INTERVIU | Corina Căprioriu fără secrete. Judoka luptă pentru AUR la Jocurile Europene: „Ori totul, ori nimic”. Ritualul slăbirii, relația de 11 ani și explicația pentru finala de la Londra

În prima săptămână a Jocurilor Europene de la Baku, România a cucerit o singură medalie. Un rezultat dezamăgitor, în contextul în care concursul din Azerbaidjan este unul dintre cele mai importante din acest an preolimpic. În săptămână a doua, atenția va fi centrată pe scrimă și judo, ultima disciplină având programată aici și Campionatul European.

Cu un debut de sezon senzațional, în care a urcat pe podium în patru din cele șase concursuri în care s-a bătut,  Corina Căprioriu (-57 kg ) este una dintre marile favorite la aurul continental în Baku. Vicecampioana olimpică de la Londra și-a revenit după o accidentare și acum se antrenează pentru a bate tot în Azerbaidjan, unde în luna mai, cucerea aurul la Grand Slam-ul organizat chiar la Baku. Corina (28 de ani) a vorbit pentru ProSport despre presiunea rezultatelor, obiective, calificarea la Rio, dar și despre relația de 11 ani pe care o are cu „liberistul” Ștefan Gheorghiță.

Corina, cum te simți? După concursul de la Rabat ai acuzat dureri la claviculă și la spate…
Sunt bine și pregătirea decurge așa cum îmi doresc. Mai sunt mici dureri, nu le bag în seamă, pentru că în general nu prea îmi place să mă plâng, iar unde nu e durere, nu e nici muncă.

Până acum, România a cucerit o medalie la Baku.  Ce îți dorești de la aceste Jocuri Europene?
Îmi doresc să fiu pe podium, să fac un concurs bun și să câștig o medalie. Este o competiție importantă pentru mine, de obiectiv, un concurs în care un loc cât mai sus, mi-ar aduce puncte importante în cursa pentru Rio. Va fi o competiție puternică dacă e să ne gândim că cele mai bune judoka ale categoriei -57 kg vin din Europa. Anul trecut, la Europene am pierdut bronzul la portugheza Telma Monteiro, cea care este și liderul clasamentului mondial, iar în semifinale am fost învinsă de franțuzoaica Pavia. Sunt câteva sportive foarte bune, de valoare apropiată, iar totul va depinde de ziua pe care o prinzi.

În ultimii ani, cel puțin la categoria ta, vedem o răsturnare de valori. Acum primele locuri sunt deținute de sportive din Europa, și nu de asiatice. Ce crezi că se întâmplă?
S-a modificat ierarhia la mai multe categorii, nu doar la -57 kg, iar japonezele treptat au început să iasă din top. Apar alte țări, de exemplu, țara care domină în ultima perioadă judo-ul mondial este Franța, care a făcut un progres imens. Cred că tot timpul lumea s-a pregătit pentru a le surprinde pe asiatice și acum încep să se vadă rezultatele.


Corina Căprioriu și antrenorul Florin Bercean, cel care i-a purtat pașii spre argintul de la Londra 2012
Ce obiective ai pentru acest an?
De când am revenit în pregătire, obiectivul meu a fost acela de a rămâne în primele 8 sportive din lume și mă bucur că reușeșc de doi ani să fac acest lucru. Bineînțeles, cea mai importantă este calificarea la Rio. Îmi doresc să urc pe podium la Europene și Mondiale, de fapt primul loc este obiectivul pentru orice competiție la care particip. Prezența pe podium e un plus pentru moral și psihic, pentru a-mi da mai multă încredere și pentru a-mi arăta că toată pregătirea pe care o fac se regăsește în rezultate.

Conform clasamentului pentru Rio, ești deja calificată…
Da, dar trebuie să îmi consolidez poziția. Nu mă gândesc în mod deosebit la asta, ci la toate concursurile la care merg, obiectivul e acela de a câștiga totul, de a mă bate pentru primul loc, ori totul, ori nimic. Iar dacă ai rezultate bune, se adună și punctele în cursa pentru Rio.

Ce te-a determinat să te întorci în sală. După Londra ai luat decizia de a renunța, de a acorda mai mult timp familiei…
Am simțit că a rămas ceva neîmplinit și mi-am dat seama că mai pot face o ediție a Jocurilor Olimpice. Nu am vrut să am regretul că aș fi putut fi la Rio, dar că nu am putut să fac acest sacrificiu de a lua totul de la capăt. M-am întors pentru a urca pe podiumul olimpic.

