Scandalos. Australia, scoasă afară de la Mondiale. IHF a găsit un criteriu prin care a adus Germania la turneul final din 2015, găzduit în Qatar

  • Naționala Germaniei a ratat calificarea la Mondiale, fiind eliminată în baraj de echipa similară a Poloniei. Nemții, cu o putere financiară extraodinară în handbal, nu au fost prezenți nici la Europenele din 2014.

Federația Internațională de Handbal, condusă de egipteanul Hassan Moustafa, a luat o decizie controversată în această săptămână la Zagreb (Croația), unde se desfășoară și Mondialul U20 feminin. Forul a avut o acțiune de forță, în sensul că a scos Australia de la Mondialul de seniori din 2015 (Qatar), unde era calificată, și i-a oferit un wild-card naționalei Germaniei, care nu reușise să treacă de faza play-off-ului. Din punct de vedere valoric, turneul final va avea de câștigat, însă modul în care IHF a decis să procedeze nu are nimic în comun cu principiile sportive.

Într-un comunicat pe site-ul oficial, IHF și-a motivat decizia: „În prezent, nu există o Confederație Continentală în Oceania recunoscută de către Federația Internațională de Handbal. Prin urmare, Consiliul IHF a decis să aloce un loc rezervat acestui continent altei Federații Naționale pe principiul unui wild-card”. Pe ce criterii a fost dizolvată Confederația Oceania numai forul internațional de handbal știe, cert este că Australia a jucat calificări și a câștigat locul la Mondiale care i-a fost rezervat acestei zone a lumii. Poate că IHF ar fi trebuit să ia în considerare faptul că în zona Oceania se joacă handbal la nivel de amatori înainte să înceapă calificările, ci nu după ce Germania a ratat calificarea la Mondiale. Poate că astfel Australia s-ar fi înscris în Confederația Continentală Asiatică pentru a avea o șansă să ajungă la turneul final. În condițiile în care la vârful IHF sunt totuși niște oameni controversați, atunci ultima decizie n-ar avea de ce să surprindă.

Prin absurd, admițând faptul că Oceania n-ar mai avea dreptul să trimită nicio reprezentativă la Mondiale, tot nu se justifică locul oferit Germaniei. Pentru a găsi totuși un criteriu care să nu fie contestat, IHF a căutat și a găsit soluția: „Echipa cel mai bine clasată la Mondialul din 2013, care nu s-a calificat acum, primește un wild-card”. În această situație a fost Germania. Dacă ar fi primat principiul „cel mai bun din Europa, necalificat, accede la Mondiale”, atunci Germania n-ar fi avut nicio șansă. În calificări, Germania a pierdut ambele jocuri în fața Poloniei. Cel mai aproape de un scor egal a fost Islanda, care cu un scor general de 61-62 cu Bosnia, a ratat calificarea. Motive de supărare ar avea și Ungaria, care a câștigat în fața Sloveniei un meci, dar nu a fost de ajuns să ajungă în Qatar. Dacă s-ar fi luat în considerare ca la Mondiale să meargă reprezentativă cel mai bine clasată la Euro 2014, care nu a trecut însă de play-off, atunci echipa îndreptățită să meargă la turneul final din Qatar ar fi fost tot Islanda. Oare ce are de spus Polonia acum, care a transpirat serios pentru a elimina Germania în play-off, iar pe 20 iulie, la tragerea la sorți, se poate trezi cu același adversar și în grupa de la Mondiale? Serbia, Norvegia, Muntenegru și chiar România s-ar putea considera la rândul lor nedreptățite de această decizie a IHF. Poate dacă s-ar fi știut de la început că Oceania nu poate califica nicio echipă la Mondiale, iar locul îi va reveni Europei, poate că și calificările ar fi arătat altfel.

IHF a luat una din cele mai controversate decizii din istoria Mondialelor și rămâne de văzut dacă Australia va avea orgoliu și va merge la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne pentru a încerca să repare, până la urmă, o mare nedreptate. În plus, a și cheltuit bani în faza calificărilor, disputate pe baza celor decise de IHF.

Naționalele calificate la Mondialul din 2015

Campioana en-titre: Spania
Țara gazdă: Qatar
Europa: Franța, Danemarca, Croația, Polania, Belarus, Austria, Cehia, Slovenia, Rusia, Bosnia și Herzegovina, Macedonia, Suedia, Germania
Asia: Bahrain, Iran, Emiratele Arabe Unite
Pan-America: Argentina, Brazilia, Chile
Africa: Algeria, Tunisia, Egipt

Publicat: 11 07. 2014, 15:44
Actualizat: 11 07. 2014, 16:07