DEZBATERE | Pentru sau împotriva criteriilor de valoare introduse de FRH? „OK, ai tăiat 30 de jucători străini, pe cine aduci în loc?”. Valea Plângerii la juniori I și liga a doua, de unde ar trebui să vină soluțiile de schimb

Schimbarea criteriilor la transferul jucătorilor străini pune în dificultate mai multe cluburi din Liga Națională de handbal masculin. Dintre cluburile mari, doar Potaissa Turda pare să fie cel mai puțin asfectată. Dinamo, Steaua, HC Dobrogea Sud Constanța, Poli Timișoara și CSM București, în schimb, sunt grupările care sunt nevoite să se gândească urgent la o strategie de tranziție, pentru că va fi greu de imaginat că pe viitor vor fi în stare să transferă jucători străini după noile criterii adoptate de Federația Română de Handbal.

ProSport și-a propus să stea de vorbă cu mai multe cluburi din Liga Națională, după ce Federația Română a adoptat la sfârșitul săptămânii trecute următoarele măsuri:

  • După 1 mai 2018, cluburile vor putea să transfere doar jucători străini care în ultimii 2 ani au jucat și s-au clasat cu echipele naționale în Top 10 la Campionatul Mondial, Campionatul European, Jocurile Olimpice
  • Cluburile vor putea să transfere jucători străini care în ultimii 2 ani au ajuns și au figurat pe foaia de joc într-un Final 4 la nivel de Liga Campionilor, Cupa EHF.
  • Regulile sunt valabile începând pentru al treilea străin din echipă. Primii doi nu vor avea restricții.

După ce am prezentat pe larg opiniile lui Flaviu Sâsăeac, președintele Potaissei Turda, am stat de vorbă cu alte două cluburi, HCDS Constanța și CSM București, ambele grupări cu mai mulți handbaliști străini în lot, adică 10, respectiv 8, fără a fi luați în calcul Pedrag Vujadinovic și Javier Humet, care au fost naturalizați.

„Am văzut că domnul Sâsăeac are încredere în aceste criterii. Este clar că pe un termen scurt, campionatul va slăbi. Sunt perfect de acord că jucătorii români trebuie să evolueze, am susținut-o tot timpul acest lucru, dar părerea mea este că trebuia găsită altă modalitate. Spun că handbalul masculin românesc va avea de suferit, prin prisma faptului că sunt prea puțini jucători români de valoare care să vină din urmă. La feminin este altceva”, ne-a declarat Ionuț Stănescu, președintele HCDS Constanța.

„Liga Națională va avea de pierdut. Nu știu cine va câștiga campionatul în următorii ani, dar dacă va fi să joace Liga Campionilor, va fi ciuca bătăilor. De asemenea, sigur vom ieși devreme și în Cupa EHF. Nu ai cum să ai rezultate în cupele europene, sunt doar câțiva jucători români de valoare care sunt împărțiți de cele 4-5 echipe cu bani mulți, după care este o gaură mare. Dacă este să aduci doi jucători fără criterii și unul-doi cu criterii, la fel, va fi o diferență foarte mare între acești handbaliști și ceilalți din lot”, a mai spus Ionuț Stănescu.

Bogdan Vasiliu, șeful secției de handbal de la CSM București, a împărtășit în general cam aceleași idei cu omologul de la Constanța: „Ideea este bună că se dorește revitalizarea handbalului masculin, dar nu știu dacă va avea și o finalitate această strategie, având în vedere realitatea din teritoriu. Va fi crâncen în următorii 10 ani, în ideea că lucrurile se vor pune la punct, în ideea că grupările vor investi în copii și juniori. Și nu vorbesc de noi, cred că din acest punct de vedere CSM București stă cel mai bine”.

Conducătorul CSM București spune că în ultima vreme a asistat inclusiv la antrenamente de juniori I prin țară, dar și la jocuri din liga secundă: „Este Valea Plângerii. Măsura luată de FRH trebuie dublată și de o acțiune concentrată pe segmentul dezvoltării handbalului. OK, ai tăiat 30 de jucători străini, pe cine aduci în loc? Că în liga a doua, mai merg la meciuri, nivelul este foarte scăzut. De bine, de rău, CSM București are 8 jucători de la prima reprezentativă, are și echipa a doua formată din juniori, dar ce se întâmplă cu toate celelalte cluburi?”

Atât Ionuț Stănescu, cât și Bogdan Vasiliu spun că au fost de acord în parte cu propunerile Federației Române de Handbal, în urma ședinței cu președinții de cluburi de la Constanța. „Am fost de acord cu următorul lucru. Ca sistemul să se implementeze din anul competițional 2019-2020, iar termenul să fie de 15 mai. Și am mai convenit o treabă: federația să ne trimită pe mail propunerile, noi cluburile să venim cu contrapropuneri, Comisia Tehnică să vină cu o propunere finală, care apoi să meargă în Consiliul de Administrație”, a susținut Bogdan Vasiliu. „Toată lumea a fost de acord cu play-off-ul, asta s-a discutat. Dar vizavi de criterii, problema este că s-a făcut într-un timp foarte scurt. Și nu este numai problema Constanței, ci și a altor cluburi, precum Steaua, Dinamo, CSM București, Poli Timișoara”, a afirmat și Ionuț Stănescu.

  • „Suntem totuși la sfârșitul lui martie, noi am semnat niște contracte pe care le vom depune până în 27 aprilie, care sunt conforme cu criteriile actuale”, Bogdan Vasiliu, șef secție handbal CSM București
  • „În momentul în care primim o finanțare, ni se cere și performanță, atât pe plan național, dar și internațional. Ori dacă eu mă duc în Liga Campionilor sau în Cupa EHF și sunt ciuca bătăilor, nu am făcut nimic”, Ionuț Stănescu, președinte HC Dobrogea Sud Constanța

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului? 

.

Publicat: 27 03. 2018, 16:43
Actualizat: 28 03. 2018, 10:59