Când spui Londra, revăd acel meci cu tine și Kaori Matsumoto din finală, când te-ai grăbit, ai călcat în afara covorului și ai fost descalificată. Cum stai acum cu răbdarea?
(râde) Niciodată nu mi s-a mai întâmplat așa ceva. Nici înainte de finală, nici după. Cred că a fost o reacție la presiune, la stres, m-a copleșit ideea că sunt în finala olimpică, atât de aproape de titlu olimpic, dorința de a câștiga era foarte mare. Ce am învățat din acea greșeală? Să am mai multă răbdare, să aștept. Eu sunt o sportivă foarte explozivă și cred că în ultimii doi ani m-am mai temperat un pic.


Corina Căprioriu are un stil spectaculos pe saltea

La Rio vei merge din postura de vicecampioană olimpică. Este o presiune suplimentară?
Cred că mai multă presiune pun eu pe umerii mei decât ceilalți.  Antrenorii, colegele, prietenii, toată lumea are așteptări și într-un fel, îmi doresc să nu-i dezamăgesc. Într-adevăr trebuie să îmi apăr rezultatul, iar experiența câștigată la Londra mă va ajuta să îmi gestionez altfel meciurile.

„Nu avem supărări copilărești”
Ca zodie ești rac. Cum ești ca fire?

Foarte sensibilă, deși nu-mi place să arăt acest lucru. Mă consum foarte mult când ceva nu-mi iese cum am planificat.

Ce te rănește?
Faptul că cineva nu e sincer cu mine, că mă înșeală, că mă minte. Eu sunt o persoană directă, care spun întotdeauna lucrurilor pe nume și cer același lucru de la cei din jurul meu. Prefer tot timpul adevărul, chiar dacă de cele mai multe ori nu e plăcut.

Ai o relație de 11 ani cu Ștefan Gheoghiță, multiplu medaliat european la lupte libere. Care e secretul unei asemenea longevități într-un cuplu de sportivi?
Faptul că suntem pe aceeași lungime de undă, că ne susținem tot timpul, știm cum să ne încurajăm când celălalt trece printr-o perioadă mai grea. Noi practic ne-am maturizat împreună, ne cunoaștem foarte bine, suntem împreună de la 18 ani, nu avem orgolii sau supărări copilărești. Relația noastră ne dă echilibrul de care avem nevoie fiecare.


Ștefan Gheorghiță și Corina Căprioriu formează un cuplu echilibrat FOTO: Arhiva personală

Cum ești cu categoria. Faci slăbire pentru ea?
Destul de puțin și pornesc din timp cu slăbirea așa că nu o resimt ca fiind dură.

Ești o tipă cochetă, tot timpul aranjată în afara concursurilor. Cum reușești să faci acest lucru?
Încerc să ajung măcar o dată pe lună la salon și în general încerc să am grijă de mine. Îmi place să fiu feminină, deși practic un sport bărbătesc. Îmi place să fiu în tendințe și să țin pasul cu tot ce apare.

Din medaliile cucerite anul acesta, care este cea mai importantă pentru tine?
Cea de la  Masters-ul de la Rabat pentru că fiecare meci a fost puternic, a fost practic ca o finală, a trebuit să fiu foarte calculată, să lupt inteligent. E o medalie de bronz acolo, dar a fost un concurs unde au participat primele 16 sportive din lume, a fost o competiție poate la fel de puternică precum Jocurile Olimpice.


Corina impresionează prin ținută la evenimentele la care participă FOTO: Arhiva personală

  • În 2015, Corina Căprioriu a ocupat locul 3 la etapa de Cupă Mondială a Openului European de la Oberwart, la Grand Prix-ul de la Samsun și la Masters-ul de la Rabat. Sportiva din Lugoj a cucerit titlu la Grand Slam-ul de la Baku. Ea a pierdut meciurile pentru bronz la Grand Prix-urile de la Tbilisi și Zagreb.
  • Competiția de judo de la Baku va începe joi, pe 25 iunie. În prima zi sunt programate întrecerile la categoriile -48 kg, -52 kg, -57 kg (feminin) și -60 kg, -66 kg (masculin).

 

 


 

 

 

Publicat: 20 06. 2015, 08:58
Actualizat: 20 06. 2015, 08:59