Lovitură dură pentru șefii din sport: Răzvan Burleanu, Constantin Din și Elisabeta Lipă trebuie să-și publice obligatoriu declarația de avere pe site-ul federației. Ce amenzi riscă aceștia dacă nu se conformează | EXCLUSIV

Șefii de federații sportive sunt asimilați de la finele anului trecut drept funcționari publici, astfel trebuie să anunțe public declarația de avere și de interese.

Lovitură dură pentru șefii din sport: Răzvan Burleanu, Constantin Din și Elisabeta Lipă trebuie să-și publice obligatoriu declarația de avere pe site-ul federației

Totul prin intermediul Agenției Naționale de Integritate, online, iar aceste declarații să fie urcate pe site-ul federației respective.

Dar nu numai președintele federației intră în acestă cerință, ci și vicepreședinții, secretarii generali, directorii economici și/sau trezorierii federațiilor sportive naționale.

În mod normal acest pas trebuie făcut obligatoriu până pe data de 15 iunie 2023, pentru a se lua în calcul anul fiscal 2022.

Se vor lua în calcul și persoanele care dețin aceste funcții fără a fi remunerați de federații, din simplu motiv că șefii federațiilor nu încasează dar direcționează sume de bani către anumite cluburi, persoane ori primesc bani din administrarea unor baze sportive.

Printre cele mai importante nume care se vor supune acestei legi și șefii din fotbal, handbal și canotaj, dar și șeful COSR. În ordine: Răzvan Burleanu, Constantin Din, Elisabeta Lipă și Mihai Covaliu.

Ce spune inițiatorul modificării?

Cristian Brian de la USR este parlamentarul care s-a luptat pentru aceste modificări.

„Federațiile sportive sunt organizații private, dar de interes public. Cu câteva excepții, acestea se finanțează aproape în totalitate din fonduri publice și o mare parte dintre acestea administrează baze sportive construite din fonduri publice.

Tocmai de aceea e necesar ca persoanele din conducerea acestor instituții să fie integre, transparente și imparțiale

Această lege va descuraja furtul și corupția. Indiferent dacă sunt remunerate sau nu, persoanele din conducere trebuie să depună declarațiile de avere și interese, pentru că administrează fonduri publice și baze sportive construite din taxele cetățenilor.

În plus, persoanele din conducerile federațiilor, de multe ori sunt și asociate în cluburi sportive care primesc bani de la federații. Astfel vom putea vedea mai clar circuitul banilor în sportul românesc, fie că e vorba de alocări de resurse pentru cluburile afiliate, sau premierile acordate

Fenomenul prin care conducătorii de federații sportive să se premiază cu propria semnătură, fie pe ei, fie membri ai familiilor lor sau apropiați, trebuie stopat

Trebuie să înțelegem că sportul nu mai poate fi un sac fără fund pentru niște băieți deștepți, în vreme ce românii tânjesc după performanțele trecute ale sportivilor români. E timpul pentru un sport curat”, a declarat parlamentarul pentru ProSport.

Ce spune legea 372?

LEGE nr. 372 din 21 decembrie 2022 – pentru completarea art. 1 alin. (1) din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative

Publicat în MONITORUL OFICIAL nr. 1241 din 22 decembrie 2022

Parlamentul României adoptă prezenta lege.

ARTICOL UNIC

La articolul 1 alineatul (1) din Legea nr. 176/2010 privind integritatea în exercitarea funcțiilor și demnităților publice, pentru modificarea și completarea Legii nr. 144/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea Agenției Naționale de Integritate, precum și pentru modificarea și completarea altor acte normative, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 621 din 2 septembrie 2010, cu modificările și completările ulterioare, după punctul 39 se introduce un nou punct, punctul 40, cu următorul cuprins:

40. Președinții, vicepreședinții, secretarii generali, directorii economici și/sau trezorierii federațiilor sportive naționale, ai Comitetului Olimpic și Sportiv Român și ai Comitetului Național Paralimpic.

Ce riscă șefii de federație dacă nu se conformează?

Articolul 27

  • (1) Nerespectarea obligației de a răspunde solicitărilor Agenției, prevăzute de prezenta lege, se sancționează cu amendă civilă de 200 lei pentru fiecare zi de întârziere. Sesizarea instanței se face de către inspectorul de integritate din cadrul Agenției.
  • (2) Instanța competentă să decidă aplicarea amenzii prevăzute la alin. (1) este judecătoria în a cărei circumscripție se află sediul persoanei juridice sancționate sau domiciliul persoanei fizice sancționate. Judecata se face de urgență și cu precădere, cu citarea părților.
  • (3) Hotărârea instanței prin care se aplică amenda este supusă recursului, în termen de 10 zile de la pronunțare, pentru cei prezenți, și de la comunicare, pentru cei absenți.
Publicat: 06 05. 2023, 08:55
Actualizat: 06 05. 2023, 11:02