Se mai poate juca Minaur – Dinamo după scandalul de joi? Presiune imensă pe arbitrii Gorina și Melencu

14 mai a fost probabil cea mai intensă zi de handbal a sezonului intern. Nu ca și număr de jocuri programate, ci în urma scandalului iscat după jocul dintre Minaur și Dinamo, câștigat în ultima secundă, cu un gol înscris de Eklemovic: scor 23-22. În urma acestui rezultat. Minaur a egalat situația la general în seria semifinală, astfel că sâmbătă, de la ora 14:00, este programat meciul decisiv. Unul care se va desfășura sub o presiune fantastică.

Imediat după jocul din Baia Mare, conducerea echipei bucureștene a făcut un scandal imens, considerându-se nedreptățită de arbitraj. Constantin Din și Sorin Dinu au fost acuzați de Dinamo că au ajutat formația gazdă să revină în două rânduri în prima repriză, de la 4-0 și 7-4, după ce au dictat ușor anumite eliminări, la fel și aruncări de la 7 metri. În ceea ce privește partea secundă, formația din Capitală a acuzat în principal faptul că arbitrii le-au scos două goluri din poartă, înscrise de Manea și Vrankovic.

La fel de adevărat, din acest context nu trebuie omise și alte aspecte: la începutul părții secunde, Dinamo a evoluat două minute în dublă superioritate, iar pentru câteva secunde 6-3, dar nu a reușit să marcheze niciun gol! Scorul era atunci 12-11 pentru bucureșteni. Apoi, spre final, în ultimele 5 minute, oaspeții au revenit de la 19-22 la 22-22. Cei care sunt de partea arbitrilor susțin că, în cazul în care ar fi fost tendențioși, Dinamo nu ar mai fi fost lăsată să egaleze, fiind suficientă doar o decizie pentru a „închide” partida. Mai mult, Asoltanei a ratat în minutul 59:15 golul ce ar fi putut califica Dinamo în marea finală a Ligii Naționale, pe contraatac, nefiind jenat de nimeni atunci când a tras la poartă. Extrema stângă a dat însă în portar, iar Minaur a avut o ultimă șansă să marcheze, lucru pe care l-a și făcut în ultima secundă.

Cert este că la terminarea jocului, Dinamo a fost la un pas să se urce în autocar și să plece direct spre București. Elisabeta Lipă, chestorul CS Dinamo, a anunțat că retrage echipa din campionat. Tot după un joc în Baia Mare, la Final 4, HCM Constanța luase aceeași decizie. După ce spiritele s-au mai calmat, oficialii dinamoviști au decis însă să rămână pe loc și să evolueze și în meciul decisiv de sâmbătă. Această schimbare de atitudine, după o ședință de aproximativ o oră, a fost interpretată însă și altfel. Dinamo a încercat astfel să pună presiune pe arbitrii jocului decisiv Gorina – Melencu, doi tineri promițători, dar greu de estimat dacă ar putea să ducă jocul la capăt cu succes într-o astfel de atmosferă. Mai ales că Dinamo i-a mai contestat în acest sezon după un joc cu Dunărea Călărași. Mai mult, Gorina și Melencu sunt din Craiova, iar de aici s-au făcut alte conexiuni, filiera Barcan – Ciurea, etc. Cert este că în jurul acestui aspect este deja o luptă puternică în culise. Iar în astfel de condiții vine și întrebarea, firească: Se mai poate juca meciul decisiv dintre Minaur și Dinamo după scandalul de joi? 

După disputa la baionetă dintre cele două grupări, un lucru este clar, atât Minaur cât și Dinamo își doresc titlul foarte mult în acest sezon al Ligii Naționale, deși niciuna din cele două conduceri nu a afirmat răspicat că acesta este obiectivul.

  • Din – Dinu, stil de arbitraj cu multe eliminări

În ceea ce-i privește pe arbitrii Constatin Din și Sorin Dinu, aceștia au un stil original de a conduce jocurile din Liga Națională. În principiu, internaționalii români delegați la finala Champions League din 31 mai iau decizii la sânge, sancționează orice abatere, iar de aici și numărul mare de eliminări pe care îl dictează în timpul jocurilor. Și la partida de joi seara, Din și Dinu au dictat nu mai puțin de 16 eliminări, din acest punct de vedere echilibrul fiind total. 

Dacă sunt în ton cu cerințele de afară sau nu, rămâne la aprecierea fiecăruia. Statistic însă, la ultimul Campionat Mondial, media de eliminări pe fiecare joc a fost peste 10.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Publicat: 15 05. 2015, 11:55
Actualizat: 15 05. 2015, 12:14