Un antrenor român important se retrage din handbal după 35 de ani de carieră. Liviu Paraschiv: „Handbalul este ce am iubit cel mai mult”. Victoria Bora, „principal” la Slobozia

Chiar înaintea ultimei etape din Liga Națională de handbal feminin, cu vreo 5 ore înaintea jocului CSM Unirea Slobozia – HCM Roman (scor 25-29), antrenorul Liviu Paraschiv (67 ani) a făcut un anunț surprinzător pe pagina personală de Facebook, faptul că se retrage din handbal: 

Decizia a venit brusc, după un sezon în care CSM Unirea Slobozia a terminat pe locul 13 sezonul regulat, dar care pornește de pe locul 2 în turneul play-out, cu șanse bune de a scăpa de retrogradare. Cel puțin așa a părut la prima vedere. De fapt, Liviu Paraschiv a fost forțat să ia o astfel de hotărâre radicală. Conducerea clubului l-a anunțat cu două zile înaintea partidei cu HCM Roman că va fi înlocuit, acest joc fiind ultimul în care va sta pe banca tehnică a formației ialomițene. În locul lui își va începe activitatea, de miercuri, Victorina Bora, antrenoarea de la Centrul Nțaional de Excelență care a lucrat în ultimii ani cu câteva din fetele care au câștigat titlul mondial de junioare în 2014.

„Am fost înlocuit, dar mă gândeam să fac acest pas la sfârșitul sezonului. Cred că îmi sunt suficienți cei 35 de ani de carieră ca antrenor. Pentru mine handbalul este tot cea am iubit cel mai tare, peste tot pe unde am fost m-am dedicat meseriei”, a declarat Liviu Paraschiv, după ultimul meci din carieră.

Antrenorul are în spate o carieră de 35 de ani, timp în care a antrenat atât echipe masculine, cât și feminine. Liviu Paraschiv și-a început activitatea la Tractorul Brașov, în 1980, iar după mai bine de două decenii a trecut la Minaur. Din sectorul masculin a mai pregătit încă o forță a handbalului la vremea respectivă, Fibrex P. Neamț. La feminin, tehnicianul a trecut pe la multe echipe de prim-plan, precum Rulmentul, Remin Deva, Oltchim, HCM Roman, Dunărea Brăila, Oțelul Galați. Cariera și-a încheiat-o la CSM Unirea Slobozia.

Ca și performanțe sportive, Liviu Paraschiv a terminat pe locul 2 cu Fibrex P. Neamț și Remin Deva, cu această ultimă formație jucând și o finală de Challenge Cup, în 2004, pe care a pierdut-o în fața lui Nurnberg, antrenată pe atunci de Herbert Muller. În general, Liviu Paraschiv a fost genul de antrenor la care cluburile au apelat atunci când nu traversau cea mai bună situație, fiind văzut ca un fel de salvator, om care redresează corăbii. Nu prea a primit echipe mari pe mână, ci mai degrabă le-a construit.

Antrenorul a trecut și prin momente dificile în toată această perioadă, cel mai delicat fiind o intervenție chirurgicală suferită pe cord. Acest lucru s-a întâmplat după perioada „Brăila”, echipă cu care jucase o semifinală de Challenge Cup. Din acest motiv, Paraschiv a și fost nevoit să-și întrerupă forțat cariera pentru un an de zile.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Publicat: 21 04. 2015, 16:35
Actualizat: 21 04. 2015, 18:04