Mai mulți arbitri care au oficiat la competiții organizate de FR de Handbal au reclamat faptul că au rămas neplătiți! Federația a motivat apariția unui blocaj legislativ, dar a dat asigurări că situația va fi rezolvată

La sfârșitul acestei săptămâni se dă startul în Liga Națională de handbal feminin, iar în arbitrajul românesc sunt încă niște probleme nerezolvate. Cum ar fi, spre exmplu, neplata arbitrilor la evenimentele organizate de Federația Română de Handbal din ultima vreme.

Mai mulți arbitri au reclamat faptul că în ultimul an nu și-au primit sumele cuvenite pentru meciurile conduse la competițiile organizate de Federația Română de Handbal, adică Trofeul Carpați (tineret și juniori), Cupa României – Turneul Final Four de la Ploiești -, Supercupa României, turneele de baraj. Sezonul este gata să înceapă, iar arbitrii au așteptat în zadar că această problemă va fi rezolvată. Părerile sunt împărțite, unii au considerat că au prestat „o muncă în folosul comunității”, alții chiar au susținut că se vor da loviți la viitoare acțiuni ale Federației Române de Handbal. Nici nu au îndrăznit să-i întrebe pe responsabili de banii pe care îi au de primit, de teama unor eventuale repercursiuni.

ProSport a solicitat un punct de vedere Federației Române de Handbal pe această temă. Ioana Voinescu, juristul FRH, a susținut că plata indemnizațiilor a întârziat din cauza unor modificări la lege, care au creat mai degrabă un blocaj. După ce s-a căutat forma legală de plată în ultima perioadă, Ioana Voinescu a dat asigurări că arbitrii își vor încasa sumele restante pentru munca prestată:

„Există niște modificări legislative care au intrat în vigoare de anul trecut. Ulterior s-au făcut niște amendamente pentru a se modifica legea, care ar fi cuprins și situația indemnizațiilor de arbitraj. Aici nu sunt incluși doar arbitrii, ci tot ce înseamnă parte a unui meci, adică scorer, cronometror, ș.a.m.d. Este vorba posibilitatea plății acestora în baza unui contract de activitate sportivă. Legea 69 sau varianta ei modificată nu au mai cuprins acele amendamente care ar fi reglementat această posibilitate, le-au cuprins doar parțial. I-au definit pe arbitri ca participanți la activitatea sportivă, dar pentru remunerarea acestora este nevoie de încheierea unui contract individual de muncă. Lucru care practic este imposibil la nivelul structurilor sportive. Indemnizația sportivă se plătește de către structura care găzduiește evenimentul. Asta presupune câte un contract de muncă pentru 2 ore sau timp parțial. Pentru fiecare dintre persoanele care arbitrează, imaginați-vă ce înseamnă asta numai la nivelul Federației Române de Handbal. Iar asta este valabil pentru sporturile de echipe.

Bun, s-a văzut acest blocaj, reglementarea respectivă, iar la nivel de Federație am elaborat un principiu, cum considerăm noi că putem debloca situația. Asta s-a întâmplat în urma ultimului Consiliu de Administrație, s-au mai solicitat niște puncte de vedere de la autorități, s-a decis cum anume să se procedeze. La nivel de procedură este necesară înscrierea arbitrilor în Registrul Comerțului, ca persoană fizică autorizată (PFA) sau persoană fizică independentă (PFI), tăierea unei facturi în funcție de meciurile la care sunt delegați. Fiecare va avea un contract cu structura sportivă pentru meciul la care a fost delegat. Este singura varianță pe care am găsit-o la acest moment, având în vedere că modificările legislative n-au ieșit așa cum s-a lucrat, cum s-a dorit pentru a debloca situația. Din contră, au ieșit parțial, blocând astfel posibilitatea pe care o doream cu toții, adică în același mod cum s-a reglementat pentru sportivi, antrenor, staff medical.

Dar arbitrii au prestat o muncă, evident se vor plăti sumele respective”, ne-a relatat Ioana Voinescu.

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Publicat: 29 08. 2018, 14:10
Actualizat: 30 08. 2018, 17:01