Liga Florilor a început, dar ce facem cu echipa națională de handbal feminin? Adi Vasile ar clona o somitate, Gheorghe Tadici dă vina pe dezinteresul antrenorilor | EXCLUSIV

Adrian Vasile il saluta pe Gheorghe Tadici dupa meciul de handbal feminin dintre CSM Bucuresti si HC Zalau, contand pentru Liga Florilor, desfasurat in Sala Polivalenta-Ioan Kunst Ghermanescu din Bucuresti, duminica 19 ianuarie 2019. © FOTO:Razvan Pasarica/SPORT PICTURES
Vezi galeria foto - 8 poze

S-a dat startul în Liga Florilor, dar marea problemă rămâne echipa națională de handbal feminin. Dacă va reveni în elita europeană.

Cum reușim să revenim la vârf? Care e strategia? Banii publici pompați în jucătoare străine fac bine?

Multe întrebări, prea puține răspunsuri. Prea multe incertitudini.

Liga Florilor a început, dar ce facem cu echipa națională de handbal feminin? Adi Vasile ar clona o somitate, Gheorghe Tadici dă vina pedezinteresul antrenorilor | EXCLUSIV

Prosport a demarat un serial dedicat acestui start de campionat și am stat de vorbă cu cei mai importanți antrenori din handbalul feminin cărora le-a adresat mai multe întrebări. Este al treilea și ultimul episod, dedicat primei reprezentative.

5. Ce trebuie să facem să avem o echipă națională mai bună, mai competitivă?
6. Dacă ați avea o baghetă magică, ce ați schimba imediat în handbal?

Florentin Pera – selecționer fete: „Putem deveni mai competitivi dacă vom munci mai mult”

5. Pe termen scurt este important ca jucătoarele românce să se impună prin evoluțiile lor la echipa de club, iar cele care joacă mai puțin să muncească pentru a-și câștiga locul în echipă și să acumuleze mai multe minute de joc. De asemenea cluburile să susțină echipa națională și să dea credit jucătoarelor românce.

Pe termen mediu și lung handbalul românesc are nevoie de o reconstrucție pe baza unei noi strategii naționale și a unei concepții unitare de la nivel de juniori, centre de excelență, centre olimpice, centre regionale și o mai mare implicare din partea tuturor.

Consider necesară reînființarea lotului B care să fie angrenat într-un program comun de pregatire si strategie cu lotul A, totodată să urmeze un program de meciuri internaționale astfel încat jucătoarele tinere să facă tranziția mai ușor spre prima echipa.

De asemenea, toate loturile naționale au nevoie de mai multe zile de pregatire comună și acest aspect trebuie realizat în strânsă colaborare cu cluburilor și implementat în funcție de calendarul intern și internațional. Putem deveni mai competitivi dacă vom munci mai mult, vom fi mai exigenți și vom urmări ca scop comun echipa națională!

6. Infrastructura, sector juvenil performant deoarece acesta reprezintă viitorul handbalului și o lume a handbalului mai unită.

Carlos Viver – antrenor Rapid: „Vreau să pot avea familia alături de mine”

5. Cred că toți trebuie să susținem echipa națională. Echipa națională a României este foarte respectată în toată Europa dar poate este mai important să o respectăm mai mult aici în România.

Cred că federația trebuie să sprijine un antrenor și staff-ul tehnic al acestuia. Acest grup de oameni poate implementa un proiect pe o perioadă lungă (ciclu olimpic, patru ani) dar este foarte dificil pentru orice proiect de viitor să aibă succes dacă toți oamenii sunt schimbați în fiecare campionat.

De asemenea cred că cluburile si antrenorii lor nu pot fi cei care decid cine conduce naționala, pentru că evident toți avem interese personale, federația trebuie să își asume aceasta responsabilitate, iar noi toți ceilalți trebuie să susținem deciziile, antrenorii și jucătorii care participă la viitorul echipei naţionale.

