Legendarul Garry Kasparov, pentru prima oară în România: „Sunt întrebat de ce să mai joci șah, când computerele sunt mult mai bune?” Discurs grozav al celui mai tânăr campion mondial din istoria șahului

Garry Kasparov (54 de ani), marele jucător de șah originar din Rusia, a vizitat pentru prima oară România, ca invitat special al unei conferințe organizate marți de Profit.ro la Hotel Marriott din Capitală. Kasparov a făcut o paralelă între lumea afacerilor și sportul de pe tabla cu 64 de pătrățele, prezentând mai multe idei utile pentru pasionații ambelor domenii.

„În șah, dacă vei câștiga, este pentru că de cele mai multe ori adversarul a făcut ultimul o greșeală”

Kasparov, deținătorul recordului de cel mai tânăr campion mondial al sportului minții, titlu obținut la vârsta de 22 de ani, a dezvăluit care este secretul marilor șahiști, unul valabil și în business: ”Am realizat că nu totul e să joci, să câștigi, să ajungi campion mondial, ci este vorba să te reinventezi, să găsește mereu noi provocări. După ce am renunțat la șah, am căutat un mod de a împărtăși experiențele mele. De multe ori mi s-a cerut un sfat și am spus nu. Nu e vorba de un sfat, fă asta și viața ți se va schimba, e vorba de cine ești.

Luarea deciziilor este unică pentru fiecare persoană, la fel ca ADN-ul sau sentimentele fiecăruia. Înainte de a lua o decizie, trebuie să te cunoști. Despre asta e vorba. În șah, dacă vei câștiga, este pentru că, de cele mai multe ori, adversarul a făcut ultimul o greșeală. De aceea fiecare meci conține multe informații valoroase din care poți învăța, și asta face parte din natura umană, să analizezi meciul și mereu vei găsi ceva care te va ajuta să ai mai mult de câștigat decât de pierdut. E foarte important să analizezi greșelile, pentru că dacă nu o faci, altcineva o va face și a doua zi va utiliza aceeași armă împotriva ta’‘, a declarat campionul care și-a luat cetățenie croată și s-a stabilit în SUA, citat de Agerpres.

Motivul pentru care Magnus Carlsen domină sportul minții

După ce a dominat șahul în perioada 1985-2005, viața lui Garry Kasparov a luat o nouă turnură. În ultimii 12 ani, acesta a mai jucat doar la turnee demonstrative sau pentru a strânge bani în scopuri caritabile – ultima dată la turneul Rapid and Blitz de la St Louis (Statele Unite), în luna august. Garry nu mai merge în Rusia, după ce a intrat în conflict cu Vladimir Putin, iar acum scrie cărți în care tratează inclusiv relația dintre oameni și computere: „Sunt întrebat de ce să mai joci șah, când computerele sunt mult mai bune. Șahul permite adaptarea la anumite provocări. Se joacă șah rapid, șah blitz, care minimizează aportul mașinilor de calcul în pregătire. Din acest motiv Carlsen domină atât de clar în ultimii ani. Am lucrat cu el în 2009 și 2010. Nu apelează la computer pentru a găsi mutarea care urmează. Noul val de mari maeștri de 16-17 ani sunt dependenți de computer.

Când analizează meciurile și sunt întrebați de ce au făcut o mutare sau alta, nu pot spune de ce. Apelează adesea la un stereotip, pentru că așa zice computerul. Face parte din abilitatea umană de a înțelege cauzele ce stau la baza unei decizii. Și din acest motiv jocul de șah este foarte atractiv pentru noi’‘, a mai precizat fostul antrenor al lui Magnus Carlsen – cel mai bun șahist al momentului.

Publicat: 29 11. 2017, 13:51
Actualizat: 29 11. 2017, 13:52