Pionul otrăvit de pe masa Camerei Deputaților: salariile sportivilor profesioniști plătite din bugetul local sau județean

  • Camera Deputaților va avea astăzi pe ordinea de zi, printre numeroasele inițiative legislative aflate în dezbatere, și un punct care poate salva sau, din contră, îngropa sportul românesc din unele zone ale țării. Dualitatea ține doar de modul cum va fi pus în practică, dacă va fi adoptat.

La punctul 12 al ordinii de zi, se va discuta în procedură de urgență proiectul de Lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr.2/2015 pentru modificarea și completarea unor acte normative. În cadrul acestui proiect de lege se află mult-discutatul amendament prin care consiliile locale/județene pot finanța activitățile sportive de nivel național, exclusiv în baza contractelor de finanțare a programelor sportive, acoperind inclusiv cheltuielile de natură salarială. Miza: contractele jucătorilor profesioniști de la jocurile de echipă. Proiectul de Lege a fost adoptat cu majoritate de voturi în Comisia pentru buget, finanțe și bănci a Camerei Deputaților încă de pe data de 28 mai și urmează a fi supus aprobării în plen pe 3 iunie.

Întrebări și răspunsuri

De ce s-au făcut presiuni atât de mari pentru ca acest proiect de lege să intre acum în Camera Deputaților, înainte de vacanța parlamentară? Pentru ca (în cazul adoptării) consiliile locale/județene să poată aloca fonduri la rectificarea bugetară din luna iulie pe acest nou capitol. Fără bani de contracte (salarii) nu se pot angaja înțelegeri pentru viitorul sezon competițional.

De ce poate fi un colac de salvare? Pentru că, în cazul proiectelor ponderate și al oamenilor „așezați”, legea ar aduce liniște financiară în privința salarizării. De pildă, în Liga Națională feminină de handbal, în afară de CSM București, instituție aflată în subordinea Consiliului General al Municipiului București, cam toate celelalte cluburi ar putea beneficia de acest amendament.

De ce poate fi o piatră de moară? Pentru că nu se vorbește de niciun plafon salarial, iar în cel mai pur stil românesc se va ajunge la contracte de mii de euro plătite lunar din bugetul local/județean, după cum vor unii sau alții. În multe părți ale țării, bugetul pentru sport este destul de redus, iar direcționarea lui spre zona „contractelor generoase” poate duce la dezechilibre periculoase, chiar la dispariția unor echipe. Ce l-ar mai împiedica pe un primar să îndrepte toate resursele spre o echipă profesionistă, în detrimentul celorlalte activități sportive neaducătoare de „satisfacții” imediate, cum sunt cele rezervate copiilor și juniorilor? Probabil, nimic.

Până la urmă, totul stă la mâna unor factori de decizie.

Publicat: 03 06. 2015, 00:43
Actualizat: 05 06. 2015, 18:30