Potec: „Am muncit degeaba”

După aproape 60 de minute de la terminarea cursei, Potec se îndreaptă grăbită spre autocar cu căștile Ipod-ului la urechi. Îmbrăcată într-un trening albastru și carând un rucsac pe umăr, sportiva de 26 de ani are lacrimi în ochi. Pare că a căzut cerul pe ea.

Camelia, două vorbe, atât…

(Mergând) N-am ce să mai spun, nu mai e nimic de zis… (se oprește)

Ai doborât totuși recordul național…
(își dă căștile jos) Și ce dacă!? Ce mai contează timpii, aici locul este important. Nu vedeți cum se înoată… Degeaba muncesc.

Băieții spuneau că voi sunteți aceiași de trei ediții ale JO, iar adversarii voștri au schimbat trei generații…
Aici suntem toți egali, chiar dacă unii sunt mai tineri și alții mai în vârstă…

N-ai fost niciodată atât de supărată…
Da, pentru că la finala de azi (n.r. – ieri-dimineață) am reușit să-mi îmbunătățesc performanța foarte mult, dar tot n-am urcat pe podium. Dar mai ales sunt de-zamăgită că la 400 m se putea lua medalie.

Ce ți-a zis Philippe Lucas?

N-am vorbit cu el, o să mă întâlnesc mai târziu.

Ai timp să te refaci pentru 800 m?

Nu e vorba de refacere, sunt antrenată, doar trebuie să ajung în ultima cursă.

Triumful din urmă cu patru ani nu s-a reeditat la 200 m liber. Camelia Potec (1:56,87) a scos ieri un timp extraordinar, dar patru „sirene” mai tinere s-au dovedit mai rapide ca ea. ProSport vă dezvăluie filmul probabil al penultimei finale din cariera Cameliei, o cursă încheiată cu record mondial – Frederica Pellegrini (Italia /1:54,82).

Potec se duce la marginea bazinului și își aruncă stropi de apă pe față și pe costum. Își așază tacticos ochelarii și casca.
Presiunea finalei o apasă greu și e singura dintre concurente la prezentarea oficiala care stă pe scaun, cu capul în pământ.
Arborând un steag uriaș tricolor, o micuță galerie condusă de Doina Sava o aclamă pe stelistă.
De pe culoarul 7, Cami pleacă cel mai slab (0,88 timp de reacție).
Recuperează și are antepenultima atingere la 50 m (27,81).
Nu privește la adversare, iar jumătatea sprintului o găsește pe a șasea poziție (57,32).
La 150 m, îi ia fața franțuzoaicei Etienne, întoarce a cincea (1:27,20) și se lansează într-un finiș debordant.
Distanța e prea scurtă însă și încheie pe 5, cu un nou record național (1:56,87). Se agață de cordonul despărțitor al culoarelor, uitându-se spre monitorul gigant.
Trece prin zona mixtă în viteză cu privirea ațintită în gol și cu pași apăsați „După, după vorbim…”, doar atât rostește ducându-și mâna prin păr.
E luată la controlul antidoping și poposește acolo timp de o jumătate de oră.

Susținere
Ca și la Atena, tatăl, Grigore Potec (foto), a tremurat pe viu pentru Camelia, din tribuna Water Cube. „Nu are de ce să fie dezamăgită. A înotat mai bine ca niciodată, cum nimeni în România nu poate”. Domnul Potec nu este de părere că fiica a adoptat o strategie greșită concurând și la 200 m liber, probă pe care o lăsase în plan secund în ultimii doi ani. „E bine să-și încerce șansa peste tot. Am încredere că va lua până la urmă medalie”. Camelia își leagă ultimele speranțe de cursa de 800 m liber, în care ia azi startul, seria a treia, de la 14:21, ora României. Finala e mâine, de la 5:16.

Record
Cele cinci medalii de aur l-au transformat pe Phelps în cel mai mare sportiv din toate timpurile! Americanul a colecționat 11 titluri olimpice, mai mult decât oricine în istoria JO. Pentru al patrulea aur, la 200 m fluture, Phelps s-a luptat cu apa ce-i invadase ochelarii. „În ultimii 100 m n-am mai văzut, practic, nimic”, a mărturisit „Glonțul”, care, și în aceste condiții, tot a bătut recordul mondial (1:52,03). Mai simplu a fost la 4×200 m liber (6:58,56, de asemenea record mondial).

Publicat: 13 08. 2008, 21:34
Actualizat: 13 08. 2008, 23:38