Florin Verigeanu: „Sistemul norvegian, pe lângă faptul că este neregulamentar, mi se pare şi aburd”. Ce a descoperit oficialul echipei SCM Rm. Vâlcea. Luni se decide modalitatea de închidere a sezonului

Consiliul de Administraţie al Federaţiei Române de Handbal va decide mâine – 18 mai, modalitatea de închidere a Ligilor Naționale. La feminin, miza este uriașă, pentru că echipa care va fi pe locul 1, va avea locul asigurat în sezonul viitor al Ligii Campionilor. Atât SCM Rm. Vâlcea, prin vocea președintelui echipei Florin Verigeanu, cât și CSM București susțin că sunt îndreptățite să termine pe locul 1.

Florin Verigeanu: „Se pot adăuga reguli pentru anul viitor, cu anumite adăugiri pentru astfel de cazuri, dar nu poţi schimba regulile în timpul jocului”

Până în momentul întreruperii campionatului, cele două echipe au acumulat același număr de puncte. Vâlcea din 18 jocuri, CSM București din 17 jocuri. Până la final mai erau șapte etape. SCM este azi pe locul 1, având un golaveraj mai bun, dar și avantajul meciurilor directe.

Preşedintele secţiei de handbal de la SCM Râmnicu Vâlcea, Florin Verigeanu spune că SCM Rm. Vâlcea trebuie să fie desemnată pe locul 1, pentru a se respecta regulamentele FRH aflate în vigoare. „Noi aşteptăm ca în Consiliul de Administraţie să se ia o decizie care să fie în concordanţă cu regulamentul actual, pentru că în acesta sunt stipulate criteriile de departajare ale echipelor aflate la egalitate de puncte şi nicăieri numărul de jocuri nu este un criteriu. Acest lucru nu poate apărea decât în caz de forţă majoră, când campionatul se încheie brusc, fără finalitate, iar în regulament nu scrie nicăieri că trebuie să fie un număr egal de jocuri. Se pot adăuga reguli pentru anul viitor, cu anumite adăugiri pentru astfel de cazuri, dar nu poţi schimba regulile în timpul jocului” a declarat Florin Verigeanu.

Oficialul clubului de pe malul Oltului consideră sistemul norvegian ca fiind unul absurd: „Apropo de sistemul norvegian, ştiţi câte ţări au folosit acest sistem? Doar Norvegia şi Germania, majoritatea ţărilor au folosit îngheţarea campionatului! Sistemul norvegian, pe lângă faptul că este neregulamentar, mi se pare şi absurd. Cum adică să împarţi punctele la numărul de jocuri? Din start, echipele care au mai puţine jocuri sunt favorizate, adică li se dă ca şi câştigate jocurile restante. Şi vă dau un exemplu ipotetic: CSM Bucureşti are 60 de puncte în 21 de meciuri şi Vâlcea are 55 de puncte în 19 jocuri. Păi dacă se aplică metoda Norvegiei, atunci SCM câştigă la procente. Oare atunci le mai convine acest model?”.

Vă rugăm să vă imaginați un exercițiu ipotetic, nu numai atunci când echipele au un număr egal de puncte, ci și atunci atunci când au număr inegal de puncte. CSM București are 60 puncte, iar SCM Rm. Vâlcea are 55 de puncte, cu două meciuri mai puțin disputate. Varianta A: 60 puncte împărțit la 21 meciuri rezultă un coeficient 2,8571; 55 puncte împărțit la 19 meciuri rezultă un coeficient 2,8947. În acest caz, câștigă Vâlcea; Varianta B: 60 puncte din  24 meciuri = coeficient 2,5; 55 puncte din 22meciuri = coeficient 2,5. Aici este egalitate!; Varianta C: 60 puncte din 25 meciuri = coeficient 2,4; 55 puncte din 23 meciuri = coeficient 2,3913. În acest caz, câștigă CSM București. Am arătat că modelul norvegian pe baza de coeficient nu este un model de luat în seamă, pentru că logica lui este variabilă. În situații diferite, dă rezultate diferite”, Florin Verigeanu

Cele trei propuneri ale federației pentru închiderea sezonului:

  • Anularea etapelor nedisputate, închidere de campionat Liga Națională cu înghețarea clasamentelor actuale, fără acordare de titlu/medalii.
  • Anularea etapelor nedisputate, închidere de campionat Liga Națională cu înghețarea clasamentului întocmit conform modelul norvegian (număr de puncte împărțit la număr de meciuri), cu acordare de titlu/medalii.
  • Anularea etapelor nedisputate, închidere de campionat Liga Națională cu înghețarea clasamentului întocmit conform modelul norvegian (număr de puncte împărțit la număr de meciuri), fără acordare de titlu/medalii.

Dacă FRH va decide ca Vâlcea să fie pe locul 2, Florin Verigeanu anunţă că echipa sa va cere un wildcard la EHF, pentru a juca şi în sezonul 2020-2021 din Liga Campionilor. „S-a discutat la FRH că locul 2 va cere un wildcard, indiferent că va fi vorba de Vâlcea sau CSM Bucuresti, sigur că ne dorim să participăm în ediţia următoare a Ligii Campionilor. Depinde şi ce va face FRH, deja se discută că multe ţări au câte 2 reprezentate în Liga Campionilor, probabil şi la noi trebuia făcut acest lobby, sperăm ca acum să nu fie prea târziu”.

Până la viitoarea ediţie a Ligii Campionilor, Florin Verigeanu speră ca echipa sa să continue în septembrie drumul spre Final 4, în sfertul de finală cu Metz (Franţa). „Noi sperăm să jucăm cu Metz şi eu cred că sunt şanse să se joace sferturile în deschiderea Final 4. Probabil sferturile se vor juca într-un singur meci, la Budapesta” a anunţat şeful clubului vâlcean.

17 mai, ziua handbalului profesionist vâlcean

Fostul preşedinte al Oltchimului, Ioan Gavrilescu sărbătoreşte an de an ziua de 17 mai, pe care o consideră „ziua de naştere a handbalului profesionist vâlcean”. În urmă cu 40 de ani, pe 17 mai 1980, Chimistul Râmnicu Vâlcea reuşea promovarea în Divizia B. „În 1980, Chimistul a participat la Braşov la un turneu final de patru echipe, pentru promovarea în B, alături de FEPA Bârlad, Argeşana Piteşti şi Textila Buzău. Chimistul a câştigat acel turneu, a promovat în Divizia B şi aşa a început toată povestea Oltchimului”, a rememorat Ioan Gavrilescu.

Publicat: 17 05. 2020, 21:59
Actualizat: 17 05. 2020, 22:43