Studentele minune din handbalul feminin. Știința București, echipa cu buget de salarii care nu depășește 70.000 de euro anual, surpriza Cupei României

  • Știința București este pregătită de Nicoleta Alșexandrescu, fosta extremă dreapta de la Oltchim și Rulmentul.
  • Salariile nu depășesc 1.500 de lei pe lună, toate jucătoarele fiind absolvente de facultate sau studente
  • Din staful tehnic face parte inclusiv un psiholog sportiv

Știința București este revelația Cupei României la handbal feminin în acest sezon după ce s-a calificat în sferturile de finală. Divizionara secundă a acces în turul următor după o partidă dramatică susținută cu CSM Cetate Deva, scor 23-22. Jocul a fost decis la aruncările de departajare, după ce în timpul regulamentar scorul a fost egal, 19-19. Știința București a marcat ultimul gol chiar în ultima secundă a meciului. „Exact cum ne-am așteptat, a fost un meci foarte disputat. L-am abordat însă cât se poate de serios, de profesionist. Eu chiar am crezut că putem elimina Cetate Deva, chiar înaintea partidei i-am spus lui Florentin Pera să se pregătească de un meci cu noi. Râdea!”, a declarat pentru ProSport, Nicoleta Alexandrescu, antrenoarea echipei. Reacția după meci? „Le-am spus fetelor încă de când s-a terminat egal că sunt mândră de ele. Nu le-a venit să creadă că s-au calificat, dar s-au mobilizat bine înainte de joc. Numai ajutându-se 2 cu 1 în apărare am reușit să mergem mai departe”, a răspuns „Gusi”, așa cum o alintă prietenii.

Fosta extremă dreaptă a naționalei a preluat conducerea tehnică a Științei București în urmă cu câteva luni, timp în care a disputat nouă meciuri oficiale și nu a pierdut niciunul. Opt le-a câștigat în Divizia A, motiv pentru care și-a consolidat locul 4, ajungând la cinci puncte de locul 2. A noua partidă fără înfrângere a venit miercuri seara, în compania reprezentantei Ligii Naționale. „Planul nostru pe termen lung este să revenim în Liga Națională cu jucătoare din mediul universitar. Știința actuală este copilul echipei din 1961, care a câștigat Cupa Campionilor”, spune antrenoarea. Deși evoluează în Divizia A și este formată doar din absolvente de faculatate și din studente, echipa beneficiază de un staf complet, din care face parte și un psiholog sportiv, Florentina Toniță. Săptămânal, echipa face ședințe de terapie de grup, acesta fiind unul dintre motivele pentru care Știința a început să performeze, susține Nicoleta Alexandrescu: „Psihologia este foarte importantă în sportul de azi. Eu am colaborat cu Florentina Toniță și la CSS 6 București la juniori, iar atunci s-au luat două medalii”. 

De remarcat faptul că Știința București a reușit să elimine în optimile de finală ale Cupei o echipă grea, cel puțin din punct de vedere al salarizării. În schimb, la formația „studentelor” salariile nu depășesc 1.500 de lei pe lună, tot fondul de salarizare fiind până în 30.000 de lei pe lună. Interesant este faptul că Știința București face naveta la Cupa României, imediat după partida cu Cetate Deva echipa revenind în Capitală. „Preferăm să le luăm ceva la fete, decât să plătim cazare. Ne ajută și distanța, între Târgoviște și București sunt 80 de kilometri”, a mai spus Alexandrescu.

În sferturile de finală, Știința București va înfrunta HCM Roman, una dintre formațiile care are toate șansele de a ajunge până în ultimul act. „Pentru noi este o nouă provocare, dar întâlnim o echipă de excepție din România, cu jucătoare bune. Tereza Pâslaru este cel mai în formă portar din România în acest moment. Probabil că o să conteze oboseala din meciul cu Deva. Noi ne-am autodepășit deja și nu cred că avem atâta forță să ducem același ritm două jocuri de mare intensitate în două zile consecutiv. Ne vom juca însă șansele”, a concluzionat Nicoleta Alexandrescu.

Sursa foto: CSU Știința București

 

 

Publicat: 24 04. 2014, 12:17
Actualizat: 24 04. 2014, 12:21