De ce nu s-a reușit mai mult la Mondialul de handbal feminin? Analiză dură cu 8 motive clare semnată de Daniel Nazare, în care nu doar Florentin Pera este vinovat. SPECIAL

(L-R) Romania's centre back #07 Eliza-Iulia Buceschi, Japan's right back #89 Sora Ishikawa and Romania's pivot #77 Crina-Elena Pintea vie for the ball during the main round match between Romania and Japan of the IHF Women's World Handball Championship in Herning, Denmark on December 9, 2023.,Image: 828121402, License: Rights-managed, Restrictions: Denmark OUT, Model Release: no
Vezi galeria foto - 13 poze

Naționala de handbal feminin a României a ratat prezența la Jocurile Olimpice 2024 de la Paris, terminând doar pe locul 12 turneul final. De ce nu s-a reușit mai mult la Mondialul de handbal feminin?

Florentin Pera, selecționerul tricolorelor, s-a bucurat excesiv la finalul partidei cu Polonia, dar viitorul nu sună bine. Îl înțeleg uman, nu și sportiv. Nu te poți bucura când nu îndeplinești obiectivul setat.

De ce nu s-a reușit mai mult la Mondialul de handbal feminin? Analiză dură cu 8 motive clare semnată de Daniel Nazare, în care nu doar Florentin Pera este vinovat. SPECIAL

ProSport a identificat 8 motive pentru care n-am arătat bine la Mondial în ciuda celor patru victorii: cu Chile, Serbia, Japonia și Polonia.

Eșecurile cu Danemarca și, mai ales, cu Germania ne-au răpit visul de a ne gândi la Paris 2024. Ne întoarcem la campionatul intern, Liga Florilor, cu salarii babane din bani publici, mai ales pentru fetele din celelalte naționale care acum se pregătesc de fazele finale. Noi ne întoarcem acasă și vom dezbate Legea Novak și arbitrajele supervizate de șeful Costel Din.

Adică ne întoarcem de unde am plecat. Și, atunci, care e progresul? Cu ce ne-am ales de la acest turneu final?

1. Naționala a fost depășită fizic în multe dintre partide, finalul de joc fiind unul foarte greu de gestionat. Florentin Pera n-a avut timp de pregătire fizică, dar a atras atenția și la Trofeul Carpați unde au fost probleme în această zonă. De asemenea, în multe partide nivelul de bagaj tehnic si tactic in apărare a mers spre zero!

2. Sorina Grozav și Cristina Neagu sunt jucătoare determinante la 9 metri, am avut probleme pe pozițional și s-a jucat uneori cu improvizații. Lipsa lor a contat decisiv în neîndeplinirea obiectivului.

3. Unele jucătoare nu evoluează la echipele de club, aspect ce se simte în momentele decisive când s-au nenumărate situații de 1×1 singure cu portarul.

4. Din 2018 raportul goluri marcate / faze de joc de extremele de la națională este în jur de 25 la sută, un procentaj foarte slab. La acest turneu final n-am mișcat procentele din anii trecuți.

Baza de selecție, din ce în ce mai mică pentru Florentin Pera

5. România nu se prezintă cu un lot complet la un turneu final de mulți ani încoace. Dacă scăpăm de perioada pandemiei cu ne vaccinările unor sportive, acum dă, de accidentări sau fete care rămân însărcinate în plin sezon.

6. Legea Novak a creat vâlvă, dar handbalul n-a progresat ci a creat doar polemici. Nu știm care este adevărul, cert este că avem campionatul cel mai bine plătit din lume dar nu reușim să prindem primele 8 locuri la un Mondial.

7. Alte echipe naționale, mai slab cotate, ar putea merge la Jocurile Olimpice. Cehia, cu doar trei jucătoare în Champions League, a dat lovitura la acest Campionat Mondial. S-a calificat în sferturile de finală, deși nimeni nu i-a dat nicio șansă.

8. Baza de selecție pentru Florentin Pera este una redusă. Pe de-o parte se retrag jucătoarele peste 30 de ani, pe de altă parte vin puține nume din spate. Campionatul e plin de jucătoare străine și de cluburi care o persiflează pe Elisabeta Lipă. Lixăndroiu și Mihai au fost promovate de Pera în ultima perioadă, dar prima joacă la CSM slatina, în liga secundă.

Cum poți crește jucând în al doilea eșalon?

Ce facem cu viitorul?

România rămâne singura naţiune din lume care a participat la toate ediţiile Campionatului Mondial, care a ajuns la ediţia a 26-a. Palmaresul naţionalei României la Mondiale include patru medalii: aur – 1962, argint – 1973, 2005, bronz – 2015. La ediţia din 2021, România s-a clasat pe locul 13, iar titlul mondial a revenit Norvegiei.

Întrebarea e dacă ne vom mai bate pentru primele locuri vreodată sau vom trăi mereu cu articole tăiate din ziarele vremii, cu link-uri de Youtube și cu vorbe ale marilor antrenori și jucători care deapănă, din când în când, amintiri despre vremuri demult apuse. Nu știm să răspundem și nu știm dacă ăsta e drumul bun.

Programul sferturilor de finală

  • Danemarca – Muntenegru
  • Olanda – Norvegia
  • Franța – Cehia
  • Suedia – Germania
Publicat: 12 12. 2023, 09:05
Actualizat: 12 12. 2023, 09:06