6. Handbalul este viața mea și îl iubesc, dar, în acest caz, aș fi egoist și m-aș gândi doar la mine. Ce aș schimba în acest moment în handbal este să pot continua să lucrez la Rapid bucurându-mă de acest sezon interesant, dar să pot avea familia alături de mine și să nu trebuiască să fiu departe de ea.

Legea Novak, călcată deja în picioare de echipele de handbal! Reacții tranșante din partea lui Adi Vasile și Carlos Viver, antrenorii de la CSM București și Rapid: „Este implementată foarte târziu” | EXCLUSIV 

Adi Vasile – antrenor CSM București: „Mi-aș dori o clonă a domnului Ioan Kunst Ghermănescu”

5. Sunt multe aspecte pe care trebuie să le luăm în calcul atunci când vorbim despre succes și performanță! Este nevoie de multă muncă în sectoarele juvenile, de instruire și de adaptare și înnoire in acord cu handbalul internațional actual.

Identificarea unor conducatori / coordonatori are sa puna bazele unui sistem cu identitate românească în care să educăm viitori performeri. Acest aspect stă la baza tuturor țarilor cu rezultate și toate au avut nevoie de o perioaăa pentru a implementa si perfectiona acest sistem. Este așadar o chestiune de durată.

Prezentul este si el important si nu ne permitem luxul de a ne axa doar pe un proiect de perspectivă. Ambele trebuie să existe concomitent. Dacă mă refer strict la prezent atunci simt necesitatea unui mediu profesionist in care sa ne desfasuram activitatea.

6. De dragul magiei v-aș spune ca mi-aș dori o clonă a domnului Ioan Kunst Ghermănescu. Realistic vorbind, odata cu cresterea intensitatii sportului in ziua de azi, trebuie sa intelegem ca munca riguroasa invinge talentul. Bagheta magică este rigurozitatea muncii ancorate in prezent si cu un strop de viziune pentru viitor.

Gheorghe Tadici – antrenor HC Zalău: „Salarizare excesivă a străinelor „

5. O strategie sănătoasă, fără interese de grup și orientate doar spre satisfacerea unor interese electorale, fără noțiuni de reprezentare a României. Avem o salarizare excesivă a străinelor față de jucătoarele autohtone. Unele dintre ele abandonează handbalul foarte devreme. Există un dezinteres al antrenorilor de club față de națională în schimbul unor „facilități” oferite de unii impresari.

6. Îmi voi face datoria pentru cei care m-au ales în CA de la FR Handbal. Am obținut cel mai mare număr de voturi din ultimele trei scrutinuri și voi lupta întotdeauna pentru handbalul românesc.

Este cel mai disputat campionat din istoria handbalului feminin? Ce răspuns dau Florentin Pera, Gheorghe Tadici, Adi Vasile, Carlos Viver și Bogdan Burcea. „5-6 echipe pot produce surprize” | SPECIAL 

Bogdan Burcea – antrenor Craiova: „Să avem la dispoziție infrastructura Norvegiei, Danemarcei, Franței”

5. Să avem la dispoziție infrastructura Norvegiei, Danemarcei, Franței, ore de handbal în programa școlară, formarea / perfecționarea echipelor interdisciplinare care pot construi strategii naționale de dezvoltare a fenomenului, deci implicit a echipelor naționale.

6. Aș impune punctul 5!

Cum arată programul primei etape din handbalul feminin?

Sâmbătă, 27 august:

SCM Râmnicu Vâlcea – CSM Galați 36-26
SCM Craiova – Minaur Baia Mare 31-24

Duminică, 28 august:

11:00 HC Zalău – Gloria Bistrița-Năsăud
12:00 CSM TârguJiu – CS Dacia Mioveni 2012
17:30 Rapid – CSM Bucuresti (live la Pro Arena)
18:00 Gloria Buzău – CSM Slatina
18:00 Măgura Cisnădie – Dunarea Brăila

 

 

Publicat: 28 08. 2022, 08:15
Actualizat: 28 08. 2022, 09:12