De ce iubesc România!** „Avem o țară privilegiată de Dumnezeu!” Interviu cu Cristian Gațu:

Cristian Gațu este unul dintre foștii mari sportivi ai României care a ridicat săli întregi în picioare. A fost apreciat nu numai pentru rezultatele extraordinare pe care le-a obținut cu naționala, dar și pentru faptul că a jucat pentru public, pentru spectacol. Ziua Națională îi trezește amintiri, dar și regrete, întrucât a ajuns la concluzia că România nu știe să-și exploateze bogățiile, să se impună în afara granițelor țării la adevărata ei valoare, așa cum a făcut-o, spre exemplu, chiar sportul care l-a făcut campion, handbalul.

De ce iubiți România?
Iubesc România pentru că aici m-am născut și am trăit, pentru că aici m-am bucurat sau am plâns la reușitele, respectiv nerealizările țării.

De ce nu iubiți România?
N-aș putea spune că nu o iubesc, dar simt că ne-am pierdut ospitalitatea, suntem mai răi cu noi înșine. În ’52 ne-am omorât caii, iar acum ne omorâm și câinii. Nu știm să ne valorificăm frumusețile patriei noastre, iar lupta politică ne stresează.

Educația fizică în școli, o prioritate
Nominalizați câțiva pași care ar trebui făcuți, în viziunea dumneavoastră, astfel încât noi, ca nație, să avem de câștigat.
Pot să vorbesc de anumiți pași care trebuie făcuți din punct de vedere sportiv. Ar trebui să se reconsidere educația fizică în școli în așa fel încât să nu se ajungă să vorbim despre generații bolnave fizic. Un principiu al lui Pierre de Coubertin spune că o minte sănătoasă există într-un corp sănătos. Mă uit azi cu multă tristețe că avem copii deștepți, medaliați la diverse discipline, dar gălbejiți, cu artroze.

Ce ar trebui să descopere românii?
În primul rând ar trebui să redescoperim ospitalitatea, iar apoi să descoperim frumusețile patriei. Suntem o țară care a fost privilegiată de Dumnezeu. I-a dat și munte, și mare, iar aproximativ 50% din suprafață este împădurită.

Ce le-ați recomanda în general oamenilor din țară, străinilor care ajung să viziteze România?
Mănăstirile sunt un punct de atracție. Le-aș recomanda tuturor zona Sucevei și în general zona Moldovei, care impune și o altă stare de spirit, mai pașnică. Totodată, aș recomanda să „alerge” prin munții noștri, avem un relief pe care multe țări și l-ar dori. Iar dacă ne-am îmbunătăți serviciile la Marea Neagră, le-aș spune să meargă și pe litoralul românesc. Să-i lăsăm pe bulgari, pe turci, unde am observat că românii pleacă des în ultima vreme, și să se oxigeneze pe meleagurile noastre.

De ce avem nevoie de autostrăzi?
Cum credeți că suntem priviți peste hotare?
Suntem priviți așa cum suntem și reprezentați afară, prin oamenii care fură, prin cei care vorbesc urât despre țara lor. Când prezinți o carte de identitate în afara țării, ești privit cu reproș ca român. De asta nici nu prea îmi vine să mai ies din țară. Simt că sunt părtaș la lucruri pe care nu le-am făcut.

Cum ne-am putea promova ca țară?
Sportul poate fi cel mai bun ambasador al României, ne putem promova mai ușor prin rezultatele obținute la competițiile de anvergură. Apoi, prin bogățiile naturale de care dispunem. Revin la relieful țării, care ne ajută foarte mult. Depindem mult însă și de finalizarea unor autostrăzi, că doar nu putem să-i plimbăm pe străini cu căruța.


Sub comanda lui Gațu, România a organizat Europeanul feminin din 2000, iar în 2007 a încercat să aducă și un Mondial masculin. Proiect care a picat din cauza lipsei de infrastructură

Cristian Gațu (66 de ani) este dublu campion mondial, în 1970 și 1974. A evoluat și la două ediții ale Jocurilor Olimpice, de unde a revenit cu medalii, bronz în 1972 și argint în 1976. Un alt rezultat major a fost câștigarea Cupei Campionilor Europeni cu Steaua, în 1977


Au mai rămas 7 zile până la startul CM de handbal

Lotul pentru Brazilia, prezentat azi oficial
Naționala feminină ajunge azi la București, după două zile de refacere la Cheile Grădiștei (județul Brașov). Cristina Vărzaru & Co vor fi prezentate azi oficial în cadrul unei conferințe de presă, urmând ca mâine-dimineață delegația României să decoleze spre Brazilia, via Paris. Radu Voina (foto) pleacă la drum cu 18 handbaliste, cu o zi înainte de a începe Mondialul urmând să decidă în privința celor două fete care vor rămâne în afara lotului pentru primele jocuri din grupă. (Marius HUȚU)

Zece jucătoare de la Euro 2011 merg și în Brazilia
România se prezintă în Brazilia cu aproape o jumătate de echipă schimbată față de cea cu care câștiga în urmă cu un an medalia de argint la Campionatul European. Din cele 18 fete care au evoluat anul trecut în Danemarca, acum se regăsesc în lot zece handbaliste. Cele mai importante absențe sunt Cristina Neagu, Paula Ungureanu și Ionela Stanca. În schimb, față de 2010 au revenit în echipă două nume care au multe turnee finale în spate, Carmen Amariei și Ramona Farcău. (Marius HUȚU)

„Chimista” Vetkova n-a prins Mondialul
Rusia, deținătoarea ultimelor trei titluri mondiale, și-a anunțat echipa cu care va ataca un nou titlu mondial în Brazilia. Evgheni Trefilov se va baza pe o echipă cu multe nume sonore, în frunte cu Postnova, Bliznova sau Bodnieva, ultima readusă la națională după câțiva ani de absență. De altfel, selecționerul Rusiei a readus în echipă mai multe jucătoare care au luat titluri mondiale. N-au prins lotul însă alte două nume sonore, Kochetova și Vetkova, ultima fiind jucătoarea Oltchimului. (Marius HUȚU)

Publicat: 24 11. 2011, 21:45
Actualizat: 24 11. 2011, 21:46