Taxă pe valoare. Handbalistele străine vor fi aduse doar pe bani

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Una dintre problemele care a împărțit lumea handbalului în două părți a fost cea a numărului de jucători străini acceptați la o echipă din Liga Națională. Mai multe cluburi au cerut federației de specialitate să nu mai limiteze numărul de handbaliști din afara granițelor țării. În acest sezon, fiecare grupare a avut dreptul să înscrie pe foaia de joc cinci sportivi străini, dar fără a utiliza în teren mai mult de trei în același timp. A doua tabără a solicitat o măsură și mai drastică, limitarea la maximum trei jucători din afară.

Taxele ar putea să schimbe optica cluburilor
Conducătorii de cluburi din handbalul feminin s-au întâlnit la sfârșitul săptămânii în Baia Mare și au ajuns la o soluție care să împace ambele tabere. S-a convenit ca fiecare echipă să transfere un număr nelimitat de handbaliste din străinătate. Dar în anumite condiții. „Numărul poate fi nelimitat, dar fiecare grupare va putea să facă achiziții pe baza unor anumite criterii de calitate și va trebui să achite niște taxe”, ne-a declarat Alexandru Dedu, președintele FR de Handbal. În ceea ce privește calitatea, lucrurile au fost clare de la început: străinii să aibă în CV meciuri la echipele naționale. În schimb, impunerea unor taxe de transfer s-ar putea să schimbe puțin optica unor cluburi, având în vedere că acestea nu sunt deloc mici. Fiecare formație va putea să transfere câte doi sportivi fără a plăti nicio sumă suplimentară. Începând cu al treilea handbalist străin apar și taxele, care se dublează pentru fiecare jucător adus în plus. Se începe de la 2.500 de euro și poate ajunge și până la 80.000 de euro, dacă un club își dorește 8 străini.

CSM București a transferat șapte străine
CSM București și HCM Baia Mare, echipe cu obiective importante în Liga Campionilor în anii ce vor urma, și-au creionat o strategie și cu ajutorul unor handbaliste de top din Europa. Altfel nici n-ar avea șanse să acceadă în fazele superioare ale competițiilor având în vedere că ar intra în luptă directă cu adevărate selecționate mondiale. HCM Baia Mare posedă în prezent cinci jucătoare străine și intenționează să mai transfere cel puțin una. CSM București stă chiar și mai bine la aceast capitol. Echipa pregătită de daneza Mette Klit a achiziționat deja șapte fete de la naționale de prim rang. Astfel, la legitimarea acestora în vară, gruparea bucureșteană va achita taxe în valoare de 78.500 de euro. În urmă cu ceva timp, CSM București anunța că va avea în sezonul următor opt handbaliste străine și dacă nu va renunța la această idee va fi nevoită să mai plătească alți 80.000 de euro pentru următorul transfer.

„Am fost de acord cu această propunere la ședința conducătorilor de cluburi. Sperăm ca așa să ajutăm și federația și handbalul românesc, doar că plafonul maxim al taxelor n-ar trebui să fie mai mare de 5.000 de euro”, ne-a declarat Bogdan Vasiliu, președintele secției de handbal de la CSM București. Gheorghe Tadici a propus ca toate taxele strânse din transferurile de jucătoare străine să fie direcționate către handbalul juvenil. „Acești bani ar trebui să meargă către pregătirea cadetelor, a junioarelor și a lotului de tineret. Să beneficiem în continuare de o echipă națională redutabilă de senioare”, a concluzionat Tadici.

Publicat: 01 04. 2014, 08:47
Actualizat: 01 04. 2014, 08:48