Steaua, Constanța și CSM București, în aceeași situație cu Dunărea Călărași! Dezvăluiri noi în scandalul momentului: „Dacă am fi câștigat la Turda, la fel se întâmpla și cu noi!”

Cazul „Călărași” este departe de a fi încheiat, deși din punct de vedere al instanțelor sportive ale Federației Române de Handbal totul s-a terminat. Comisia de Apel a dat o decizie definitivă, în sensul că rezultatul din teren Potaissa Turda – Dunărea Călărași (scor 26-29) a fost omologat la masa verde. La iveală au ieșit tot mai multe informații, conform cărora, și alte echipe din Ligile Naționale au jucat / sau mai joacă în acest sezon pe bază de adeverințe emise de IGI (Inspectoratul General pentru Imigrări), în așteptarea permisului de ședere al sportivilor în România. Oficialii HC Dobrogea Sud Constanța sunt convinși că ar fi avut aceeași soartă cu Dunărea Călărași, dacă ar fi câștigat meciul direct de la Turda din 5 decembrie. Atunci, Stefan Vujovic a jucat pe bază de adeverință!

  • Steaua, HC Dobrogea Sud Constanța și CSM București au jucat meciuri în acest sezon pe bază de adeverințe emise de IGI

La meciul din 22 noiembrie, Potaissa Turda a contestat dreptul de joc al handbalișitilor Mihajlo Radojkovic și Zarko Pejovic. Puse cap la cap toate informațiile, cei doi jucători aveau la ora partidei doar adeverințe eliberate de IGI pentru dreptul de ședere în România. Cererile au fost depuse în 15 noiembrie, iar permisele au fost eliberate în data de 5 decembrie. Instanțele sportive – toate cele trei, Competiții, Memorii, Apel – au dat câștig de cauză echipei din Turda. Același caz a fost și la meciul Dunărea – Dinamo, din data de 3 decembrie. În apărare, aceleași acte au fost pe masa Comisiei de Competiții a FRH, după afirmațiile făcute de oficialii Dunării Călărași. În acest caz, au câștigat „dunărenii”, au pierdut dinamoviștii! Este doar un aspect cum a fost pusă problema la Federație în acest caz.

Sigur, reacțiile nu au întârziat să apară. În prima zi, președintele Dunării Călărași, Ionel Dumitru, amintea despre cazul jucătorului de la CSU Suceava, Djordje Golubovic, care a evoluat la meciul cu Potaissa Turda tot pe bază de adeverință. Dar de fapt, aceste cazuri nu au fost izolate, pentru că aproape toate cluburile cu sportivi extracomunitari, dacă nu chiar toate, au jucat la un moment dat în acest sezon pe bază de adeverințe. Inclusiv marile echipe Steaua, HC Dobrpgea Sud Constanța și CSM București!

Vasile Stângă: „Este o decizie incorectă”

Steaua, spre exemplu, a avut doi jucători într-o astfel de situație chiar la meciul cu Dunărea Călărași. „Acel permis iese mai târziu, astfel că jucătorii (n.r. Krsto Milosevic și Nemanja Grbovic) au jucat pe bază de avederințe. Toată lumea a jucat așa pentru că s-au înăsprit regulile la IGI (n.r. Inspectoratul General pentru Imigrări) și nu aveam cum să obținem aceste permise. Sunt convins, toate echipele cu sportivi extracomunitari au avut probleme de acest gen. Dar rezultatul din teren trebuie să rămână. Apoi, nu știu de unde a avut informații Turda despre aceste lucruri, sunt niște informații strict secrete.

Este o decizie incorectă, faptul ca Dunărea să piardă la masa verde. În primul rând, Federația a dat aviz de joc pentru sportivii respectivi. Ei urmau să-și rezolve problemele, așa cum s-a întâmplat în cazul tuturor. Din moment ce ai înaintat toate actele pentru a obține acest permis, eu spun că este în regulă. Este altceva când nu dai acte, când nu te ocupi de acest lucru. Legile se schimbă la noi de pe o zi pe alta, intervin fel și fel de reguli, de condiții și uitați că întârzie acești sportivi să-și exercite dreptul la muncă”, ne-a declarat Vasile Stângă, team-managerul Stelei.

