Elicoptere pe cer, forțe de ordine la tot pasul, monitorizare video:** Big Brother olimpic!

Gimnastele și gimnaștii, primii sportivi români ajunși la Londra, au fost impresionați de sistemul de securitate organizat de britanici în jurul celei de a XXX-a ediții a Jocurilor Olimpice. „Nimic nu mișcă în satul olimpic. Sunt forțe de securitate peste tot. Am văzut chiar și elicopetere pe cer, care scanează tot ce mișcă”, spun membrii delegației tricolore.

Din momentul în care au aterizat pe aeroportul din Londra, tricolorii au trecut prin cel puțin trei filtre, cel mai drastic fiind cel de la intrarea în perimetrul unde vor fi cazați cei 14.000 de sportivi și oficialii care îi însoțesc. Comitetul de Organizare a mobilizat un număr impresionant de forțe de ordine, 40.000, dintre care 17.000 sunt militari. „De două ori mai mulți soldați decât am trimis în Afganistan”, a scris, pe un ton ironic, „The Guardian”.
La o asemenea mobilizare de forțe, și fondurile alocate sunt pe măsură. Inițial se luaseră în calcul în jur de 360 de milioane de euro, însă costul s-a dublat, ajungând la 710 milioane de euro. „Acest aparat de securitate este de ajuns pentru a feri Jocurile de atentate?”, se întreabă presa americană. Temerile sunt legate de posibilele conexiuni ale Al Qaida în rândul comunității musulmane din Londra, destul de bine reprezentată, de amenințarea continuă a IRA (Armata Republicană Irlandeză) sau chiar de „lupi singuratici”, de genul norvegianului Anders Breivik. „Vom avea parte de Jocuri sigure”, a garantat primarul Londrei, Boris Johnson.

Astăzi pleacă al doilea contingent

După gimnaste, al doilea grup important de sportivi români va ajunge astăzi la Londra. Flotila de aur a canotajului, natația, tirul, tenisul de masă și cel de câmp, boxul își vor trimite reprezentanții la Jocurile Olimpice, șef de delegație urmând a fi secretarul general al COSR, Ioan Dobrescu. Următorul grup va decola spre capitala britanică miercuri, 25 iulie, alături de șeful forului olimpic, Octavian Morariu. La Londra îi va aștepta o vreme cu medii de 17 grade Celsius, dar și un sat olimpic funcțional. Englezii au luat în calcul inclusiv situațiile speciale, de genul celor oferite de obiceiuri religioase, astfel că restaurantele sunt deschise până după miezul nopții. De pildă, Jocurile se suprapun cu sărbătoarea ramadanului, specifică musulmanilor. În timpul acesteia, credincioșii mănâncă numai după lăsarea întunericului.

Primii români care intră în lupta pentru medalii (ambii pe 28 iulie) sunt Alina Dumitru (judo, 48 kg) și Andrei Nechita (ciclism, fond pe șosea)
Românii din diaspora au anunțat că vor aștepta delegațiile tricolore cu mesaje de bun venit la Londra

Nadia, cu ham de siguranță

Cu statut de VIP la Londra, Nadia Comăneci a fost solicitată să poarte o torță olimpică pe acoperișul arenei unde vor avea loc concursurile de gimnastică și baschet de la JO. Ea a fost însoțită de fostul baschetbalist britanic John Amaechi. Pentru a nu risca nimic, Nadia a fost asigurată cu un ham special, prins de structura arenei. „Am avut ceva emoții”, a spus fosta mare gimnastă, care la un moment dat a fost luată în brațe de Amaechi.

Primarul a testat paturile

Primarul Londrei, Boris Johnson, a vizitat satul olimpic pentru a vedea cu ochii săi condițiile în care vor locui sportivii la Jocurile londoneze. „Cine a spus că sunt condiții austere?”, a întrebat edilul șef al capitalei britanice. Johnson a testat chiar unul dintre paturi și s-a declarat mulțumit de ce vor găsi sportivii. El s-a simțit confortabil, însă ce vor zice baschetbaliștii care depășesc doi metri?

Publicat: 23 07. 2012, 08:04
Actualizat: 23 07. 2012, 08:05