Pavăl a cucerit medalia de bronz la CE din Finlanda. INTERVIU Răzvan Pârcălabu, șeful FR de Lupte: „Spiritul național începe sa-și spună din nou cuvântul”

  • Ana Maria Pavăl a obținut ieri prima medalie pentru România la Campionatul European de Lupte de la Vantaa (Finlanda).
  • Tot miercuri, Andrei Dukov s-a clasat pe locul 5 la categoria 57 de kilograme, lupte libere, iar Mădălina Linguraru a ocupat aceeași poziție, marți, în prima zi de concurs.
  • Pavăl deține un palmares bogat: s-a clasat pe locul 5 la Olimpiada de la Beijing (2008) și la Campionatul Mondial (2008) și deține patru medalii de bronz la Europene.
  • Răzvan Pârcălabu, șeful FR de Lupte, a vorbit pentru ProSport despre obiectivul pe care și l-a propus pentru Europeanul din Finlanda.

Ana Maria Pavăl (30 de ani) a cucerit medalia de bronz la Campionatele Europene de Lupte de la Vantaa (Finlanda), la categoria 53 kg, după ce a învins-o  în meciul pentru podium pe azera Patimat Bagomedova.

Românca a trecut în primul tur de Nadine Tokar (Elveția), în optimi a câștigat în fața Dorinei Peter (Austria), în sferturile de finală a învins-o pe Katarzyna Krawczyk (Polonia), iar în semifinale a pierdut în fața Mariei Prevolaraki (Grecia). „Am câștigat medalia de bronz pentru România. Le mulțumesc tuturor celor care au fost cu sufletul alături de mine!”, a spus Ana Maria pe pagina de Facebook, după victoria cu Bagomedova.

Aurul a fost adjudecat de rusoaica Maria Gurova, victorioasă în finala cu Prevolaraki, iar cealaltă medalie de bronz i-a revenit moldovencei Natalia Budu.

Răzvan Pârcălabu, șeful Federației Române de Lupte, a vorbit pentru ProSport despre obiectivul de la CE din Finlanda (1-6 aprilie), dar și despre metodele prin care vrea să readucă luptele pe culmi înalte.

În grafic, după primele două zile

Ce obiectiv ați stabilit pentru CE de la Vantaa?
În acest moment ne aflăm în reconstrucție pentru JO de la Rio și ne-am propus un obiectiv mai mic, dar destul de îndrăzneț, câte o medalie la fiecare stil: lupte libere, lupte greco-romane și lupte feminine.

România a avut medaliați olimpici și mondiali. S-au făcut greșeli în trecut, la FR de Lupte, ținând cont că n-au mai apărut rezultate la aceste competiții?
Predecesorul meu de la conducerea FR de Lupte a fost Cristian Poteraș. A făcut tot posibilul pentru bunul mers al lucrurilor, iar faptul că firul s-a rupt undeva nu i se poate pune în cârcă dânsului, ci tuturor oamenilor de lupte din România. Cei mai în vârstă nu au crescut tineri care să rămână antrenori în locul lor, să le preia obligațiile. Ca o concluzie, nu au pregătit schimbul pentru ziua de mâine. Suferim foarte tare în această privință, iar eu zic că acest cadru se regăsește în tot sportul românesc.

„Românii trebuie să-și dorească glorie pentru țară, nu un interes financiar”

Care este cea mai mare realizare de când vă aflați la șefia federației?
În primul rând, unitatea de grup, pentru că am reușit să formăm o echipă competitivă și profesionistă. Am cooptat un secretar general tânăr, Alin Grigore, doctor în sport, un om cu o experiență foarte bogată. Avem doi vicepreședinți, Luca Lucian și Dumitru Mugurel, foarte capabili, și doi președinți onorifici ,Gheorghe Cișma și Cristian Poteraș, ultimul fiind membru și vicepreședinte CELA (Consiliul European de Lupte). Prin aceste mișcări încercăm o revitalizare a relațiilor internaționale. Spiritul național începe să-și spună din nou cuvântul, iar românii trebuie să-și dorească glorie pentru țară, nu neapărat un interes financiar. Mândria că suntem români trebuie să ne facă să luptăm cu oricine și să câștigăm medalii pe plan internațional.

Care este nivelul de la copii și juniori? Vin din urmă tineri care să suțină reconstrucția pe care o încercați?
Numărul participanților este foarte mare la toate categoriile interne de cadeți și junior, dar nu prea vin vârfuri din urmă, un lucru îngrijorător. În această privință vom demara niște activități mai incisive: stagii de pregătire, tabere pentru copii, pentru ca ca într-un an-doi să începem să progresăm.

Prin sport respiri

De ce și-ar trimite un părinte copilul la lupte?
Un părinte trebuie să-și trimită copilul la lupte, în primul rând pentru sănătate și în al doilea rând pentru a crește frumos din punct de vedere mental, fizic și psihic. Prin sport te educi, stai departe de anturaje primejdioase, te realizezi ca om, vizitezi o lume întreagă și, cel mai important, prin sport respiri.

 

Publicat: 03 04. 2014, 11:42
Actualizat: 04 04. 2014, 13:16