Replica lui Constantin Căliman pentru primarul-interimar al Capitalei: „Performanță de înalt nivel numai cu sportivi români nu va fi posibilă niciodată”. De ce buget are nevoie CSM București în 2016

CSM București se pregătește de câteva schimbări importante în perioada următoare, cea mai „vizibilă” fiind înlocuirea actualului director general, Constantin Căliman. Înaintea partidei cu Buducnost Podgorica (duminică, ora 19:00) din Grupa D a Ligii Campionilor, conducătorul clubului din ultimii 2 ani a susținut probabil ultima conferință din această calitate. Printre altele, Căliman a vorbit despre propunerea primarului-interimar al Primăriei Generale a Capitalei, care susține o reorganizarea a clubului și renunțarea la sportivii străini la sfârșitul contractelor.

„Mandatul meu la CSM București expiră pe 17 ianuarie 2016, dar pentru binele clubului mi-am prezentat disponibilitatea de a părăsi clubul mai devreme la solicitarea primarului general. Sper ca după mine să vină o echipă mai capabilă și dispusă la efort”, Constantin Căliman, director general CSM București.

În cei 2 ani de când a venit în fruntea clubului, Constantin Căliman susține că a reușit la unele secții, în special la handbal „să aducem motivația, starea de interes, să arătăm ce înseamnă sportul în societate, să ne batem sus în Europa. Suntem cel mai numeros club din România, 25% din sportivii legitimați la handbal sunt la CSM. În câțiva ani, probabil în 4-5 ani, o să ajungem să avem la club și echipe formate din români, probabil cu foarte mulți bucureșteni”.

Într-un discuție recentă cu ProSport, primarul Dan Ștefănel a declarat că nu s-a înțeles cu actualul director pe anumite costuri, astfel că au căzut de comun acord să se despartă. Mai mult, a precizat că ar dori ca gruparea să-și continue activitatea cu sportivi în majoritate români și dacă se poate chiar bucureșteni.

„Performanță de înalt nivel numai cu sportivi români nu va fi posibilă niciodată. Nu putem inventa noi sisteme. Nici Buducnost n-ar fi ajuns niciodată să câștige Liga Campionilor dacă n-ar fi adus și handbaliste din afara țării. Noi avem acum buget de 2,3-2,5 milioane de euro buget la echipa feminină de handbal și ne batem cu forțe care cheltuie câte 4-5 milioane de euro. Cred că domnul primar s-a grăbit când a făcut acele declarații, nu cunoaște problematica activităților sportive”, a declarat Constantin Căliman.

Directorul general al CSM București a susținut că în acest moment clubul nu poate rezilia contracte unilaterial. „Toată lumea are contract cel puțin până în iunie 2016, dar sunt multe jucătoare cu angajament până în 2017. Din contră, noi ne-am gândit deja la viitoarele transferuri pe care am vrea să le facem din ianuarie, am să-i predau strategia viitorului director. În cazul despărțirii mai devreme de anumite jucătoare sunt doar două posibile scenarii, să nu fie achitate salariile sau în cazul în care CSM va dori rezilierea unilaterală va fi o negociere”.

Constantin Căliman a mai evidențiat faptul că în acest moment clubul nu are nici măcar o sală proprie, deși ar avea nevoie de 4-5 arene pentru copiii din cele 6 sectoare, dar și de o Sală Polivalentă de 12.500 de locuri: „În afară de acest sediu, care și acesta arată așa cum arată, nu avem nimic”. Totodată, oficialul încă aflat la conducerea clubului a susținut că gruparea are nevoie de un buget de 40-45 de milioane de lei pentru 2016 (aproximativ 9-10 milioane de euro) pentru a-și continua activitatea la un nivel optim. „Bugetul pentru sport ar trebui să fie 1% din bugetul unei Primării, așa este în țările civilizate. Iar fără sportivi străini în niciun caz nu se poate face performață. Discuțiile cu diverși consilieri au fost pentru 40-45 de milioane de lei pentru 2016, astfel încât să nu mai fie nevoie de rectificări bugetare, sportivii au nevoie de o siguranță, de un confort. Este strigător la cer să ajungi să nu poți plăti chiria unui apartament”.

Când a venit vorba de finanțare, Căliman a făcut trimitere și la proiecțiile bugetului în perioada 2007-2011. „Se cheltuiau câte 5-6 milioane de euro pe an, iar CSM București nu a adus foarte multe rezultate, a fost chiar invizibilă. S-au cheltuit sume imense și n-au mai fost probleme că erau jucători străini”, a adăugat directorul general, care a mai susținut că prima secție de la CSM care ar putea fi afectată în cazul reorganizării clubului ar fi cea de rugby.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

Publicat: 29 10. 2015, 15:56
Actualizat: 30 10. 2015, 12:31