salariul cât timp va absenta de la locul de muncă, Ion "Johnny" Panait și-a luat inima în dinți și s-a înscris la turneul preolimpic de la Ulan Bator (Mongolia). Panait nu a fost descurajat nici de reacțiile adversarilor, care credeau că s-a pensionat, aceștia mărturisindu-i că nu se așteptau să-l mai vadă în turneele la vârsta de 35 de ani. Veteranul de la greco-romane a obținut biletul pentru Rio fără probleme, după ce a acces în finala de la Ulan Bator, trecând de Eirik Gundersen (Norvegia), în optimi, Knut Zakarias Tallroth (Suedia), în sferturi, și Edgaras Venckaitis (Lituania), în semifinale. Conform declarațiilor oferite jurnaliștilor de la Libertatea, visul lui Ion Panait s-ar putea concretiza chiar într-o medalie la JO, acesta susținând că deține un as în mânecă: "Mă avantajează noul regulament, pentru că acum e pemisă lupta de sus mai mult de un minut și jumătate… Iar eu am condiție fizică, tată, de la munca mea zilnică, nu așa".

Publicat: 10 08. 2016, 12:44
Actualizat: 10 08. 2016, 13:41