Tadici, deranjat din nou de arbitraj, după înfrângerea de la Vâlcea: „Munca noastră nu contează, interesele sunt cu totul altele”

După eșecul suferit sâmbătă la Vâlcea, scor 23-25, antrenorul formației HC Zalău, Gheorghe Tadici a acuzat arbitrajul cuplului bucureștean Theodor Șerbu, Andrei Vasilescu  „Sunt meciuri grele din punct de vedere al factorilor colaterali, depinde cum trage țintarul, într-o parte sau alta.  Intersele sunt cu totul altele, munca noastră, a jucătoarelor, eforturile cluburilor nu contează…Vâlcea a câștigat și la Zalău, dar a fost ceva asemănător și chiar mai pregnant decât ce ați văzut acum.  Cu două victorii directe, e normal ca Vâlcea să termine înaintea noastră, a avut obiectiv locul 8, nu știu care e performanța locurilor 8 sau 9, dar uneori contează pentru imagine, pentru chibiți. Cred că noi terminam cu 3-4 locuri în față, dar am avut pierderi mari, am jucat fără poartă, fără pivot,  fără extremă, returul asta am jucat și fără Constantinescu, care în tur a dat 140 de goluri, iar acum, în retur, 1-2 goluri întâmplător. Vom vedea ce va fi sezonul următor, și alegerile care vin, pentru unii pot să fie de bun augur, pentru alții, dimpotrivă. Obiectivul nostru a fost locurile 6-10, în cupele europene am altă gândire, te duci dacă poți să ajungi până spre semfinale,  finale, așa ca să faci 2-3 excursii și să cheltui în jur de 10-12 mii euro pentru o etapă europeană, nu are rost. Nu avem buget de cupă europeană, ne interesează să mai creștem câte o jucătoare care termină junioratul. Cineva trebuie să facă și asta, dacă toți am merge după modelul CSM București sau Baia Mare, ar dispărea harta cu handbalul”.

„Nu e normal ca din bani publici să aduci jucătoare de peste mări și țări și să te bați în piept că faci performanță”

Tehnicianul acuză echipele care investesc salarii colosale din bani publici și apoi se desființează rapid, după ce acumulează datorii imense,  dar și cluburile care plătesc jucătoarele prin intermediul PFA-urilor. „Campionatul a fost dominat de cele două echipe cu bugete supersonice și cu multe jucătoare de echipe naționale,  e normal să fie așa, să joci în cupe europene, acoperit de aceste condiții ești și mare antrenor. Este însă o investiție doar pentru campionatul nostru, identitatea echipelor nu știu cum poate fi definită, suntem țara cu economia cea mai bogată, ne permitem ca în fiecare an apare câte o echipă din asta care să pluseze cu salarii exorbitante. Nu am nimic împotrivă să le dea din privat, dar din banii autorităților locale, nu e normal să aduci jucătoare de peste mări și țări și să te bați în piept că faci performanță. La mine la echipă, toate jucătoarele sunt angajate, pentru toate se plătesc taxe și impozite 76-78%, nu am vreo jucătoare angajată în altă parte, folosim doar banii de la autorități pentru partea sportivă.  Suntem doar 3- 4 echipe în campionat care facem asta, ce se întâmplă la alte echipe, ei știu ce fac, treaba lor, ei răspund. E relativă treaba cu bugetele, unii ani de zile nu plătesc impozite și plătesc jucătoarelor salarii pe PFA, așa cum fac majoritatea echipelor. Jucătoarele când termină cu handbalul își dau seama că de fapt au mari pierderi, deși acum poate iau în plus 25-30%”.

Fost antrenor în perioada de glorie a Oltchimului, Gheorghe Tadici a cucerit pentru Vâlcea Cupa Cupelor și Supercupa Europei. „Rămân amintiri frumoase la Vâlcea, Cupa Cupelor, Supercupa Europei, campionatele interne, jucătoarele date la națională, au fost 12 jucătoare și am venit în primele patru la Mondial, am mers la Olimpiadă…A fost o echipă 100% românească, fără Neagu, Ungureanu și următoarele care au venit. A fost o perioadă bună, care e greu să se mai repete la vreo echipă din țară,să iei Cupa Cupelor și Supercupa, împotriva unor echipe foarte bune,  rămâne nu numai în istoria clubului, dar și a handbalului românesc”.

Tadici crede că Oltchim ar fi luat Liga Campionilor în anul 2008, când a fost eliminate în grupele principale de Gyor și Lada. „Eu cred că luam Liga Campionilor în primul an când am fost la Vâlcea, am fost eliminați în grupele principale după egalul acela nefericit de la Nurnberg, unde am luat gol în ultima secundă. Unora le era frică că luăm prea repede Liga și directorul general Roibu își rezolvă visul, au avut tematică în sensul acesta. La forma pe care o avea atunci Oltchim, puteam câștiga Liga și puteam lua și o medalie la Olimpiadă, nu uitați cum am pierdut cu Norvegia la un gol, două mingi împinse în poartă spre final, Norvegia a ieșit campioană olimpică, noi ne-am dus la locuirle 6-8. Dar au apărut factorii perturbatori, nu uitați ce spuneau și fetele de atunci la Gyor, Prokop nu vroia să facă o dublă cu Oltchim, atunci  a preferat Lada Togliatti, acesta este adevărul”.

articol scris de Adi Georgescu, Rm.Vâlcea

Publicat: 16 04. 2016, 17:15
Actualizat: 16 04. 2016, 17:25