Momente emoționante la 110 ani de olimpism în România: Viorica Viscopoleanu și Dan Grecu au primit Colanul de Aur! Cine a fost lângă cei doi campioni. VIDEO

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român, condus de campionul olimpic Mihai Covaliu, a omagiat la împlinirea a 110 ani de olimpism în România două legende ale sportului românesc, Dan Grecu şi Viorica Viscopoleanu.

Cele dor mari campioni li s-a oferit, prin acordarea Colanului de Aur, cea mai mare distincție a COSR.

Momente emoționante la 110 ani de olimpism în România: Viorica Viscopoleanu și Dan Grecu au primit Colanul de Aur! Cine a fost lângă cei doi campioni. VIDEO

Dan Grecu este o legendă a CS Dinamo, fiind primul campion mondial din istoria gimnasticii româneşti, titlu cucerit la Varna, în 1974, la aparatul său favorit (inele). Anul următor a cucerit şi titlul european, la Berna, iar în 1976 a urcat pe podium de premiere (bronz) la Jocurile Olimpice de la Montreal.

Viorica Viscopoleanu este campioană olimpică la atletism în 1968 şi a reprezentat CSA Steaua.

”Sunt profund emoționată și vă mulțumesc pentru acest premiu. Vreau să le urez succes celor care la vară la Paris vor concura pentru România, să lase emoțiile la poarta stadionului sau la ușa sălii. O victorie olimpică este unică și merită să lupți cu toată ființa pentru ea!” a declarat Viorica Viscopoleanu.

Dan Grecu a participat la 9 ediții de Jocuri Olimpice

În cei 110 de ani de istorie a COSR s-au cucerit 309 medalii olimpice.

”Gimnastica a fost viața mea, am trăit ca sportiv pentru a câștiga și ca antrenor pentru a crea echipe. Le sunt recunoscător celor care mi-au fost alături în carieră, familiei si sportivilor pentru că au înțeles că munca bate talentul.

Pentru mine, care am fost la 9 ediții de Jocuri Olimpice ca sportiv, antrenor și arbitru, pot spune că momentul acesta a adus o emoție enormă pentru că este un premiu oferit de Familia Olimpică pe care am respectat-o prin performanțe! Mulțumesc!”, a spus și Dan Grecu.

Lângă acesta a fost prezent soția sa, Elena Grecu și patru dintre cei mai mari gimnaști ai României: Marius Urzică, Marian Drăgulescu, Ioan Suciu si Răzvan Șelariu, antrenorul Stefan Gal, Maria Fumea din partea Federaței Române de Gimnastică, precum și fostul președinte al FRG, Adrian Stoica și Mircea Apolzan, fost secretar general al FRG, oameni care i-au fost aproape în carieră lui Dan Grecu.

Avem această datorie de a genera încredere și de a-i ajuta pe sportivii tineri să reușească să-și împlinească visurile. Închei cu gândul că peste 121 de zile, la Paris, locul unde acum 100 de ani a fost câștigată prima medalie olimpică a României, încep Jocurile Olimpice. Le doresc succes tuturor celor care vor concura pentru Team Romania la competiția din Franța. Flacăra pasiunii este puterea noastră, din toată inima pentru Team Romania
Mihai Covaliu, președinte COSR

Care e istoria COSR?

Primul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român a fost ASR Principele Carol al României (1914-1920). Comitetul Olimpic Român, fondat pe 27 martie 1914, a fost imediat recunoscut de Comitetul Internaţional Olimpic.

În plus, în contextul Mişcării Olimpice, un rol important, recunoscut şi de către CIO, în renaşterea Jocurilor Olimpice l-a avut şi cetăţeanul român de origine greacă Evanghelie Zappa (1800-1865), stabilit în anul 1833 la Broşteni, judeţul Ialomiţa.

Din iniţiativa acestui negustor, mare iubitor de artă şi literatură, au renăscut JO la Atena, desfăşurându-se în anii 1859, 1870, 1875 şi 1889, sub numele „Olimpicele”, însă numai cu participare grecească, după modelul celor din Antichitate.

Comitetul Olimpic şi Sportiv Român (COSR) este o asociaţie de interes naţional aparţinând Mişcării Olimpice, care este organizată şi care funcţionează în baza statutului propriu elaborat în conformitate cu prevederile Chartei Olimpice şi legislaţiei române în vigoare.

  • COSR are rolul de a promova principiile fundamentale ale Olimpismului la nivel naţional, precum şi de a sprijini crearea unor instituţii care se dedică Educaţiei Olimpice.
Publicat: 27 03. 2024, 17:19
Actualizat: 27 03. 2024, 17:20