O echipă din Belgia a făcut scor de Cartea Recordurilor: 356-3. Precedentul record de puncte data din 1984, 350-0, în Franța

Ce se întâmplă când întârzie arbitrul? Un scor de Cartea Recordurilor, ar fi răspunsul. În anul Cupei Mondiale ce va avea loc în Anglia (18 septembrie – 31 octombrie), rugbyul mondial cunoaște noi recorduri. Astfel, într-un meci din prima ligă belgiană, Royal Kituro a câștigat cu 356-3 cu Soignies, un meci în care s-au marcat nu mai puțin de 56 de eseuri și 38 de transformări. Oaspeții au reușit punctele de onoare printr-un dropgol.

Meciul dintre Royal Kituro RFC și RC Soignies părea unul fără istorie. Întâlnirea dintre echipe aflate pe locul 4, respectiv 3 avea însă să intre în Cartea Recordurilor. Problemele au apărut pentru oaspeții de la Soignies, chiar înaintea meciului. Arbitrul întâlnirii a întârziat să apară, astfel încât  antrenorul și majoritatea jucătorilor Soignies au plecat gândindu-se că meciul nu se va mai juca. În cele din urmă, după o oră de așteptări a apărut și arbitrul, iar meciul a trebuit să se joace. Adunând cu greu 16 jucătorii, oaspeții au hotărât să joace pentru a câștiga punctul care se dă echipei învinse, decât să piardă partida la masa verde. Rezultatul, considerat „catastrofic” de președintele celor de la Soignies, Guy Calomme avea să devină unul istoric.  „Scorul acesta nu poate fi de rugby, nu-mi pot imagina ce a fost acolo pe teren, nu se mai poate vorbi de sport în aceste condiții. Probabil rugbyul se practică acolo la nivel de amatori, diferența de scor e mult prea mare chiar și pentru semiprofesionism. Din păcate, știu însă cum este să  iei 100 de puncte, s-a întâmplat chiar la debutul meu, când jucam cu echipa Bucureștiului în European Challenge Cup, în 2005, când campioana de atunci a Angliei, Gloucester ne-a învins cu 106-3. Ai senzația că oricât de mult ai da pe teren, nu e suficient, că parcă adversarii sunt mai mulți. Acela e unul dintre cele mai triste meciuri ale mele”, ne-a spus Mihai Macovei, căpitanul naționalei de rugby a României.

 

În clasamentul Primei Divizii, în ciuda înfrângerii suferite și cu o diferență de -264, Soignies ocupă în continuare locul 3, înaintea celor care le-au administrat o înfrângere atât de severă.


Clasamentul la zi al Primei Divizii de rugby din Belgia


Până acum, cea mai categorică victorie din rugby data din 1984, în Liga a treia din Franța, când Lavardac învingea pe Vergt  cu 350-0, reușind să marcheze 66 de eseuri. Pe atunci, eseul valora patru puncte.

Belgia se află în cel de-al treilea eșaloc valoric în rugbyul european, unde joacă alături de Moldova, Ucraina, Suedia, Polonia și Olanda.

„Stejarii” de record
Cea mai dură înfrângere suferită de naționala de rugby a României, a fost în 2001, într-un meci cu Anglia, pe Twickwnham. „Stejarii”, conduși atunci de actualul președinte al COSR, Alin Petrache, au pierdut cu 134-0. În ce privește istoria rugbyului, eșecul Românei cu Anglia este listat la a șaptea poziție în topul celor mai dure înfrângeri. În schimb, cea mai categorică victorie a României datează din 1976, când românii învingeau Bulgaria cu 100-0.
În ce privește întrecerea internă, ar fi de remarcat recordul de la juniori U 19 din 2006, când Gura Humorului a învins, în deplasare, la Iași cu 104-0, dar și recordul actualei SuperLigi, record ce datează din 2013, când CSM Știința Baia Mare învingea pe Dinamo cu 71-0. Ar mai fi de amintit și recordul negativ înregistrat de Dinamo într-un meci cu Saracens, echipă la care acum joacă internaționalul Cătălin Fercu. „Alb-roșii” au pierdut cu 151-0, în 2002, în Challenge Cup.

 

  • Cea mai mare înfrângere la nivelul echipelor naționale, datează din 2002, când Argentina învingea Paraguay cu 152-0. Diferența de 152 de puncte a mai fost înregistrată, tot în acel an, între Japonia și Taipei, 155-3.
  • Cel mai mare scor înregistrat în Cupa Mondială s-a înregistrat la meciul dintre Noua Zeelandă și Japonia, la ediția din 1995. Atunci, All Blacks i-au învins pe niponi cu 145-17.

 

Publicat: 10 02. 2015, 14:37
Actualizat: 10 02. 2015, 20:20