Bacalaureat penal!** COSR cere anchetarea modului în care au fost întocmite listele cu elevi înscriși la bacalaureatul olimpicilor

Bacalaureatul olimpicilor, desfășurat în sesiune extraordinară între 19 mai și 1 iunie, s-a lăsat cu scandal. Prezența pe listele cu înscrieri a unor sportivi care nu au legătură cu marea performanță a creat stupoare la COSR. „Este un atentat la adresa sportului. Ce s-a petrecut acolo este o faptă penală”, a fost declarația lui Ioan Dobrescu, secretar general al COSR.

Sportivii olimpici și cei din loturile naționale, care au competiții în perioada 11 iunie – 6 iulie, când este programat examenul național de bacalaureat, au avut posibilitatea să dea testul final liceal într-o sesiune extraordinară, desfășurată în Bacău. Înlesnirea nu este nouă, a mai fost adoptată și anii trecuți, însă acum listele s-au umflat de parcă România ar fi găsit formula magică în sport. În total s-au prezentat la examen 830 de sportivi, cifră care a produs stupoare la COSR, care are în Centrele Naționale Olimpice pentru pregătirea juniorilor numai 108 sportivi cu vârsta de bacalaureat. „Este inadmisibil ce s-a întâmplat! Vrem să știm cine a întocmit listele și de ce nu am fost consultați și noi. Este o uzurpare de calitate oficială, pentru că în acest fel s-a obținut un drept nemeritat. Am solicitat demararea unei anchete”, a punctat Ioan Dobrescu.

Complicitate la federații
Problema ridicată de COSR își are rădăcina în sistemul acceptat de Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS). Practic, federațiile naționale au alcătuit listele, fără ca acestea să mai fie verificate de ANST sau de COSR, singurele organisme care puteau cunoaște sportivii de top. Astfel, pe foi au ajuns reprezentanții unor discipline fără substanță, precum cele de la arte marțiale, parașutism sau orientare sportivă, sau chiar sportivi falși. Unul dintre aceștia este fata fostei șefe a ANST, Doina Melinte. Adolescenta se numește Dorina Daiana Melinte și a fost trecută în dreptul disciplinei canotaj. Suspiciunile au fost confirmate chiar și de ministrul educației, Liviu Pop. „Se pare că nu toți sunt olimpici. Sunt unii care au fost aduși acolo bazându-se pe faptul că bacalaureatul olimpicilor este mai ușor și se coboară ștacheta. Am emis un ordin la nivelul ministerului pentru verificarea tuturor dosarelor”, a spus Pop pentru Hotnews.

Bitang: „Gimnastele stau șapte ore pe zi în sală. E greu pentru ele”

Supărarea celor de la COSR este generată de faptul că promovabilitatea a fost foarte scăzută în raport cu numărul celor înscriși. Practic, din cauza vâlvei create în jurul acestui examen, exigențele au fost mai mari, iar sportivii au picat pe capete. Fapt care poate să-i afecteze, de pildă, pe cei care chiar merg la Jocurile Olimpice, cazul gimnastelor. „Nu pun în discuție sistemul, dar parcă nu este drept ca o sportivă care stă șapte ore zilnic în sala de antrenament să țină pasul cu un elev care în cele șapte ore are posibilitatea să învețe”, a declarat Mariana Bitang. Amelia Racea și Diana Chelaru, gimnaste din lotul olimpic, au fost printre cei care au picat, la fel ca și singurul campion olimpic de tineret, gimnastul Andrei Vasile Muntean.

Suciu: „Sportivii nu trebuie să fie niște inculți”

Nu toți oamenii de sport sunt însă de acord cu un sistem mai lejer de testare pentru performeri. Fost campion european, Ioan Suciu, actualul antrenor al lotului masculin de gimnastică, spune că sportivii pot învăța două ore pe zi: „Din punctul meu de vedere, perfomanța sportivă nu trebuie să fie o scuză pentru a nu învăța. Până la urmă, nimeni nu-și dorește niște sportivi inculți. Chiar cu două antrenamente pe zi este timp să studiezi, trebuie doar să vrei, să pui mâna pe carte. Sunt niște generalități pe care e normal să le cunoști, iar o oră, două pe zi de învățat nu a omorât pe nimeni. Noi am depus o contestație, așteptăm răspunsul, băieții erau un pic speriați de faptul că au picat examenul, dar asta nu e un capăt de țară. Vor mai exista sesiuni speciale și ceea ce s-a întâmplat acum poate fi un semnal de alarmă pentru ca data viitoare să fie mai bine pregătiți”.

Comunicat MECTS

Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului precizează că la sesiunea specială de bacalaureat se pot prezenta nu doar participanții la olimpiade sportive și pe discipline, ci și participanții la concursurile internaționale sau elevii care se află în loturi de pregătire pentru competițiile internaționale în perioada rezervată sesiunii normale a examenului de bacalaureat.

Publicat: 02 06. 2012, 03:00
Actualizat: 02 06. 2012, 03:00