Poveste fabuloasă de aproape patru decenii! După un turneu în Japonia, un oficial al naționalei de hochei a tăiat boxele unei combine muzicale pentru a le ascunde de vameșii de la Otopeni | SPECIAL

Hocheiul pe gheață a fost un sport de top în România. Se apropie cu pași mari sezonul rece. Un sezon în care hocheiul, cu ani în urmă, ținea capul de afiș prin derby-urile dintre Steaua și SC Miercurea Ciuc.

Acum, din păcate, atât despre acele derby-uri cât și despre hochei ca disciplina sportivă, vorbim doar din amintiri.

Și pentru că între anii 70-80, România a avut la hochei o echipa națională de top, care era respectată peste tot în lume, jucătorii care o alcătuiau au rămas cu niște povești fabuloase. De povestit copiilor.

Poveste fabuloasă de aproape patru decenii! După un turneu în Japonia, un oficial romăn al naționalei de hochei a tăiat boxele unei combine muzicale pentru a le ascunde de vameșii de la Otopeni | SPECIAL

O astfel de amintire a fost istorisită pentru Prosport, de către George Justinian, unul dintre cei mai valoroși jucători de hochei din România. O legendă a Stelei și a echipei naționale.

„Eram prin anul 1983, la un turneu în Japonia. Cum eram în patria aparaturii electronice fiecare ne-am dorit să ne cumpăram ceva mai deosebit. Eu îmi aduc aminte că mi-am cumpărat o combină Akai.

Normal, nu aveam voie să intrăm cu ele în țară, dar, de fiecare dată noi îi aveam pe băieții noștri de la vamă, care închideau ochii când veneam cu astfel de obiecte. Ei, nu știu cum s-a făcut că medicul lotului nostru a avut o adevărată aventură.

Își cumpărase și el tot o combinaă cu niște boxe foarte înalte. Cu o seară înaintea plecării spre țară, am mers la el în cameră și ce credeți că făcea domnul doctor? Tăia boxele cu fierăstrăul!!! Le-a pus apoi în sacul cu echipament în ideea că nu vor fi găsite.

Nu știu de ce a făcut asta pentru că știa că în țară totul este aranjat la vamă. După o vreme l-am întrebat ce a făcut cu boxele și mi-a spus că a încercat să le lipească, dar degeaba”, a povestit amuzat George Justinian.

Charlie, băiat bun! A venit cu căruciorul!

Tot în acea deplasare în Țara Soarelui Răsare, Justininan și-a amintit că respectiva combină muzicală și-o achiziționase de la un magazin mic, de profil.
Mersese acolo împreună cu Alexandru Hălăucă, fostul său coleg de echipă.

Doar că, vânzătorul, un panamez pe nume Charlie, le-a spus că le poate trimite cumpărăturile direct la hotel și că să nu-și facă probleme.

„Nu am acceptat inițial, dar în cele din urma ne-a convins. Când am ajuns la hotel după câteva ore de așteptare văzând că nu mai sosesc cumpărăturile, ne-am zis clar că Charlie ne-a tras cea mai mare clapă.

Culmea, de la același magazin cumpăraseră și alti colegi și lor le spusese la fel, că le vă trimite totul la hotel. Ei, la un moment dat, a bătut cineva ,discret, în ușa noastră.

Când am deschis era Charlie, cu un cărucior imens în care se aflau cumpărăturile tuturor. Abia atunci am putut răsufla ușurați”, a adăugat el.

Antrenor de hochei, la patinoarul „Ion Tiriac”

Chiar dacă au trecut foarte mulți ani de când a pus patinele în cui, dragostea lui Justinian față de hochei e la fel de mare. Astăzi el este antrenor la copii și juniori și poate fi întâlnit zilnic pe gheața patinoarului „Ion Țiriac”, de la Otopeni, unde preda ABC-ul sportului care l-a consacrat.

„E minunat să-i vezi pe cei mici cum învață să patineze. Ceea ce a făcut domnul Țiriac la Otopeni e un lucru fantastic. A reușit să salveze acest sport atât de frumos”, a precizat Justininan.

Publicat: 16 11. 2021, 08:01
Actualizat: 16 11. 2021, 08:01