Play-off cu scor egal în handbal. „Federația Română a inventat alte reguli”

  • În sistemul cel mai bun din trei meciuri, o echipă se poate califica în turneul final al Ligii Naționale de handbal și cu o victorie și un rezultat de egalitate

Aflate într-o perioadă de vacanță, Ligile Naționale de handbal își vor reintra în drepturi peste câteva zile, fără a mai oferi niciun moment de relaxare. La masculin va debuta play-off-ul / play-out-ul, în timp ce handbalul feminin se mută la Târgoviște, acolo unde 14 echipe vor lupta pentru Cupa României. În aceste zile se fac ultimele retușuri, se ascut săbiile și se lansează atacurile. Chiar și către cei care „arbitrează” disputele, adică spre oficialii Federației Române de Handbal.

O echipă se poate califica, fără a obține două victorii, prin adițiune de puncte

Ultima problemă ridicată de cluburi este modul cum a fost programată faza a doua a Ligii Naționale. Mai concret, modul cum se va disputa play-off-ul, care se va juca după sistemul cel mai bun din trei jocuri. Supărările au fost provocate de următoarea situație: dacă primul joc dintre „x” și „y” se va termina la egalitate, nu se va continua cu prelungiri și aruncări de la șapte metri pentru a avea un câștigător. Mai departe se va califica echipa care se va impune în meciul doi. Exemplul este valabil și în situația în care în primul meci există o câștigătoare în 60 de minute, iar jocul doi se termină la egalitate.
Federația Română de Handbal a hotărât ca accederea în turneele finale 1-3, 4-6, 7-9, 10-12 să se facă după două meciuri, prin adițiune de puncte. Dacă o formație acumulează patru puncte să fie declarată câștigătoare. În caz de egalitate de puncte după primele două jocuri se va disputa al treilea meci, la echipa cel mai bine clasată. Golaverajul nu va conta deloc, iar dacă rezultatul este egal în „decisiv” se vor executa aruncări de la șapte metri.

„Un meci în play-off trebuie să aibă un câștigător”

„Am căutat peste tot în lume și nu am găsit ca un meci jucat în sistem play-off să se termine la egalitate. Este ca și cum la tenis se ajunge în primul set la 6-6, dar se trece apoi la următorul set, iar cine se impune câștigă și meciul”, susține un președinte de club din Liga Națională. Oficiali ai echipelor de handbal au mai precizat că play-off-ul sau play-out-ul, după caz, au două reguli de bază, unul dintre mesaje fiind destul de dur: „În primul rând un meci în această fază trebuie să aibă un câștigător, deci nu are cum să se încheie la egalitate. Apoi, echipa mai bine clasată în timpul unui sezon trebuie să aibă niște avantaje. Că vorbim de volei, baschet, polo, rugby, orice alt sport, seria din play-off se începe întotdeauna cu un meci pe terenul echipei mai bine clasate la sfârșitul sezonului regulat. Federația Română de Handbal a inventat însă alte reguli. Trebuie să suferim și să cheltuim bani degeaba, să ne rupem gâturile între noi”.

Jean Mateescu: „Nicio regulă din tenis nu spune că un set se poate termina egal”

Jean Mateescu, președintele Comisiei de Competiții, a precizat că revoltele nu-și au rostul acum, regulamentul fiind stabilit și publicat pe site-ul oficial al FRH înainte de startul sezonului. „Poate că la un moment dat s-ar putea spune că sezonul regulat nu ar produce niște efecte, însă o clasare mai bună îți oferă șansa să joci două meciuri acasă. Se începe cu un joc pe terenul echipei mai slab clasate și se continuă cu 1-2 jocuri pe terenul formației mai bune în timpul sezonului. Cât privește sistemul cel mai bun din trei meciuri, victoriile se transformă în puncte. O echipă dacă face patru puncte în primele două partide este normal să meargă mai departe, este logic. N-are nicio treabă tenisul cu handbalul. Nicio regulă din tenis nu spune că un set se poate termina egal”, a susținut Jean Mateescu.

 

Publicat: 15 04. 2014, 16:33
Actualizat: 15 04. 2014, 16:34