Minaur trebuie să achite datoriile către jucători dacă schimbă clubul! Datoriile către terți și către bugetul de stat rămân în aer. De ce ar fi HCM Rm. Vâlcea ilegal în Liga Națională

Consiliul de Administrație al Federației Română de Handbal va avea miercuri – 3 februarie o ședință mai mult decât interesantă, cu câteva puncte pe ordinea de zi care captează atenția, cazul „Marius Sadoveac”, litigiul CSM Cetate Deva – Florentina Cartaș, dar mai ales solicitarea CS Minaur Baia Mare de preluare a echipei masculine HCM Baia Mare în plin sezon competițional!

La sfârșitul lunii decembrie 2015, membrii Consiliului de Administrație au aprobat ca ROAH să fie completat cu posibilitatea predării/preluării unei echipe în afara perioadei de transfer. Decizia a luat luată în urma unei solicitări venite din partea clubului din Baia Mare, care a cerut să treacă pe un club nou, ca mod de funcționare modelul CSM București, astfel încât să supraviețuiască la nivelul Ligii Naționale. Membrii CA și-au dat girul în ideea de a nu lăsa să moară un club de tradiție!

De aici a început însă o întreagă tevatură în privința modului de predare / preluare în plin sezon competițional. Este corectă o astfel de procedură? Preia CS Minaur și pasivul de la HCM? Sunt probleme reale, ridicate pe bună dreptate și de adversarii Minaurului în Liga Națională. Legislația în vigoare a Federației de specialitate prevede că un club trebuie să achite toate datoriile către toți jucătorii cu drept de joc de la începutul sezonului ori să vină cu hârtii semnate de către aceștia, prin care și-au dat acordul să fie amânați la plată! Federația nu mai are însă niciun rol când vine vorba de datoriile clubului către terți, către bugetul de stat.

În Regulamentul de Organizare și Funcționare a Competițiilor Naționale se specifică următoarele:

Printre altele, constatăm faptul că actualii jucători pot opta pentru transferul la noua echipă! Practic, Minaur își asumă și un risc în momentul în care decide să transfere toată activitatea pe altă entitate sportivă pentru că nu are siguranța că toți jucătorii cu care a început sezonul își vor da și acordul.

Apoi, Minaur nu poate legitima jucători, nici dintre cei retrași pe care ar putea să-i reactiveze, precum Chavez sau Mureșan. Aceștia vor fi buni de joc doar dacă au fost anunțați în „Anexa 2”, adică pe foaia transmisă la Federație la începutul sezonului. De asemenea, nu pot fi aduși juniori cu dublă legitimare. Singura șansă a Minaurului să-și completeze lotul ar fi cooptarea unor handbaliști de la Centrul Național de la Sighișoara. Conform regulamentului, aceștia pot fi transferați oricând!

Predarea / preluarea unei echipe în plin sezon competițional are și precedente. Spre exemplu, în urmă cu câțiva ani, când directorul general al UCM Reșița, Adrian Chebuțiu, a fost reținut, echipa a rămas fără sprijin financiar. Primăria nu a vrut să se asocieze cu UCMR, astfel că, pentru a fi salvată echipa, Federația și-a dat acordul ca aceasta să treacă la nou-înființata HC Caraș Severin. A dat și un termen noului club, să achite restanțele către jucători, acest lucru nu s-a întâmplat, astfel că echipa s-a retras la sfârșitul sezonului 2013-2014 din campionat și s-a desființat la fel de repede precum a apărut. 

Într-o situație dificilă au fost în vară și echipele HCM Constanța și Știința Bacău. Noile entități sportive apărute în localitățile respective nu au dorit însă să preia și pasivele, astfel că au luat-o de la zero, din liga secundă! 

Un caz particular al ultimilor ani a fost Oltchim / HCM Rm. Vâlcea. Reprezentanta acestei localități este ilegal în Liga Națională, susțin și acum oameni din handbal! Oltchim s-a desființat în 2013, iar locul i-a fost atribuit unei alte formații din localitate care nu a preluat însă nicio datorie! Astfel, Bulatovic & Co au rămas fără drepturile financiare restante pentru că nici nu s-au înscris apoi la masa credală, când s-a declarat insolvența Oltchim. HCM Rm. Vâlcea este de fapt HC Oltenia, care nu a avut niciodată echipă de senioare! De la junioare a aterizat direct în Liga Națională, în timp ce formația CSM Cetate Deva, echipă de liga 1, a rămas retrogradată. Un alt caz cu multe semne de întrebare a fost predarea / preluarea în cazul Rulmentul / Corona Brașov.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

 

 

 

Publicat: 02 02. 2016, 19:20
Actualizat: 02 02. 2016, 19:56