SPECIAL | Lăsați copiii să joace handbal! O sportivă de 18 ani, componentă a lotului național, a fost „interzisă” să mai evolueze la junioare în plină bătălie pentru calificarea la turneul final

Handbalul românesc furnizează un nou caz controversat, cel al unei jucătoare de 18 ani, componentă a naționalei de tineret. Este vorba despre Marina Ilie, care a primit „interzis” să joace la junioare 1, pentru CSS2 București. În plină bătălia pentru calificarea în finala campionatului național, după ce în primele șase luni ale sezonului nu a fost nicio problemă! Cazul este un exemplu viu despre cum se poate distruge visul unui copil, fie el și un titlu sau o medalie la un Campionat Național de Junioare!

Cazul a fost semnalat de Sindicatul Național al Handbaliștilor, care a și emis un comunicat pe acest subiect (VEZI AICI).

Mai pe înțelesul tuturor, Marina Ilie a fost adusă în vara trecută de Rapid București de la Steaua, a fost legitimată la echipa de senioare, iar în baza unei convenții semnate CSS2 București, a fost lăsată joace cu dublă legitimare și la echipa de junioare.

În 2017, după un turneu de la Praga, Marina Ilie a fost inclusă în primele 15 jucătoare ale competiției la care au luat parte 7.154 de jucători

Regulamentul FRH spune că „juniorii legitimați la echipe de seniori pot evolua cu dubla legitimare la alte echipe de juniori, dacă echipa de seniori nu are echipă de juniori înscrisă în campionat la categoria de vârstă respectivă. În această situație, clubul de juniori înaintează la F.R.H. un Protocol de colaborare (valabil pentru un an competițional), semnat de clubul sportiv de seniori, care să cuprindă jucătorii respectivi. F.R.H. va elibera jucătorilor cuprinși în tabel, carnete de legitimare „DUPLICAT”, cu denumirea clubului de juniori, valabile pe perioada dublei legitimări”.

Rapid București are și echipă de junioare I. Conform regulamentului, Marina Ilie nu ar fi avut drept de joc pentru CSS 2 București. Câteva detalii schimbă cu totul situația în acest caz. La data la care Rapid și CSS 2 București au depus protocolul de colaborare, clubul din Giulești nu avea echipă de junioare 1. Acesta a fost alcătuită cu aproape o lună mai târziu și înscrisă ulterior! Unii au știu de la bun început ce vor, alții s-au mișcat mai târziu, dar asta ține de politica internă a fiecărui club. Cert este că jucătoarea a jucat până la începutul lunii martie pentru CSS 2 București, până înaintea meciului direct cu CSM București din Grupa de Valoare. Clubul Primăriei Capitalei a contestat dreptul de joc al Marinei Ilie înaintea jocului, iar departamentul de Competiții din cadrul FRH a reacționat prompt, i-a ridicat dreptul de joc! Aceeași Comisie care i-a dat dreptul de joc în august 2018.

„Foarte interesant în toată această poveste este faptul că sportiva a primit drept de joc din partea FRH în baza convenției de colaborare, aprobată și semnată de către Referentul de specialitate Daiana Sfetcu. Și tot Referentul de specialitate Daiana Sfetcu, din partea FRH, îi ridică sportivei dreptul de joc. La data semnării convenției de colaborare, act juridic agreat de ambele părți, Rapid București NU avea echipa de junioare înscrisă în campionat. Cum poate FRH să anuleze valabilitatea unei convenții de colaborare (m.r. contract între părți) perfect valabilă și în momentul de față?

Prin anularea dreptului de joc al sportivei Ilie Marina Alexandra, componentă a lotului Echipei Naționale de tineret, FRH ne arată cât de mult susține și își promovează tinerele talente! Se pare că de multe ori primează interesul față de terți în detrimentul sportivului și a performanței sportive. Deja, de la o vârstă fragedă, 18 ani, sportivii au ajuns să își dorească să plece din țară datorită nedreptăților la care sunt supuși.

Nu am înțeles niciodată de ce nu aplicăm regulamentul la fel pentru toată lumea, bun sau rău așa cum este, și judecăm de multe ori o speță similară în mod diferit”, ne-a declarat Viorel Mazilu, secretarul general al Sindicatului Național al Handbaliștilor din România.

„Vina” jucătoarei este că s-a apucat de handbal și își dorește să performeze

Cu Marina Ilie în echipă, CSS2 București a câștigat sezonul regulat în bătălia cu CSM București. De ce această contestație a venit înaintea jocului direct din play-off (Grupa valorică de calificare pentru turneul final)? „În primul rând, nu știam situația foarte exact. Federația i-a dat greșit dreptul de joc. Nu s-a aplicat regulamentul FRH”, a răspuns Remus Drăgănescu, director tehnic în cadrul Centrului de Copii și Juniori al CSM București.

ProSport a încercat să obțină și un punct de vedere din partea Departamentului de Competiții al FR de Handbal, dar Mihai Pîrvu și Daiana Sfetcu, nu au putut fi contactați.

Marina Ilie este una dintre promisiunile handbalului feminin, fiind componentă de bază a naționalei de tineret. În acest caz, „vina” ei este că s-a apucat de handbal și își dorește să performeze.

 

Publicat: 08 04. 2019, 17:05
Actualizat: 08 04. 2019, 20:31