Vladimir Rusia, suspendat de membrii Consiliului de Administrație, salvat de Statutul Federației Române de Handbal. Nu-și cunosc conducătorii din handbal propriile regulamente? 5 întrebări după cazul „Rusia”

Vladimir Rusia, handbalistul echipei HC Odorhei, are drept de joc pentru partida de miercuri cu Potaissa Turda, din cadrul play-off-ului Ligii Naționale masculine (meci 2). În urma descalificării din prima partidă și a deciziilor Comisiei de Disciplină și Comisiei de Apel de a-l sancționa pe jucător doar cu amendă, oficialii formației din Turda au făcut Recurs Extraordinar la Consiliul de Administrație și chiar l-au câștigat în primă fază, în sensul că au obținut suspendarea lui Rusia. Și totuși, jucătorul nu poate fi suspendat conform Statutului Federației Române de Handbal. Cazul este destul de complicat și scoate în evidență bâlbe ale FRH. Ca și în alte ocazii, Turda și Odorhei au dreptate, dar deciziile luate se bat cap în cap. Detaliem.

  • De unde a început totul

În primul meci din play-off din seria HC Odorhei – Potaissa, jucat la Turda (scor 26-23 pentru gazde) Vladimir Rusia a fost descalificat în repriza a doua de arbitrii Manea și Iliescu pentru un gest considerat nesportiv. Pentru jucătorul georgian era al doilea cartonaș roșu în decurs de 18 zile, astfel că a fost încadrat ca recidivist. La judecarea acestui caz, Comisia de Disciplină a ținut cont însă de raportul Comisiei Centrale de Arbitri, conform căruia arbitrii ar fi exagerat cu faptul că i-au arătat cartonaș roșu jucătorului, astfel că i-a dublat amenda lui Rusia, dar nu l-a suspendat. Nemulțumită, Turda s-a adresat următoarei instanțe, Comisiei de Apel. În urma analizei, la „Apel” s-a menținut decizia Comisiei de Disciplină, cu amendamentul că s-a schimbat încadrarea aplicării sancțiunii disciplinare, de la Art 13.2 la Art 13.3, din Regulamentul Disciplinar al FRH.

Foarte important, Comisia de Apel a specificat faptul că Turda are drept de Recurs Extraordinar la Consiliul de Administrație al FRH, aspect de care Potaissa a ținut seama și a mers mai departe.

  • Rusia, suspendat în unanimitate luni de Consiliul de Administrație

Săptămâna trecută, membrii Consiliului de Administrație au fost consultați „electronic”, prin mail, dacă sunt de acord să judece cazul „Vladimir Rusia”, răspunsul fiind afirmativ. Astfel, până luni – 4 mai (ora 12:00) au fost rugați să-și precizeze poziția în legătură cu acest caz. Surprinzător, în unanimitate (10 din 10 voturi exprimate), membrii CA au constatat nereguli la Comisia de Disciplină și Comisia de Apel și au precizat că Rusia trebuie suspendat.

  • Rusia, apărat apoi de Statutul Federației Române de Handbal, nu mai este suspendat

În paralel cu drumul urmat de Potaissa Turda, HC Odorhei s-a autosesizat și a decis să-și apere jucătorul. Iar cel mai solid argument a fost chiar Statutul Federației Române de Handbal. Într-o hârtie semnată chiar de finanțatorul Verestoy Attila, formația harghiteană a semnalat două paragrafe, Art 74 (5) și Art 75:

Practic, Consiliul de Administrație nu a avut competența să judece un caz de natură disciplinară precum cel al lui Vladimir Rusia. Președintele FRH Alexandru Dedu a trimis un mail către toți membrii forului de conducere al FRH între două Adunări Generale, în care le-a prezentat tocmai aceste prevederi statutare referitoare la competența Consiliului de Adminstrație, astfel că opțiunile trimise luni nu au mai fost valabile! Ultima instanță în cazurile disciplinare este Comisia de Apel. Vladimir Rusia a fost salvat de Statutul FR de Handbal și are drept de joc, miercuri, cu Potaissa Turda.

În urma acestui caz s-au născut și câteva întrebări:

  • 1. De ce au ajuns membrii Consiliului de Administrație să judece un caz disciplinar, deși Statutul FRH este cât se poate de clar în această privință? Nu-și cunosc conducătorii handbalului românesc propriile regulamente? Sau sunt alte motive?
  • 2. Știați că membrii CA au creat deja precedentul? Aceștia au judecat în actualul mandat și alte Recursuri Extraordinare în materie disciplinară, cel mai reprezentativ dintre ele fiiind cel al observatorului Horațiu Belu, suspendat pentru 3 luni.
  • 3. De ce Comsia de Apel i-a oferit Potaissei Turda dreptul de a face Recurs Extraordinar? Statutul este același pentru tot handbalul românesc.
  • 4. Dacă toți membrii Consiliului de Administrație care și-au precizat poziția în cazul „Vladimir Rusia” au susținut o suspendare a handbalistului, înseamnă că au contrazis cele două Comisii. Prin această opțiune au fost invalidați, oare, cei care sunt plătiți să judece chiar și în regim de colaborare, oameni care se presupune că sunt de specialitate?
  • 5. Exemplu: miercuri, în partida HC Odorhei – Turda un jucător primește cartonaș roșu în minutul 40. Jocul este câștigat de Odorhei, astfel că la 24 de ore distanță se va disputa și decisivul. Când se va judeca la Comisii cazul handbalistului descalificat? Se vor reuni în miez de noapte cele două Comisii, Disciplină și Apel, pentru a da o decizie definitivă?

Un lucru este cât se poate de clar, regulamentele nu sunt adaptate la sistemul de joc de azi. Apoi, de-a lungul anilor, și pentru a „lovi” în unul sau în altul care s-a răsculat împotriva sistemului, regulamentele au fost încărcate excesiv, astfel că azi au ajuns ca multe lucruri să se bată cap în cap. 

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

 

Publicat: 06 05. 2015, 00:02
Actualizat: 06 05. 2015, 14:06