Tomas Ryde a remarcat progresul fantastic al Denisei Dedu, de la „intra la câte un 7 metri” la „un portar de top mondial”. Selecționerul nu a uitat de experiența „Angola”. Programul Trofeului Carpați și unde se vede turneul

Calificată direct la Campionatul Mondial din 2019, naționala feminină este scutită de emoții în aceste zile, când sunt programate meciurile de calificare în Europa, pentru turneul final din Japonia. România nu a intrat totuși în vacanță, ci se va pregăti în cadrul Trofeului Carpați, întrecere programată în 31 mai – 2 iunie la Brăila. Va fi o bună ocazie și pentru noul staff tehnic, Tomas Ryde și Costică Buceschi, să-și facă o idee mai clară asupra potențialului echipei.

Cei doi antrenori au mai fost pe banca naționalei în perioada 2015-2016, dar între timp lucrurile s-au schimbat destul de mult. În primul rând, Ryde și Buceschi nu se mai bazează pe câteva jucătoare cu mare experiență, precum Aurelia Brădeanu, Oana Manea, Ada Nechita, Paula Ungureanu, etc, majoritatea retrase deja din activitate. Din lotul prezent la Brăila, gazda competiției, nu fac parte nici măcar actualii lideri, Cristina Neagu, Valentina Ardean Elisei și Eliza Buceschi, toate fiind accidentate.

În 2015 o aveam pe Paula Ungureanu, Denisa Dedu era al doilea portar, poate chiar al treilea, era o tânără jucătoare și intra destul de rar, mai mult la aruncările de la 7 metri. Între timp, ea a ajuns un portar foarte bun de top mondial și sper că se va menține la același nivel cel puțin 10 ani de acum încolo. Sunt foarte mândru de progresul ei”, a declarat Tomas Ryde, vorbind despre ce a găsit azi la naționala României, comparativ cu mandatul precedent. Denisa Dedu și Tomas Ryde vor fi în aceeași echipă și la CSM București.

Interesant, debutul lui Tomas Ryde în noul mandat va fi într-un turneu la care va fi prezentă și Angola, o adversară care îi trezește amintiri neplăcute de la Jocurile Olimpice de la Rio. După un bronz mondial în 2015, România a avut o cădere abruptă la competiția supremă din Brazilia. Iar principalul șoc a fost tocmai o înfrângere în fața Angolei, cu 19-23.

Partida cu Angola se va desfășura duminică, de la ora 17:30, și va fi transmisă în direct pe TVR2. Până atunci, tricolorele vor mai testa cu România U19 (vineri, ora 17:30) și Japonia (sâmbătă, ora 17:30). Și aceste meciuri vor putea fi urmărite pe TVR2.

Ne bucurăm că avem parte de un turneu puternic, în compania unor echipe destul de tari, cu două stiluri diferite. Vor fi jocuri utile ținând cont că vine un Campionat Mondial, iar acolo probabil ne vom reîntâlni cu aceste adversare. Ne dorim să oferim un joc frumos, să ne bucurăm de handbal, să ne pregătim și să terminăm sănătoase acest turneu„, a declarat Denisa Dedu.

Ca un amănunt de culaore, atât Angola, cât și Japonia au pe banca tehnică antrenori din Danemarca, pe Morten Soubak, respectiv Ulrik Kirkely

„Sunt nerăbdător să avem acest meciuri cu România și Angola. Sunt două echipe foarte puternice, în dezvoltare. Noi suntem într-un proces de dezvoltare continuă, început acum 3 ani, și îl vom continua apoi în Danemarca, după ce vom termina aici, în România. Campionatul Mondial din Japonia este foarte important pentru noi. Avem focus și pe Jocurile Olimpice de la Tokyo”, a declarat Ulrik Kirkely.

Crina Pintea și Gabriela Perianu au devenit „veteranele” lotului

Ediția din acest an a Trofeului Carpați este una specială pentru Gabriela Perianu, care revine la Brăila, acolo unde s-a și lansat către handbalul de înaltă performanță

„Este o mare bucurie să fiu iarăși pe „tărâm brăilean”, în orașul meu de suflet. Sunt foarte fericită că acest cantonament s-a ținut aici, pentru mine este pentru prima dată când voi evolua în fața suporterilor brăileni pentru echipa națională și sunt fericită!

Timpul a trecut, cred că am evoluat destul de mult, m-am maturizat de la echipă la echipă. Peste tot pe unde am mers am avut parte de experiențe frumoase, însă se pare că tot aici ajung să evoluez pentru echipa națională. Mereu îmi va fi dor de ce am trăit aici, de rezultatele pe care le-am avut cu această echipă și de toți oamenii care ne-au susținut aici la Brăila. Tot timpul voi reveni cu sufletul deschis.

Din păcate avem câteva jucătoare accidentate în momentul de față, pot spune că eu și Crina suntem veteranele echipei, chiar dacă vârsta nu o arată. Sper să închegăm o echipă puternica la acest trofeu și să câștigăm această ediție a Trofeului Carpați”, a declarat Gabriela Perianu

Vineri, 31 mai
 
Angola – Japonia, ora 15:00 – TVR 3
România A – România B, ora 17:30 – TVR 2
 
Sâmbătă, 1 iunie
 
România B – Angola, ora 15:00 – TVR 3
România A – Japonia, ora 17:30 – TVR 2
 
Duminică, 2 iunie
 
România B – Japonia, ora 15:00 – TVR 3
România A – Angola, ora 17:30 – TVR 2
 
Lotul de tineret joacă sub denumirea de România B
Publicat: 30 05. 2019, 10:29
Actualizat: 30 05. 2019, 10:33