Carta Jocurilor Olimpice, citată de Google pe pagina principală. La ce face referire logo-ul Google dedicat JO

Google și-a schimbat astăzi logo-ul cu ocazia debutului celei de-a XXII-a ediție a Jocurilor Olimpice de Iarnă. Tot pe pagina principală a motorului de căutare se află și un citat din Carta Jocurilor Olimpice.

Noul logo al Google dedicat debutului Jocurilor Olimpice de la Soci militează pentru drepturile persoanelor gay, fiind vizibil la nivel mondial, inclusiv în Rusia, o țară care s-a confruntat cu numeroase proteste din cauza legislației anti-gay, potrivit huffingtonpost.com.

Într-un material postat pe huffingtonpost.com, jurnaliștii acestui site american de informații afirmă că Google nu este un fan al legislației din Rusia, care incriminează homosexualitatea.

Astfel, Google și-a modificat, vineri, logoul pentru a marca debutul Jocurilor Olimpice de la Soci. Noul logo prezintă șase imagini stilizate ale unor sporturi de iarnă, probe ale acestui eveniment sportiv. Imaginile sportivilor sunt imprimate pe fondul steagului în culorile curcubeului, care este un simbol al comunității LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali).

De asemenea, pe motorul de căutare al Google a fost publicat un text din Carta Jocurilor Olimpice: „A practica sport este un drept al omului. Fiecare individ trebuie să aibă posibilitatea de a face sport, fără discriminări de orice fel și în spiritul Jocurilor Olimpice, care înseamnă înțelegere reciprocă în spiritul prieteniei, al solidarității și al fair play-ului”.

Conform huffingtonpost.com, noul logo al Google este vizibil la nivel internațional, inclusiv în Rusia, țara care organizează în acest an Jocurile Olimpice de iarnă, dar care s-a și confruntat cu numeroase proteste de-a lungul timpului din cauza legislației sale anti-gay.

Astfel, peste 200 de scriitori renumiți, printre care Salman Rushdie și Margaret Atwood, au semnat o scrisoare deschisă, publicată joi în The Guardian, pentru a denunța legislația din Rusia ce incriminează blasfemia și homosexualitatea, în ajunul deschiderii Olimpiadei de iarnă de la Soci.

„O democrație sănătoasă trebuie să asculte vocile independente ale tuturor cetățenilor săi; comunitatea internațională trebuie să audă și să fie îmbogățită de diversitatea opiniilor din Rusia”, se spune în această scrisoare semnată de peste 200 de scriitori din 30 de țări diferite, printre care patru laureați cu premiul Nobel pentru literatură – Günter Grass, Wole Soyinka, Elfriede Jelinek și Orhan Pamuk.

Legea promulgată în iunie 2013 de președintele Rusiei, Vladimir Putin, care pedepsește cu amendă și închisoare „propaganda” homosexuală în fața minorilor, a suscitat critici vehemente, mai ales în Occident.

Miercuri, în timp ce flacăra olimpică sosea la Soci, ONG-ul de apărare a drepturilor LGBT (lesbiene, gay, bisexuali și transsexuali) All Out a organizat manifestații în 19 orașe din toată lumea, de la New York, Melbourne până la Paris și Sankt Petersburg, îndemnând sponsorii Jocurilor Olimpice să „rupă tăcerea față de legile anti-gay din Rusia”.

În timpul discursului pe care l-a ținut marți la Soci, președintele Comitetului Internațional Olimpic (CIO), Thomas Bach, a declarat că toată lumea ar trebui să lupte împotriva „discriminărilor pe baza (…) orientării sexuale sau a prejudecăților de orice natură”.

Cu toate acestea, sportul nu ar trebui să fie „o tribună pentru disidențele politice sau pentru încercările de a aduce în discuție motive de contestare politică internă sau externă”, a precizat Thomas Bach.

Cea de-a XXII-a ediție a Jocurilor Olimpice de iarnă debutează oficial vineri la Soci și se va încheia pe 24 februarie.

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Soci va avea loc vineri, de la ora 18.14, pe Stadionul Fișt. Secretul învăluie de obicei detaliile privind ceremonia de deschidere a unei ediții a JO, iar Soci nu se abate de la regulă, însă s-a putut afla că evenimentul de vineri, de pe Stadionul Fișt, va fi centrat pe istoria și pe cultura Rusiei, cu puternice conotații politice și diplomatice.

Mediafax

Publicat: 07 02. 2014, 12:08
Actualizat: 07 02. 2014, 12:40