De ce au devenit brusc loturile universitare o prioritate, după ce ani de zile nu au fost băgate în seamă? România are din această săptămână încă trei antrenori români cu licență de Master Coach!

După de ani de zile în care loturile universitare nu au fost băgate în seamă și au fost alcătuite cu mare dificultate pentru a participa la întrecerile majore, în acest an România se prezintă la Campionatul Mondial Universitar de la Malaga (26 iunie – 3 iulie) cu două echipe care au șanse reale de a urca pe podium la sfârșitul întrecerilor. Atât naționala feminină de profil, cât și cea masculină au în componență handbaliste / handbaliști de la primele reprezentative.

De unde a provenit această schimbare de atitudine? „Prima condiție a fost să găsim jucătoare eligibile pentru a face parte din lot. Sunt multe jucătoare care au rămas acasă pentru că nu mai sunt studente. Cel puțin la lotul feminin, fetele care au răspuns convocărilor au fost convinse cu competiția. În general, în ulimii ani la lotul universitar au venit majoritatea handbalistelor care nu prindeau prima reprezentativă. Am schimbat însă puțin concepția, adică să includem lotul universitar în programul de pregătire al primei reprezentative, iar acest lucru ne-a ajutat. I-am prezentat această concepție și lui Tomas Ryde, i-a plăcut ideea și și-a dat acordul. Drept dovadă, selecționerul va aunge și el în Spania la Mondialul Universitar„, ne-a declarat Nicoleta Alexandrescu, antrenorul lotului universitar din 2014, dar și director tehnic la prima reprezentativă.

La Malaga, echipele universitare vor avea în tribune și cei doi selecționeri, Tomas Ryde, respectiv Xavier Pascual, situație care vorbește de la sine despre importanța competiției pentru România. Mai mult, lotul feminin va avea tot staff-ul tehnic al naționalei mari, alături de Nicoleta Alexandrescu pe bancă urmând să stea atât Costică Buceschi, cât și antrenorul cu portarii Fort Maurie. Pentru prima dată, România merge la un turneu final fără un antrenor principal stabilit, ci mai degrabă va aborda competiția pe modelul nordic, cu doi antrenori principali, Alexandrescu și Buceschi. „Suntem antrenori și atât. Nu suferim de principal sau secund, ci promovăm colectivul”, a susținut Nicoleta Alexandrescu pentru ProSport.

  • Loturile României pentru Mondialul Universitar
  • Feminin: Elena Șerban, Denisa Dedu; Alexandra Orșivschi, Cristina Florică, Alexandra Andrei, Gabriela Perianu, Mădălina Zamfirescu, Andreea Pricopi, Laura Popa, Patricia Vizitiu, Nicoleta Tudor, Cătălina Preda, Andreea Trăilă, Cristina Nan. Antrenori: Nicoleta Alexandrescu, Costică Buceschi și Jaume Fort Mauri
  • Masculin: Ionuț Iancu, Darius Makaria; Andrei Bejinariu, Ionuț Nistor-Ioniță, Bogdan Moisa, Ciprian Șandru, Robert Militaru, Cosmin Capotă, Nicolae Ungureanu, Alexandru Budui, Demis Grigoraș, Adrian Rotaru, Mihail Huța, Dumitru Tudorancea. Antrenor: Ion Mihăilă
  • În turneul feminin al CMU de la Malaga, România face parte dintr-o grupă cu India, Japonia și Spania. La masculin, naționala țării noastre va evolua cu Portugalia, Egipt, Coreea de Sud și India. 

În aceste zile, la Izvorani se desfășoară un turneu amical cu lotul universitar și echipele de tineret (sub 20 de ani) ale României, Ungariei și Austriei. Tineretul lui Ion Crăciun a câștigat joi seara cu 25-19 în partida cu România universitară.

Echipele universitare s-au reunit luni și vor pleca duminică la Malaga. De joi, echipa feminină este și în formulă completă, după ce Nicoleta Alexandrescu s-a întors de la un un curs Master Coach, desfășurat în Serbia. Din această săptămână, antrenoarea lotului universitar, dar și Florentin Pera (ex-selecționer secund și ex-antrenor HCM Roman) și Ion Ivan (lot cadete) sunt licențiați cu diploma Master Coach!

Știați că avem o pagină de Facebook dedicată handbalului?

Publicat: 24 06. 2016, 13:09
Actualizat: 24 06. 2016, 13:50