INFOGRAFIE | România devine o putere la nivelul ligilor de handbal

Material publicat în săptămânalul ProSport, distribuit în fiecare marți, împreună cu Ziarul Financiar.

Federația Română de Handbal a decis ca echipele de club să poată legitima un număr nelimitat de jucători străini. Primul efect: numărul sportivilor din afara granițelor țării s-a triplat față de sezonul trecut. În prezent, în Liga Națională activează 98 de handbaliști străini din 25 de țări, ceea ce înseamnă aproximativ 19,5% din numărul total al legitimaților.

CLICK AICI PENTRU A VIZIONA INFOGRAFIA LA REZOLUȚIE MAI MARE

Echipele din România nu au transferat numai cantitate, ci și calitate, aceasta fiind una din condițiile impuse de federația de specialitate. Astfel, nu mai puțin din 64,1% din jucătorii aduși în vară au jucat cel puțin un meci de Champions League de-a lungul carierei.

După numărul de goluri marcate în Champions League, Alexandra Nascimento (HCM Baia Mare) este cea mai valoroasă jucătoare adusă în Liga Națională. Extrema dreaptă a Braziliei a marcat nu mai puțin de 460 de goluri pentru Hypo Viena. La acest capitol, Nascimento este urmată de Nikola Eklemovic (Minaur), care a venit de la Wisla Plock dar a realizat performanțe deosebite cu Veszprem, și Carmen Martin (CSM București), finalistă în Champions League cu Itxako.

Un alt amănunt interesant este faptul că echipele din România s-au orientat în vară, peste hotare, în mod special după handbaliști de mână stângă. Astfel, în vară au fost transferați nu mai puțin de 22 de străini (străine după caz), interi și extreme dreapta. În Liga Națională masculină, aproximativ 23,8% din totalul de jucători sunt de peste hotare, la feminin procentul fiind mai mic – 15,2%.

Rakcevic (HCM Constanța), Simovic (CSM București) și Tatai (Minaur) sunt cei trei jucători din Liga Națională care în ianuarie au jucat și la Campionatul European din Danemarca. La feminin, 33% din jucătoare aduse în pauza competițională au fost prezente la Mondialul din Serbia. Șase dintre acestea au și câștigat titlul mondial cu Brazilia.

Ar mai fi de remarcat faptul că numărul jucătorilor străini aproape s-a triplat față de sezonul 2014-2015. Rămâne de văzut ce impact vor avea străinii asupra Ligilor Naționale de handbal, dar și asupra echipelor naționale. Mulți antrenori și conducători sunt de părere că echipele naționale vor avea de pierdut în detrimentul intereselor de la cluburi. Un lucru este cert, intersul pentru Ligile Naționale a crescut deja în raport cu ultimul sezon.

Chiar dacă au și cetățenie română, jucătorii din Rep Moldova au fost trecuți la capitolul străini, având în vedere că pot evolua (unii sunt și convocați) pentru această națională.

Publicat: 11 09. 2014, 14:29
Actualizat: 12 09. 2014, 10:17