Rudi Stănescu: „Sută la sută Turda ar fi depus contestație și cu noi dacă am fi câștigat”

Rudi Stănescu, președintele HC Dobrogea Sud Constanța, este convins că echipa lui ar fi fost în aceeași situație cu Dunărea dacă ar fi luat cele trei puncte în Ardeal. Pe teren, Potaissa a câștigat cu 29-26 acel meci jucat la puțin timp după partida Turda – Călărași:

„Din punctul nostru de vedere, Călărași nu trebuia să piardă punctele de la Turda. Spun că s-a făcut o mare nedreptate. Și noi am fost în situația Călărașiului în meciul de la Turda. Nu am reușit să câștigăm, probabil că dacă am fi luat punctele, la fel se întâmpla și cu noi. Atâta vreme cât clubul din Călărași a arătat dovezile, iar acestea sunt cât se poate de clare, pe acea adeverință scrie clar că ține loc de permise, eu spun că s-a făcut o mare nedreptate. Din ce știu eu, în România sunt foarte multe cazuri de acest gen. Dar numai la acest meci s-a luat această hotărâre.

Sută la sută Turda ar fi depus contestație și cu noi dacă am fi câștigat. Și mai mult ca singur eram în situația Călărașiului, dar nu este normal, nu este corect! Atâta timp cât eu am un act oficial, oferit de o instituție a statului, cum să vii ca Federație și să spui că nu e valabil, nu e corect? Federația trebuie să dea Dunării Călărași punctele înapoi, au câștigat meciul pe teren. Depinde și de ce va face Dunărea Călărași, sunt convins că nu va lăsa lucrurile așa”.

Nicolae Luca: „Sportivii nu joacă pe baza unei adeverințe, ci în baza unui drept de joc!”

CSM București este o altă formație cu jucători extracomunitari, iar la un moment dat a avut adeverințe de la IGI pentru dreptul de ședere al unor sportivi. „Acel permis nu iese într-o zi. Toată lumea din România a jucat pe bază de adeverințe, dar trebuie să ne înțelegem. Asta nu înseamnă că tu ai jucat pe bază de adeverință, tu nu prezinți adeverința. Sportivului i se dă un drept de joc. Iar dreptul de joc ți-l dă Federația în momentul în care prezinți niște documente. Dreptul de joc se dă fie prin emiterea unei legitimații, fie prin vizarea ei. Nu că joci cu adeverință… În momentul în care tu prezinți dosarul sportivului, printre documente este depusă și dovada cererii obținerii permisului de ședere temporar pe teritoriul României. Asta este tot. Nu se joacă pe o adeverință în sine, nu te controlează nimeni. Ce calități are un arbitru să verifice aceste lucruri. Un arbitru controlează valabilitarea unei legitimații, valabilitatea unei vize anuale și o viză medicală. Dacă ai toate aceste lucruri, ai drept de joc dat de Federație”, a susținut Nicolae Luca, șeful secției de handbal CSM București.

Ori AHC Dunărea Călărași a dat și un comunicat de presă pe site-ul oficial, susținând că Radojkovic și Pejovic aveau drept de joc, publicând în același timp și permisele handbaliștilor: „Federația Română de Handbal a înregistrat și avizat la începutul sezonului contractele celor doi jucători din spațiul ex-iugoslav, este vorba despre Mihajlo Radojkovic și Zarko Pejovic. Ei au drept de joc în campionat ca oricare alt jucător de handbal, având tot dosarul așa cum scrie și este stipulat în regulament”.

Rămâne ca Federația Română de Handbal să ofere explicații oficiale pe baza acestui caz, lumea handbalului le așteaptă! De ce Potaissa Turda a câștigat în cazul „Călărași”, iar Dinamo, nu, la aceeași Comisie de Competiții. Dacă se poate sau nu se poate juca pe bază de adeverințe de la IGI până sunt eliberate permisele de muncă? Au avut sau nu au avut drept de joc Pejovic și Radojkovic? Au fost sau nu păcăliți de oficialii Dunării Călărași? Altfel, putem vorbi de o ierarhie viciată și nu numai…

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

Publicat: 11 02. 2019, 12:53
Actualizat: 11 02. 2019, 13:09