INTERVIU | Ioan Gavrilescu: „CSM Bucureşti nu are şanse să prindă Final Four, o compar ca evoluție cu celelalte echipe, care joacă un handbal mai bun”

Președinte timp de 33 de ani CS Oltchim, Ioan Gavrilescu (78 ani) a fost prezent, sâmbătă seara, la jocul SCM Rm. Vâlcea – Brest Brest Bretagne în Liga Campionilor (scor 23-26). Formația lui Florentin Pera s-a calificat în Main Round, dar Gavrilescu consideră că poate fi chiar între primele 8 din Europa. 

  • Palmaresul biochimistului Ioan Gavrilescu se confundă practic cu cel al Oltchimului: 17 titluri naţionale, 13 trofee ale Cupei României, două Cupe IHF, 1 Cupa Cupelor, 1 Supercupa  Europei şi Trofeul Campioanelor, o finală de Liga Campionilor.

Domnule Gavrilescu, SCM s-a calificat în Main Round, este o surpriză?
Am văzut cele şase jocuri ale echipei în Grupa C, SCM este debutantă în Liga Campionilor, are doar 2-3 jucătoare care au mai evoluat la alte echipe la acest nivel, calificarea în Main Round este o performanţă meritorie. Poate sponsorii, fanii îşi doreau ca echipa să intre în Main Round cu câteva puncte, dar ţinând cont că din cealaltă grupă vin două formaţii accesibile, pronosticul meu este că Vâlcea poate să realizeze minimum 4-6 puncte şi să prindă locul 4, care înseamnă locurile 7-8 în Europa. Calificarea în sferturile de finală ar fi o performanţă foarte bună, jucătoarele şi antrenorii trebuie să profite de această ocazie. Dacă analizăm tehnic jocul, poate sunt câteva posturi care nu sunt acoperite la nivelul cerinţelor unei performanţe mai mari în Liga Campionilor, dar sunt sigur că conducerea clubului şi antrenorii sunt conştienţi de acest lucru, iar anul viitor vor obţine un rezultat superior.

Cum regăsiţi Sala Sporturilor Traian?
Preluarea Sălii Sporturilor de către Primăria Râmnicu Vâlcea este un mare avantaj pentru echipă, pentru condiţii de pregătire, pentru spectatori. Am fost încântat, sunt lucruri realizate în termen scurt, în 2-3 luni, în special iluminatul în sală, care era deficitar, acum este unul foarte bun şi contribuie ca jocurile să se dispute în condiţii mult mai bune, dar şi la imaginea unui club serios în ochii EHF. Mai sunt lucruri care se vor realiza până în toamna viitoare, astfel ca SCM să ajungă la prestigiul Oltchimului în Europa, dar pentru asta trebuie răbdare, nu se pot face minuni peste noapte. În 2018 a fost o performanţă extraodinară câştigarea titlului, nimeni nu ar fi anticipat asta la startul campionatului trecut, meritul principal este al tuturor care s-au ocupat de echipă, antrenorilor, jucătoarelor şi în special al primarului Mircia Gutău, cu care am discutat înainte de a demara revigorarea handbalului. Vâlcea este pe un drum bun, care poate fi şi mai bun pe viitor, acest oraş trăieşte şi pentru handbal, trebuie răbdare şi toleranţă. Oltchim a jucat 30 de ani în Europa şi publicul din Râmnicu Vâlcea este obişnuit cu handbal de înaltă performanţă, este în viaţa lui cotidiană. Brest a cedat pe undeva în anumite momente şi datorită presiunii manifestată de public asupra jocului lor.

CSM Bucureşti are şanse la Final Four în Liga Campionilor?
În Final Four sigur vor ajunge Gyor, Rostov, Brest, iar a patra echipă poate fi Esbjerg sau Vipers. Sincer, nu cred că CSM Bucureşti are şanse să prindă Final Four, o compar ca evoluție cu celelalte echipe, care după mine, acum, joacă un handbal mai bun. CSM pleacă numai cu trei puncte în grupele principale şi e puţin pentru a ocupa locurile 1-2 în Main Round.

Cu comentaţi selecţia naţionalei de senioare pentru Mondial?
Nu pot să contest decizia antrenorilor, până la urmă ei au ultimul cuvânt în selecţia jucătoarelor, cu toate că regulamentele FRH sunt cu totul altfel, lista jucătoarelor trebuie să parcurgă anumite aprobări, plecând de jos în sus. Cred că s-a făcut  o mică nedreptate, mă refer la Sorina Târcă, făcând abstracţie că este fiica unei foste mari jucătoare. Ea este golghetera campionatului și chiar dacă nu este coaptă, trebuia luată, pentru a intra în atmosfera unei mari competiţii. Am citit în ziar declaraţia lui Bogdan Voina, cum Karabatic a fost selecţionat la naţională de când avea 17 ani, fără să joace, stând în tribună, doar  pentru a intra în atmosferă, iar peste doi ani a jucat pentru Franţa. Rezultatele naţionalei la Mondial mă vor contrazice sau vor confirma ce am spus, bine ar fi ca naţionala să obţină un rezultat bun şi atunci antrenorii vor fi bucuroşi că au luat decizia dreaptă. Cred că Sorina trebuia selecţionată, ţinând cont că acolo sunt 2-3 jucătoare care nu ştiu în ce măsură vor fi utile sau vor juca.

Până unde ajunge România la Mondialul din Japonia?
Îmi e greu să spun, dorinţa mea este să facă o figură frumoasă, să aibă o evoluţie bună, handbalul românesc a avut rezultate bune şi la Mondiale şi la Europene. Au trecut 14 ani de la cel mai bun rezultat din ultimii ani ai naţionalei feminine, în anul 2005, România a jucat finala Mondialului la Sankt Petersburg. A fost performanţa supremă, ţinând cont că a jucat finala cu Rusia, care pe lângă valoarea care o avea şi antrenorul de renume, mai juca şi acasă. A fost performanţa maximă în 2005 ca România să fie vicecampioană mondială, ceea ce a contat foarte mult. Au trecut 14 ani de atunci şi pe plan mondial nu au mai fost rezultatele pe care le aşteptam, deşi valoarea de ansamblu a jucătoarelor şi a naţionalei le recomanda ca o echipă care să poată termina pe podiumul competiţiilor europene şi mondiale.

Publicat: 17 11. 2019, 15:01
Actualizat: 17 11. 2019, 15:02