INTERVIU Ștefan Gheorghiță, matadorul din lotul de lupte: „Imposibilul nu există pentru mine”. Zi importantă la Europeanul din Finlanda

Acțiunea de la Campionatul European de Lupte din Finlanda (1-6 aprilie) a ajuns la jumătatea drumului, iar sportivii români vor să captureze astăzi a doua medalie pentru delegația tricoloră. O încercare  realizabilă, ținând cont că Ștefan Gheorghiță, campion mondial universitar și dublu medaliat cu bronz la Europene, stilul lupte libere, își va face apariția pe salteaua sălii Trio Arena din Vantaa. Însă lugojeanul nu va avea o misiune deloc ușoară, ținând cont că îl așteaptă adversari de calibru, primul fiind letonul Armands Zvirbulis. 

Totodată, vor mai lupta vineri în Scandinavia încă trei sportivi români: Beatrice Oancea își va măsura forțele în optimi cu Katarina Henna Johansson (Suedia), Denisa Macovei se va ciocni în sferturi cu puternica bulgăroaică Stanka Slateva (Bulgaria), iar Ionuț Moise va da piept cu favoritul gazdelor, Jaakko Kunnas (Finlanda), în optimi la lupte libere.

  • Ștefan Gheorghiță a vorbit pentru ProSport înaintea unei zile importante pentru luptele românești, relaxat și cu zâmbetul pe buze, așa cum numai un mare campion știe să o facă:

Cât de mari sunt șansele tale pentru o medalie la această ediție a Campionatului European?
Șansa la o medalie o are fiecare dintre noi, luptăorii. Eu mă aflu într-o grupă foarte puternică din punct de vedere valoric, în care se mai găsesc medaliați la Olimpiadă și la Campionate Mondiale. Sper ca mâine să mă simt bine și să fac o figură frumoasă. 

Vreau să ajung în finală și să ies campion. Imposibilul nu există pentru mine

Te-ai pregătit într-un mod special pentru meciurile din Finlanda?
Nu, m-am pregătit cu băieții, făcând antrenamente normale, iar acum totul ține de dorință și de psihic, mai mulți factori care depind doar de mine.

Dacă ai cuceri astăzi o medalie de aur, ai face vreun lucru ieșit din comun?
Nu-mi place să dau pronosticuri, ci doar să fiu realist și să tratez serios fiecare meci, să-mi elaborez stilul meu de luptă. Mă simt foarte bine și îmi doresc să ajung în finală și să ies campion. Pentru asta trebuie să fiu eliberat psihic și să nu am presiune care să apese pe umerii mei. Voi pune în practică tactica pe care o știu mai bine și nu voi bate în retragere în nicio situație. Imposibilul nu există pentru mine.

Sunt un tip foarte orgolios

Vei risca?
Voi încerca să nu fac greșeli, iar atunci totul va fi ok.

Spune-mi cea mai mare calitate a ta ca luptător.
Încrederea în forțele proprii și orgoliul. Sunt un tip foarte orgolios pe plan sportiv.

Cum ai început să practici luptele?
M-am apucat la vârsta de 12 ani, eram un tip mai energic, am vrut să fac un sport și am ajuns la lupte. Mai aveam prieteni care practicau, am ajuns în sală și m-am acomodat încet-încet. Sportul pe care îl practic este foarte complex, iar acest aspect îi oferă un farmec aparte.

Cea mai mare dorință: „Să fiu sănătos”

Care este cea mai ostilă atmosferă în care ai luptat?
În finala de la Universiadă, disputată împotriva unui rus.  Întregul public l-a susținut exemplar, dar l-am bătut acasă la el. Pe de altă parte, foarte fanatici sunt iranienii, care crează o atmosferă la fel ca la fotbal.

Dar cea mai mare dorință a ta?
Să fiu sănătos, dar și să ajung pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la competițiile majore, iar asta vreau să se întâmple cât de curând.

„Hai, România”!

Transmite-le un mesaj iubitorilor de lupte din România…
Prietenii mei se află alături de mine și mă bucur că românii formează o familie. De fiecare data când suntem la greu, noi ne încurajăm și ne susținem. Pe calea aceasta vreau să le mulțumesc tuturor celor care se găsesc aici, dar și cei care mă susțin din țară: „Hai, România!

  • Ștefan Gheorghiță a devenit campion mondial la Universiada din Kazan (2013), o competiție de mare prestigiu, la care au luat parte unii dintre cei mai buni sportivi ai lumii, cu vârsta de până în 28 de ani.
  • Singura medalie obținută de selecționata României la CE de la Helsinki, după trei zile de concurs, a fost obținută de Ana Mara Pavăl, bronz la categoria 53 de kg.
  • Adina Popescu a pierdut joi în fața rusoaicei Natalia Vorobeva, campioană olimpică la JO de la Londra, meci contând pentru optimile de finală. Georgiana Filip s-a recunoscut și ea învinsă în sferturi de Olga Butkevych (Germania).

  

Publicat: 05 04. 2014, 11:08
Actualizat: 05 04. 2014, 13:07