România, 18 ani de pauză la Euro! Danemarca, principala favorită să câștige titlul continental la handbal masculin

  • Ultima prezență a României la un European datează din 1996, când a încheiat pe locul 9
  • Mikkel Hansen este favorit să fie desemnat MVP
  • Spania, Croația și Franța, principalii adversari ai Danemarcei

A 11 ediție a Campionatului European de handbal masculin debutează pe 12 ianuarie, în Danemarca, cu echipa țării gazde mare favorită. Va fi o nouă ediție fără echipa României la start, care ajunge astfel la 18 ani de pauză de la ultima participare, consemnată în 1996. La ediția din Spania, reprezentativă antrenată atunci de Doru Simion (n.r. angajat în prezent la EHF) și Nicolae Munteanu a ocupat locul 9. Din echipa respectivă făceau parte, printre alții, actualul selecționer Eliodor Voica, șeful LPF și candidat la președinția FRH, Alexandru Dedu, directorul echipelor naționale masculine – Sorin Toacsen, Robert Licu sau Rudi Prisăcaru. Singura legătură a României cu acest turneu final este făcută de arbitrii Stark și Ștefan, care vor oficia în Danemarca alături de alte 11 cupluri.

În cele 11 turnee finale continentale, România a participat numai la două ediții, la primele două. În 1994, în Portugalia, tricolorii au terminat pe locul 11 din 12 echipe participante. De altfel, Europenele au pornit la drum cu 12 echipe și au ajuns astăzi cu 16 reprezentative la start, împărțite în patru grupe. Suedia este națiunea cu cele mai multe titluri, patru la număr. Franța și Danemarca au câte două trofee, însă nordicii sunt favoriți să-și mărească zestrea la ediția din acest an, pe care, de altfel, o și organizează.

175 de țări vor avea imagini de la Europenele de handbal masculin. În România, turneul final va fi transmis de TVR

La casele de pariuri, Danemarca este principala favorită să câștige medalia de aur, Spania, Croația și Franța fiind următoarele națiuni creditate cu șanse să urce pe cea mai înaltă treaptă a podiumului. La Europeanul din 2012, ordinea primelor trei a fost: Danemarca, Serbia și Croația.


Omeyer ar putea lipsi de la primele meciuri ale Franței

Grupa C, din care fac parte Serbia, Franța, Polonia și Rusia, pare cea mai echilibrată de la acest turneu final. Chiar dacă nu a fost cap de serie la tragerea la sorți, pentru prima dată în ultimii ani, dar se află și într-un schimb de generații, Franța este principala favorită să iasă de pe primul loc din această grupă. „Experții” nu-i mai au pe Guillaume Gille și Didier Dinart, doi apărători foarte buni care s-au retras din activitate, dar încă au la dispoziție câțiva jucători, precum Nikola Karabatic, Thierry Omeyer sau Luc Abalo, cu ajutorul cărora au dominat handbalul mondial în ultimul deceniu. Ultimul rezultat, 28-29 cu Danemarcat la Golden League, îndreptățește trupa lui Claude Onesta să spere că va ajunge până în fazele finale. Omeyer și Jerome Fernandez au probleme medicale înainte de Euro, primul având chiar șanse mici să evolueze în meciurile din grupa preliminară. În cazul în care va câștiga grupa, Franța se va bate cel mai probabil pentru un loc în semifinală cu echipele Croației și Suediei, alți adversari importanți de pe această parte de tablou.

Viran Morros (în alb) nu face concesii în defensiva Spaniei

Numele grele ale acestui European vor evolua însă în grupele A (Danemarca) și B (Spania). Cele două reprezentative au disputat finala Mondialului din 2013 și au toate șansele să facă acest lucru și la Euro, chiar dacă până atunci se vor mai întâlni încă o dată în grupele principale. Gazdele competiției sunt favorite și la alte două capitole, să dea MVP-ul turneului final, Mikkel Hansen, dar și cel mai bun portar, Niklas Landin. Spania are, la rândul ei, probabil cel mai bun apărător din lume al momentului, Viran Morros. Danemarca are în primele zile, teoretic, trei meciuri de încălzire cu Macedonia, Austria și Cehia. În schimb, Spania va avea ceva de tras în grupa preliminară cu Islanda, Ungaria și Norvegia.

700 de jurnaliști sunt acreditați la CE din 2014

Calculele reprezentativelor Danemarcei, Spaniei sau Franței pot fi încurcate oricând de Croația, echipă care a ocupat locul 3 la ultimele trei competiții majore, Euro 2012, JO 2012 și CM 2013. Slavko Goluza nu-l mai are pe magicianul Ivano Balic, dar l-a descoperit pe noul star, Domagoj Duvnjak, jucător decisiv la Hamburg la câștigarea Ligii Campionilor în ultimul sezon. Totodată, Croația încă mai beneficiază de serviciile lui Igor Vori, probabil cel mai bun pivot al ultimului deceniu, dar are în componență și două extreme de talie mondială, Strlek și Cupic, doi handbaliști „artiști” pe contraatac.

Duvnjak este un handbalist care poate întoarce soarat unui joc și, cine știe, poate chiar a unui turneu final

Componența grupelor la Campionatul European din 2014

 

 

Publicat: 11 01. 2014, 08:00
Actualizat: 11 01. 2014, 15:49