Elixirul tinereții! Viitorul sezon al Ligii Naționale de handbal feminin are la start cinci antrenori până în 38 de ani

În 2012, campionatul a început cu un singur antrenor sub 40 ani, Jakob Vestergaard (Oltchim, 37 ani)

În handbalul românesc bate vântul schimbărilor! Sistemul competițional a fost revoluționat, dar în același timp și echipele, în special cele din handbalul feminin, au trecut prin schimbări drastice în ultimele săptămâni. Inclusiv la nivelul băncilor tehnice s-au produs modificări importante, șase din cele 12 echipe din Liga Națională feminină având conduceri tehnice noi. Partea interesantă este faptul că tot mai multe cluburi au renunțat la tehnicienii cu mare experiență și au decis să riște. Să aducă un suflu nou prin numirea unor antrenori tineri, pasionați și cu o mare dorință de afirmare.
 
Startul pregătirilor pentru sezonul 2013-2014 a demarat cu cinci antrenori sub 40 de ani, Simona Gogârlă (Ploiești), Carmen Amariei (Craiova), Cristian Preda (Brăila), Florin Pera (Roman) și Horațiu Pașca (foto dreapta, „U” Cluj), ultimii doi având numai 33 de ani. Cifra este impresionantă dacă ar fi să facem o comparație cu iulie 2012, când în Liga Națională era un singur antrenor sub această barieră, Jakob Vestergaard (Oltchim). Pe fondul acestor schimbări și media de vârstă a antrenorilor a scăzut în decursul unui an de la 53,09 (2012) la 47,08 (2013).

Pașca, adus pe modelul Itxako
Din punct de vedere al antrenorilor nominalizați să conducă o echipă feminină în 2013, cea mai mare surpriză a oferit-o „U” Jolidon Cluj. După un mandat de opt ani al lui Gheorghe Covaciu, plecat la HCM Baia Mare, „studenții” au adus ca înlocuitor un tehnician de la copii și juniori, Horațiu Pașca, proaspăt vicecampion național cu LPS Bistrița (junioare I). Au luat exemplul Itxako, sperând că vor reuși să dea lovitura peste câțiva ani. Concret, echipa spaniolă l-a adus pe Ambros Martin din sectorul juvenil în urmă cu câțiva ani, iar apoi au urcat împreună, pentru început în campionatul intern și ulterior în Liga Campionilor.

„Oferta m-a luat prin surprindere. Așteptam să văd cine îi va lua locul domnului Covaciu și chiar eu am fost cel care am primit un telefon. Am acceptat propunerea, deși nu mă așteptam să ajung atât de devreme la un club de prima ligă”, ne-a declarat Horațiu Pașca, antrenor care tocmai a împlinit 33 de ani.

Noul „principal” al formației din Cluj a fost coleg de liceu cu Valeria Beșe și Ani Senocico, ultima încă jucătoare activă la „U”, și a jucat handbal până la 24 de ani, la Bistrița. „Am pus punct carierei de jucător din cauza conducerii de atunci, una lipsită total de neprofesionalism. M-am orientat către partea de învățământ, iar după vreo doi ani am ajuns la LPS Bistrița, unde mi-am și format o grupă de junioare. Iar după șase ani, am ajuns până în finala campionatului de junioare I”, ne-a povestit Horațiu Pașca.  

Dacă la începutul activității se rezuma la un antrenament și „ceva studiu”, în ultima vreme tânărul antrenor îi dedică handbalului peste 10 ore pe zi. Motivul? „Vreau să-mi depășesc maestrul, chiar dacă va fi dificil să repet performanțele domnului Covaciu. Pentru mine a fost mereu un model de urmat”, a concluzionat Horațiu Pașca.

Cu șase ani a scăzut media de vârstă a tehnicienilor din Liga Națională în această vară (47,08 ani), în raport cu iulie 2012

Dintre actualii antrenori, Gheorghe Tadici este cel mai titrat, cu cinci titluri în Liga Națională

Florin Pera (HCM Roman) a „promovat” și la naționala feminină, unde este secundul lui Tadici

Publicat: 24 07. 2013, 09:13
Actualizat: 24 07. 2013, 09:49