I-a format pe Daniel Ghiță și Ciprian Sora, acum crește noi generații de judoka

Profesorul de judo Dan Deliu (CSS 5 AS Voinicelul București – centura neagră 6 DAN), a format sute de sportivi, printre care unii ca Daniel Ghiță și Ciprian Sora, cei care s-au remarcat apoi în ringul de K1. De peste trei decenii crește generații de judoka, iar luni seara a fost o nouă etapă în viața micuților care au ales „Calea Supleții”, așa cum e recunoscut judo-ul. Pentru unii a fost primul test al vieții, alții au obținut centura galbenă ori portocalie, cert e că emoțiile nu au lipsit.

Poarta „Complexului Sportiv Național Lia Manoliu” e larg deschisă. Rând pe rând, copii însoțiți de părinți sau bunici se îndreaptă spre „Baza Sportivă Olimpică”. Parcarea se umple și ea. Se creează un furnicar, însă discuția e comună. Se spun principiile judoului, se vorbește despre procedee, despre fixări…Toate fac parte din examen. E ora 16:00 și în jumătate de oră începe testul. Pe holul sălii, părinții își așteaptă micuții să iasă din vestiar. Se fac ultimele „retușuri”, kimonoul și centura trebuie să arate ca un „tot”. Nu poți să te prezinți oricum în fața comisiei…e ca și cum ai purta un costum impecabil, dar ți-ar lipsi cravata. 16:10. Sala e deja arhiplină. Copiii se încălzesc pe tatami, dar vacarmul dispare într-o secundă, o dată cu „Sensei – Ni Rei”, salutul către antrenor. Judokani se aliniază în fața profesorului, cei cu centurile superioare fiind primii în rând. Se face o scurtă „verificare” a ținutelor, li se spune ce va urma, părinții sunt invitați să ia loc. Se face o încălzire generală, copiii au timp pentru a servi suc și câte o bomboană.

La 16:30 se prezintă în fața comisiei, alcătuite din Profesor Univ. Dan Deliu (centura neagră 6 DAN), Constantin Isac (centura neagră 4 DAN) și Robert Deliu (centura neagră 1 DAN), cei cinci care sunt testați pentru a obține centura portocalie. Începe examenul. Pe tatami ei arată „căderile”, baza judoului, pe margine părinții și bunicii s-au transformat în cameramani de ocazie. Urmează tehnicile de proiectare, apoi cele de fixare și partea teoretică: principiile, cele zece create de Jigoro Kano, fondatorul judo-ului.  Comisia deliberează și înmânează diplomele, cu o singură excepție. Trebuie înțeles că testul este unul extrem de serios, iar nivelul cunoștințelor se reflectă apoi în competiții!

Urmează cei care-și doresc centura galbenă. Trec și ei prin aceleași etape, cu mențiunea că nu sunt aceleași cerințe ca la examenul pentru „portocalie”. Reușesc și ei. Apoi, micuții, unii de doar cinci ani, sunt gata pentru a merita „alba” și cu toții își demonstrează abilitățile practice, dar și teoretice. Își primesc fericiți diplomele, care le atestă de acum faptul că pot face față și în concursuri. E ora 18:00. Sala se golește, nu înainte de a se face curat și de a avea loc o sesiune foto! De acum, programul se reia în mod obișnuit. Urmează antrenamentele, concursurile și apoi o altă evaluare…

 

Publicat: 12 02. 2019, 10:38
Actualizat: 12 02. 2019, 18:49