Una pentru toate, toate pentru una!** Ponor s-a întors și scenariul din 2004 e aproape: poate fi motorul care va trage echipa pe podium

Premieră istorică: România aliniază o echipă cu trei lideri din generații diferite
„Suntem ca o familie: cu stabilitate, echilibru și emoție”, spune Ponor

Gimnastica feminină românească a spart toate tiparele la Jocurile Olimpice. De 40 de ani, fetele nu au coborât de pe podium, au legat medaliile de aur și au făcut să se vorbească despre bârnă și sol ca despre două adevărate specialități autohtone. Iar podiumul olimpic de la individual compus, la Sydney 2000, cu Andreea Răducan, Simona Amânar și Maria Olaru a făcut istorie, determinând forul internațional de gimnastică să stabilească noi reguli: doar câte două gimnaste de țară pot urca în finală.

Parte importantă a istoriei moderne a gimnasticii românești este și Cătălina Ponor. Vedeta Jocurilor Olimpice de la Atena 2004 (a cucerit nu mai puțin de trei medalii de aur, sol, bârnă și echipă), „Regina bârnei” a revenit după patru ani în gimnastica de performanță. Și nu oricum. Mai ambițioasă, mai motivată, un adevărat om de echipă, gata să împărtășească din experiența ei colegelor mai mici. La 16 luni după ce se muta oficial la Izvorani, integrându-se în programul de pregătire al teamului, Cătălina devenea dublă campioană europeană, la bârnă și cu echipa, trecându-și în palmares și un argint la sol.

Chimia succesului

O revenire fenomenală, care deschide perfect drumul către Londra și motiv ca România să atace concursul din postura de campioană continentală, un avantaj moral care poate cântări decisiv în lupta cu marile puteri mondiale, SUA, China și Rusia. Mai mult, pentru prima dată în istorie, România va alinia o echipă cu trei lideri de generație, Cătălina Ponor (24 ani), Sandra Izbașa (22 ani) și Larisa Iordache (16 ani), o formulă care a funcționat perfect la Bruxelles. „Faptul că aparținem unor generații diferite este unul dintre motivele pentru care ne-am unit atât de bine. Fiecare dintre noi vine cu ceva: stabilitate, echilibru, emoție. Simt că suntem, pentru prima oară, o familie”, explică Ponor. Motorul echipei care învingea tot la Atena, constănțeanca poate fi atu-ul antrenorilor Mariana Bitang și Octavian Bellu și la Londra. Un pariu cu ea însăși, dar și cu o lume întreagă care i-a dus dorul „Reginei Bârnei”.

„M-am întors din dorința și plăcerea de a face performanță. Simt că încă mai pot cuceri medalii, sunt foarte ambițioasă și voi lupta să urc din nou pe podium”, spune Cătălina care va împlini 25 de ai la puțin timp după închiderea Jocurilor Olimpice.

Noi am avut mereu gimnaste foarte bune individual, dar ne-am făcut cunoscuți prin performanțele obținute cu echipa. Suntem cunoscuți ca o școală și cred că vom rămâne în top doar dăcă vom reuși să obținem medalii pe echipe
Andreea Răducan, campioană olimpică

Cum vor concura fetele

29 iulie (de la ora 22:00) calificări fete. România face parte din ultima subdiviziune, a cincea
31 iulie (de la ora 18:30) finala pe echipe
2 august (de la ora 18:30) finala la individual compus
5 august (de la ora 16:50) finala la sărituri
6 august (de la ora 16:50) finala la paralele
7 august (de la ora 16:47) finala la bârnă
7 august (de la ora 18:23) finala la sol

Publicat: 24 07. 2012, 08:10
Actualizat: 24 07. 2012, 14:01